Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 30 godina

Okupila se braća Vragec iz Smogovaca: Sve bismo ponovili

'smogovci_nnn_sce1'
Foto: ''
1/3
30.10.2012.
u 11:00

Glumce raduje ideja da se prema popularnoj dječjoj seriji napravi kazališni komad

Nakon pauze od 15 godina, "Smogovci" su se vratili. Junaci jedne od najpopularnijih hrvatskih serija zaživjeli su na malim ekranima zahvaljujući reklami. Tomislav Štriga, Ivica Zadro, Damir Šaban, Edin Breški, odnosno braća Vragec – Dragec, Pero, Mazalo i Buco obradili su kultnu scenu u kojoj proždrljivi Buco jede pekmez u špajzi. Glavni likovi prisjetili su se kako je bilo snimati antologijsku seriju čija je prve klapa pala prije 30 godina.

Edin Breški Buco je postao igrom slučaja kad su ga zamijetili u vrtiću na Šalati i pozvali na audiciju.

– Kad sam došao s mamom, uz sendvič i sok sam se raspričao za razliku od drugog dječaka s audicije koji je bio sramežljiv. Zato sam postao Smogovac – kaže Edin koji je tada imao četiri i pol godine. Uhodao se brzo, a najviše je iščekivao, kaže, stanke u kojima su dobivali sendviče.

Iščekivanje toplih sendviča

Od ukupno šest sezona koje su se snimali od 1982. do 1997. u najljepšem sjećanju su mu ostala prve tri. – Moglo bi se reći da sam i odrastao uz sve njih – kaže Edin koji je imao 20 kad je završeno snimanje.

– Protivio sam se da me zovu Buco, danas se i sam tako predstavljam. U pubertetu mi je trebalo vremena da prihvatim Bucu kao dio sebe. To se dogodilo kasnije, kad sam već završio elektrotehniku i našao posao u telekomunikacijskoj firmi. Danas žalim što nisam nastavio s glumom, ali što je tu je – kaže Edin koji se serije prisjeća s nostalgijom.

– Posebno mi je drago što moj devetogodišnji sin Fran također uživa i s velikim osmijehom na licu gleda stare snimke Smogovaca – kaže. Ivica Zadro, koji je glumio nogometaša Peru, prisjeća se neugodnosti u Zagrebu.

– Najgore mi je bilo što mi je ekipa uletavala da igram s njima nogomet o kojem pojma nemam. Niti ga igram niti gledam. Dobacivali bi mi: Kaj se praviš važan, daj, igraj s nama. A ni loptu ne znam primiti – smije se Zadro. Izdvaja kao jednu od zanimljivijih scena onu koju je glumio u kavezu s majmunima u ZOO-u.

– Umjesto da se prepadnem majmuna, oni su se prepali mene jer sam glumio da je izvanzemaljac Kron ušao u mene – smije se Zadro koji je s većinom kolega iz serije i danas u dobrim odnosima. Tomislavu Štrigi koji glumi Drageca je vjenčani kum. Štriga također pamti anegdote. – Išao sam tramvajem na Dinamovu tekmu. Ne sjećam se zašto nisam uzeo auto. Tramvaj je bio pun, a onda su se navijači iz vagona povukli u jednu stranu. Stajao sam i gledao gomilu ljudi koji su ozbiljno zurili u mene. Mislio sam što učiniti. Istrčati, udariti prvog pa bježati ili... Onda je u jednom trenu krenulo skandiranje: Vragec, Vragec... – smije se Štriga.

Damira Šabana, koji je glumio Mazala, i danas poistovjećuju s likom zbunjenog senzibilnog slikara.

Frajer u lokalnom kafiću

– Pošto sam u 55. godini to valjda znači i se još nisam toliko izobličio pa mi znaju na cesti dovikati Mazalo ili pjevati glazbu iz uvodne špice. Koji put je zgodno kad me prepozna carinik, ali i opterećuje dijapazon jer neke uloge možda i nisam dobio jer sam ukliješten tim likom – govori Damir koji je studirao s pokojnim Đorđem Rapajićem koji je glumio Nosonju.

– Đorđe. Moj Đo. Volio sam ga. Bio je čovjek koji bi, kak' smo kupovali stare aute koji bi često rikavali, mogao nazvati da te šlepa u bilo koja doba dana ili noći. Poslije sprovoda napisao sam mu pjesmu – kaže Damir.

Priči o obitelji Vragec s reklamom nije kraj. Uskoro bi trebala zaživjeti i na kazališnim daskama. Pisac Hrvoje Hitrec tekst je već napisao, ali glumačka će se postava, naravno ili nažalost, razlikovati od one televizijske.

Ključne riječi

Komentara 9

MI
mightymraz
11:24 30.10.2012.

Samo dajte. Nadam se da ce dobro ispasti.

JW
Jim West
12:14 30.10.2012.

Jedna od naših zgodnijih serija, mada su se kasnije pokvarili. Volio bih ih vidjeti u još kojem specijalu na TV-u.

SE
sestrićna
11:12 30.10.2012.

a oni su kao face:))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije