Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJAŠNJENJE

Novac od države ne dobivaju glazbenici nego organizatori koncerata

Foto: Pixsell
1/13
12.01.2021.
u 17:53

Taj novac namijenjen je za organizaciju koncerata i pokrivanje produkcijskih troškova (najam prostora, tehnike, razglas, rasvjeta, zaštitarska služba, COVID mjere, dezinfekcijska sredstva i slično), pojasnili su iz HGU-a

Hrvatska javnost proteklih dana ne prestaje komentirati nove mjere za pomoć glazbenoj industriji. Naime, Ministarstvo kulture i medija i Hrvatska glazbena unija potkraj godine objavili su rezultate poziva za predlaganje koncertnih programa u sklopu projekta “Jer svirati se mora” kojim se osigurava pomoć pri organizaciji koncerata tijekom pandemije, a ukupan iznos od 5,2 milijuna kuna osigurava ministarstvo.

Velik odziv

Na poziv koji je bio otvoren od 16. studenoga do 22. prosinca pristiglo je 259 prijava. Odobrene su 92 prijave za 166 koncerata koji će se održavati od 14. veljače do 30. lipnja 2021., izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo kulture i medija. Riječ je o mjeri potpore kulturnom i kreativnom sektoru kojom se potiče odvijanje koncertne aktivnosti, a financijska potpora u obliku bespovratnih sredstava namijenjena je za pomoć pri organizaciji koncerata tijekom pandemije.

Prema rezultatima koje je objavio HGU, najveći iznos od 300 tisuća kuna dodijeljen je za pet koncerata – koncert Parnog valjka u Areni Zagreb u svibnju 2021. te četiri koncerta u pulskoj Areni u svibnju i lipnju koje će održati Prljavo kazalište, Tony Cetinski, Gibonni i Petar Grašo.

1/11

Iznos od 150 tisuća kuna dodijeljen je za organizaciju koncerta Marka Perkovića Thompsona u Spaladium areni u veljači, a po 125 tisuća kuna za koncerte Prljavog kazališta u Zadru na Trgu pet bunara, Gibonnija u Osijeku te Petra Graše u Zadru. Iznosom od 100 tisuća kuna sufinancirat će se organizacija po triju koncerta na turnejama Hladnog piva, Darka Rundeka & Ekipe, Gorana Bare & Majki, Psihomodo popa i Josipe Lisac, a isti je iznos dodijeljen i za tri koncerta u programu “Jer svirati se mora” Jarun Open Air. Potpora od 100 tisuća kuna dodijeljena je i za organizaciju dvaju koncerata Tomislava Bralića i klape Intrade, Leta 3, Urbana & 4 & Gele & Gudača i 4 tenora te dva koncerta u sklopu projekta “Jer svirati se mora” u Varaždinu (Massimo i 4 tenora). Iznos od 80 tisuća kuna dodijeljen je dvodnevnom festivalu Antivalentinovo u veljači (sviraju Psihomodo pop i Let 3), Nini Badrić, Miji Dimšić i Marku Tolji, svima za koncerte na ljetnoj pozornici u Opatiji. Deset tisuća manje ili 70 tisuća kuna dobit će FIBRA festival Split i Damir Kedžo. Dodatnih 50 tisuća kuna dobit će Nina Badrić za koncert u Solinu, isti iznos za Solin će dobiti i Damir Urban te grupa Silente, Amira Medunjanin, Pips Chips & Videoclips, Brkovi, Massimo i još jednom Mia Dimšić.

Nakon objave ove informacije, posebnim priopćenjem javili su se iz Hrvatske glazbene unije i još jednom pojasnili kome ide novac.

Glazbenicima ulaznice

– Taj novac namijenjen je za organizaciju koncerata i pokrivanje produkcijskih troškova (najam prostora, tehnike, razglas, rasvjeta, zaštitarska služba, COVID mjere, dezinfekcijska sredstva i slično). Time se pomaže onima koji nisu glazbenici, pratećim djelatnostima i ljudima nužnim za funkcioniranje glazbene djelatnosti koji također moraju prehraniti obitelji. Glazbenici su pristali na zaradu od prodaje ulaznica, i to u smanjenim koncertnim kapacitetima, čime nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih, kako bi pridonijeli spasu djelatnosti koja je uz turizam i ugostiteljstvo najviše stradala. Hrvatska glazbena unija i Ministarstvo kulture i medija već mjesecima nastoje pomoći glazbenicima preživjeti razdoblje u kojem im je rad onemogućen. HGU pomaže i glazbenicima s područja koja su pogođena potresima, pomogli smo i našim kolegama glazbenicima iz HZSU-a, a pripremamo i dodatnu pomoć – ističu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije