Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prirodno bogatstvo

Novi dokumentarni film Mire Andrića o rijeci Trebižat na HRT-u premijerno 30. prosinca

trebižat
Foto: Promo
1/2
28.12.2014.
u 10:00

– Moj film o vodama slijeva Trebižata nježna je priča o jednom narodu koji je podijeljen ljudskom granicom na Hercegovinu i Dalmaciju, ali kojega povezuju vode slijeva rijeke Trebižata.

Poslije premijere u Hercegovini, i gledatelji HRT-a 30. prosinca imat će priliku premijerno vidjeti dokumentarni film podvodnog snimatelja Mire Andrića “Trebižat – priča o jednoj vodi i jednom narodu”. Snimao ga je četiri godine, a od 50 sati snimljenog materijala iz zraka, podvodno, kranom, s kopna i u špiljama montažom je ekstrahiran film u trajanju od 60 minuta.

– Moj film o vodama slijeva Trebižata nježna je priča o jednom narodu koji je podijeljen ljudskom granicom na Hercegovinu i Dalmaciju, ali kojega povezuju vode slijeva rijeke Trebižata. To krško područje bogato vodom zanimljivo mi je i zbog činjenice da Trebižat u svojem toku čak sedam puta mijenja ime. Vode te rijeke prvi se put javljaju na Zavelimu, odnosno u Roškom polju. Zovu je Culuša, Ričina, Suvaja (Posušje), Matica, Vrljika (Imotski), Tihaljina, Mlade, i na kraju se kao Trebižet ulijeva u Neretvu – kaže Miro Andrić. Osim dokumentaristike, u filmu ima i igranih scena koje se bave tradicijom tog kraja, a jedna od njih je i prodaja duhana karakteristična nekoć za Hercegovce.

Iza Mire Andrića, poznatog ronioca i podvodnog snimatelja, 54 su snimljena filma, četiri knjige, serije. Jedan je od najprodavanijih autora, čiji se filmovi prikazuju i na BBC-ju, a serijal “Hrvatsko vodeno blago” trenutačno se emitira u Finskoj, Kini i Mađarskoj.

>> "Hrvatsko vodeno blago" – hrvatske ljepote za cijeli svijet

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar abakus
abakus
12:50 28.12.2014.

Jedva čekam... Trebižat je prekrasna rijeka, priroda oko nje ostavlja bez daha. Hvala, gospodine Andriću, četiri godine snimanja za film od 60 minuta jamči da ćemo dobiti zaista najljepše slike te prirode koja zatravljuje.

EP
epicentar
07:56 31.12.2014.

Moj Andriću, nisi mi se proslavio svojim djelom!! Doduše, uspio si zahvaljujući Trebižatu koji bez ilma svakome zaustavlja dah!!! A, ti najavio priču...o ljudima uz rijeku, nigdje ljudi, u glavnom da si snimio žabe, zmije, guštarice. Pa, kad si većć uveo diple što nisi pozvao malog Kežu, - to ti se neće oprostit. A, onu dičurliju uzeo umjesto pravih gangaša koji zaslužuju da ih se čuje. Nego, šta ti bi pa skupio one kosce, ljudi nikada nisu kosili, a tek oštrenje kose. Eee, sve to vidi dobro oko!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije