Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Osijeku

Održana komemoracija za Veru Svobodu: 'Zauvijek će ostati u našim srcima, a kroz svoje pjesme živjeti vječno'

Foto: Grad Osijek
1/25
04.04.2024.
u 14:30

Na komemoraciji o pokojnoj Veri Svobodi te o značaju i važnosti njezinoga glazbenog djelovanja govorili su i izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, glavni urednik HRT Radio Osijeka Davor Lončarić, te intendant osječkog HNK Vladimir Ham.

Glazbenica Vera Svoboda preminula je u ponedjeljak ujutro u 88. godini života, a za kraljicu tambure u četvrtak je održana komemoracija u njezinom Osijeku, točnije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u organizaciji Grada Osijeka. Na komemoraciji o pokojnoj Veri Svobodi te o značaju i važnosti njezinoga glazbenog djelovanja govorili su i izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, glavni urednik HRT Radio Osijeka Davor Lončarić, te intendant osječkog HNK Vladimir Ham. O Veri je govorio i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

– S razlogom su je zvali kraljicom slavonske i tamburaške pjesme. Svojom je pjesmom diljem svijeta pronosila ime naše Slavonije, domovine nam Hrvatske i svoga rodnoga grada Osijeka. Imao sam čast osobno joj uručiti priznanje i zahvaliti joj za svaki stih koji je posvetila svome Osijeku. Zauvijek će ostati u našim srcima, a kroz svoje pjesme živjeti vječno baš kao grad kojega je opjevala – rekao je gradonačelnik.

Prigodni glazbeni program izveli su Marijo Zbiljski, Tamburaški orkestar HKUD Osijek 1862 i solistica Mirjana Katić te Blanka Došen uz klavirsku pratnju Igora Valerija.

1/12

Podsjetimo, Svoboda je bila  jedna od najvećih glazbenih zvijezda u Jugoslaviji u sedamdesetim godina, a vijest o njezinoj smrti potvrdila je njezina kći Vesna Njikoš Pečkaj.Svoboda se proslavila narodnim i starogradskim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna cijeli život. 

Tijekom karijere pjevala je Hrvatima od Australije i Novog Zelanda preko Iraka, Kuvajta, Švedske pa do SAD-a i Kanade. Zapjevala je i sudionicima “Hrvatskog proljeća” zatvorenima u Staroj Gradiški, a anegdotu s tog koncerta usred zatvora Stipe Mesić prepričava i pet desetljeća kasnije. Snimala je domoljubne pjesme još prije uspostave Republike Hrvatske. Njezin glas odjekivao je tijekom Domovinskog rata s prvih crta bojišnice, od Osijeka do Petrinje.

Zanimljiv je i podatak kako je od 1990. do danas nastupila na 395 humanitarnih koncerata. Impozantna je to i izrazito produktivna karijera, kroz koju ju je od samih početaka pratio suprug, muzikolog i glazbeni urednik Julije Njikoš, sve do svoje smrti 2010. godine. Baš zbog njegova premještaja na poslu, Vera Svoboda je osječku adresu 70-ih godina zamijenila zagrebačkom. No pripadnost rodnom gradu uvijek je isticala.

VIDEO Jole o putovanju u Dubai: 'Sve je skupo'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije