Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Zagrebu

Održana komemoracija za Sandu Langerholz, od legendarne glumice oprostili se shrvani kolege

Zagreb: Komemoracija za glumicu i pjevačicu Sandu Langerholz
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/14
26.05.2023.
u 13:50

Od pokojne glumice i pjevačice oprostili su se brojni kolege među kojima su Sandra Bagarić, Mila Elegović, Damir Lončar, Nada Abrus, Perica Martinović, Zlatko Ožbolt, Alfi Kabiljo, Lela Margitić, Jasna Bilušić, Filip Juričić i mnogi drugi

U Zagrebu je danas održana komemoracija za legendarnu glumicu, pjevačicu i plesačicu Sandu Langerholz koja je preminula ranije ovog tjedna u 91. godini života. Langerholz je bila najpoznatija po ulozi u mjuziklu "Jalta, Jalta", a od nje su se danas tijekom komemoracije oprostili i brojni kolege među kojima su Sandra Bagarić, Mila Elegović, Damir Lončar, Nada Abrus, Perica Martinović, Zlatko Ožbolt, Alfi Kabiljo, Lela Margitić, Jasna Bilušić, Filip Juričić i mnogi drugi.

Langerholz je rođena 18. srpnja 1932. godine u Zagrebu, a glumila je i u filmovima "Ispod crte", "Zlatne godine", "Vlakom prema jugu" kao Renata, "Sasvim malo skretanje", "Slučajna romanca" (1962.)... Iza nje su i brojne kazališne i televizijske uloge. Ulogu je ostvarila i u Smogovcima gdje je glumila Nininu majku od 1983. do 1996. godine. Pojavila se i u ''Žutokljuncu'' kao operna pjevačica te u serijama ''Punom parom'', ''Čast mi je pozvati vas'', ''Obraz uz obraz'', ''Veliki i mali''...

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na Državnoj muzičkoj školi 1954. završila je solo pjevanje, a studij glume 1956. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Glumila je u Narodnome kazalištu Augusta Cesarca u Varaždinu, gdje je tumačila Nedu (M. Matković, Na kraju puta), Antigonu (J. Anouilh) i Abru (J. Steinbeck, Istočno od raja) te u Zagrebačkome kazalištu lutaka, a 1960. postala je stalna članica zagrebačkoga kazališta Komedija. U tome je kazalištu ostvarila najveći broj uloga, napose kao glumica – pjevačica u mjuziklima.

26.5.2023., Zagreb - Komemoracija za Sandu Langerholtz Miladinov. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Tumačila je Katarinu (C. Porter – Sam i Bella Spewak, Poljubi me, Kato), Aldonzu (Dale Wasserman – Mitch Leigh, Čovjek iz Manche), gđu Pinella (L. Pirandello, Čovjek, zvijer i krepost), Cleu (P. Shaffer, Crna komedija), Karen, Muriel i Normu (N. Simon, Hotel Plaza), Ninu Filipovnu (M. Grgić – A. Kabiljo, Jalta, Jalta), Lucreziju Borgiu (B. Senker – T. Mujičić – N. Škrabe, Novela od stranca), Karolinu Liebherz (J. Freudenreich, Graničari), Anu Skok (F. Hadžić, Češalj). 

Glumila je u nizu predstava legendarnog Teatra u gostima i Glumačke družine Histrion. Bila je i voditeljica televizijske emisije "Ekran na ekranu".

26.5.2023., Zagreb - Komemoracija za Sandu Langerholtz Miladinov. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

VIDEO Ovo je kuća u Švicarskoj, gdje je u 83. godini preminula Tina Turner


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije