Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Lennon'

Održana javna generalna proba opere Ive Josipovića

Praizvedba opere Lennon skladatelja Ive Josipovića u zagrebačkom HNK
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/9
21.04.2023.
u 10:34

Opernim djelom Lennon na sceni zagrebačkoga HNK ravnao je Ivan Josip Skender, predstavu je režirala Marina Pejnović, a sve je iz svečane lože pratio i Ivo Josipović

U zagrebačkom HNK sinoć je održana javna generalna proba opere Lennon koju je skladao bivši predsjednik Ivo Josipović (65). Prva je to opera u njegovoj skladateljskoj karijeri, a posvećena je slavnom britanskom glazbeniku Johnu Lennonu. U operi ga je utjelovio zagrebački tenor Domagoj Dorotić. Opernim djelom na sceni zagrebačkoga HNK ravnao je Ivan Josip Skender, predstavu je režirala Marina Pejnović, a sve je iz svečane lože pratio i Ivo Josipović.

"Sudbina Johna Lennona, jednoga od slavnih Beatlesa, dugo je vremena intrigirala skladatelja, a kad je Marina Biti napisala libreto, skladateljski se posao mogao nastaviti. Ova priča o ubojstvu koje je uzdrmalo suvremeni svijet sadržava i nadrealističke komponente, a u središtu radnje je John Lennon i ljudi koji su zauzimali važna mjesta u njegovu životu, ali, naravno, i lik ubojice s njegovim specifičnim psihološkim profilom, dok se pokušava odgovoriti na pitanje zašto se obožavatelj prometnuo u ubojicu čovjeka kojega je obožavao", stoji u opisu opere na stranicama zagrebačkog HNK.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tamo se navodi i da skladatelj Ivo Josipović uz vrlo bogatu glazbenu karijeru (Igra staklenih perli, Jubilus za klavir, Epikurov vrt za simfonijski orkestar, Dernek za dva klavira, udaraljke i gudače, Samba da Camera i dr.) ima i veliku pravničku i političku karijeru te je član više umjetničkih, stručnih i znanstvenih udruga i tijela u zemlji i inozemstvu, izabrani član World Academy of Art and Science te dobitnik mnogobrojnih nagrada s područja glazbe.

Na praizvedbu je stigao i glumac Filip Šovagović (56) koji je mnoge okupljene iznenadio znatno mršavijim izgledom. Sin Fabijana Šovagovića na sebi je imao crnu košulju i crni kaput od samta, a mnogi koji su ga vidjeli uživo komentirali su da je njegova odluka da skine suvišne kilograme bila pun pogodak. 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

VIDEO Princ William primao narudžbe u restoranu: Dobar dan, kako vam mogu pomoći?

Ključne riječi

Komentara 4

MA
marinalučica
13:42 22.04.2023.

Najvažnija vijest je da je Filip Šovagović izveo pun pogodak.

Avatar utunelu
utunelu
12:42 21.04.2023.

on i skladanje majko bozja..po kojem kriterij su neki dospjeli tako visoko u politici?

DA
damascus
19:29 21.04.2023.

Nisam čuo, ali znajući kako je i što do sada "komponirao" bojim se da osim najavljene dvije izvedbe, treće neće biti. A one apologete lika i djela autora treba zamoliti da odpjevaju par taktova iz bilo kojeg dijela opere. Bojim se da će to biti najteži zadatak. Ali, zato će ZAMP isplatiti uvaženom autoru ZAMPA puno puno para. kao i dosad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije