Naslovnica Showbiz TV

Što televizijske gledatelje čeka u novoj jesenskoj shemi?

U idućih nekoliko mjeseci malo će toga u programima nacionalnih televizija biti doista novo i domaće. Spas će se, kao i dosad, potražiti u brojnim licencijama.
07. rujna 2014. u 09:22 9 komentara 4391 prikaza
kud puklo da puklo
Foto: Nova TV
Pogledajte galeriju 1/12

Televizijskim gledateljima već je dobro poznat termin – jesenska shema. Označava on sve ono što su televizije pripremile kako bi pažnju i vjernost svoje publike zadržale uz svoj program idućih nešto manje od godinu dana. Znajući to, pomislio bi svatko da bi nas onda na malim ekranima trebali očekivati mnogi inventivni noviteti, osobito oni domaći jer se iz toga iščitava kreativnost onih koji na televizijama osmišljavaju i stvaraju programski sadržaj. No ni ove jeseni nismo bili te sreće da se takva očekivanja i obistine. Jer, ponuda novih domaćih emisija na sve tri nacionalne televizije bit će – siromašna. Zaista novog sadržaja bit će tek u tragovima, većinom će "novi" biti termini, voditelji...

Povratak Piramide i Otvorenog

Evo, HTV je tako malo pretumbao svoje programe i termine pa će u najviše slučajeva biti potrebno samo iznova upamtiti mjesto i vrijeme emitiranja onih starih emisija koje smo i inače gledali. Tako će oni koji su sa zanimanjem pratili prošlogodišnji novitet "Svaki dan, dobar dan", emisiju Brune Šimleše od utorka do petka trebati potražiti na Prvom programu u 13 sati. Seoba je pogodila i kviz "Potjeru" s Tarikom Filipovićem koji će se, po novom, emitirati češće, radnim danom netom prije Dnevnika. Nedjeljni game show "Volim Hrvatsku" imat će pak novu voditeljicu – Danielu Trbović, i kapetane timova – Franu Ridjana i Martinu Validžić. Utorkom se, odmah po završetku Dnevnika, nakon nekoliko godina pauze, na HTV-ov ekran vraća game show "Piramida" u kojem su njegovi autori Dubravko Merlić i Željka Ogresta na pijedestal postavili – umijeće govorništva.

Povratak doživljava i "Otvoreno". Ono će se emitirati umjesto Dnevnika 3, a vodit će ga, također povratnik na mali ekran, Mislav Togonal i Domagoj Novokmet koji je, do najsvježije prekomande, bio odličan kao jedan od urednika i voditelja "Hrvatske uživo". Središnji Dnevnik se, naravno, ne ukida, ali bi u studenom trebao doživjeti neke promjene. Kakve, živi bili pa vidjeli. Jest da se pričalo i o promjeni termina emitiranja i trajanja, ali pričekajmo. Dotad se, zabave radi, tek možemo kladiti na još jednu promjenu urednika i voditelja jer u Dnevniku ta mijena doista stalna jest.

Ipak, ponedjeljkom navečer Slavica Babić i Mladen Sirovica uređivat će novi magazin "Poslovna zona" o gospodarskim temama. Prašina koja se prije mjesec-dva podigla zbog najave mogućeg ukidanja dugovječne emisije Branke Kamenski slegla se tako da "Pola ure kulture" nastavlja živjeti, ali četvrtkom u 15.35, dok će novu 50-minutnu emisiju iz kulture, nazvanu "Noćna kavana", petkom oko 22 sata raditi nenadmašni Dražen Ilinčić, s čijeg smo "Kulturnog kolodvora" cijelo ljeto rado kretali u kratke noćne vožnje u svim kulturnim smjerovima. Bit će tu i dvije nove domaće serije: "Glas naroda" Ognjena Sviličića (s puno političke satire, komičnih sudara mentaliteta...) i "Crno-bijeli svijet" Gorana Kulenovića (gdje će, kroz priču o dvije zagrebačke obitelji, uskrsnuti duh 80-ih godina prošlog stoljeća i bivše države). Tu su još i novi licencni show "Maestro" i domaća inačica svjetski poznatog showa "The Voice". Noviteti HTV-a 2 bit će: emisija "RECi" (namijenjena tinejdžerima), magazin "Juhuhu", glazbeno zabavni serijal "Šlep show" (voditelj Vlado Šagadin utorkom će voziti naše poznate glazbenike u crvenom kombiju razgovarajući i otkrivajući njihove mane, strahove i strasti, uz svirke na neuobičajenim mjestima). Nedjeljom se u sportski dio programa vraća "Olimp", ali i Hrvatska nogometna liga (HNL).

Filozofija na Trećem

Treći program donosi dnevni format "Knjiga dana", kao i, prvi put u Hrvatskoj, emisije iz kulture proizvedene u vanjskoj produkciji: portrete hrvatskih strip-crtača, animirane portrete filozofa te tjednu emisiju o filozofiji. Bit će tu i "Mjesec filozofije na Trećem" i "Mjesec stripa na Trećem".

Što se HTV-ova Četvrtog, specijalizirano informativnog programa tiče, on nastavlja po starom, a to ionako nije bilo bog zna što.

>>Bingo show prelazi na RTL! Voditelji Miroslav Škoro i Antonija Blaće

Što najčešće gledate na HTV-u?

 • Filmove i serije 11,26%
 • Informativne emisije 14,57%
 • Dokumentarce 7,28%
 • Zabavne emisije 3,97%
 • Nešto drugo 3,31%
 • Ne gledam HTV 59,60%

Jedna serija i jedan licencirani glazbeni show

Ne uzimajući ovom prilikom u obzir nove sadržaje iz strane produkcije, glavni novi domaći aduti Nove TV bit će jedan plesno-pjevački show pod nazivom "Tvoje lice zvuči poznato" i jedna domaća humoristična serija "Kud puklo da puklo". Potonji projekt produkcijsko je djelo Nove TV, a u seriji o rendžeru nacionalnog parka i doktorici koja dolazi živjeti o obližnje selo igrat će: Mirna Medaković, Momčilo Otašević, Milan Štrljić, Sanja Vejnović, Janko Popović Volarić, Miodrag Krivokapić, Žarko Radić, Asim Ugljen, Barbara Bakula Vicković, Ecija Ojdanić, Ivan Herceg, Jagoda Kumrić, Miran Kurspahić, Mislav Čavajda, Stjepan Perić, Suzana Nikolić, Tijana Pečenčić, Vesna Tominac Matačić i Željko Pervan. A u svjetski poznatom glazbenom showu "Tvoje lice zvuči poznato" poznata lica iz našeg javnog života pokušat će što uspješnije dočarati domaće i stane glazbene legende izvodeći i podsjećajući nas na neke od njihovih najvećih hitova, spotova i nastupa. U tome će se pred žirijem, za ocjene od 4 do 12, okušati: Marijo Petreković, Vanda Winter, Renata Končić – Minea, Ronald Braus, Andrea Andrassy, Giuliano Đanić, Jasna Palić Picukarić i David Vurdelja iliti Baby Dooks. Koliko će oni su svojim izvedbama biti uvjerljivi i maštoviti, odlučivat će: Sandra Bagarić, Goran Navojec i Tomo In Der Muhlen te gostujući član žirija.

Krim-serija, Bingo, Sve u šest i mentor - David Skoko

U produkciju nove, u ovom slučaju kriminalističke serije upustila se i RTL Televizija pa će se ove jeseni na njihovu ekranu gledati "Mjesto zločina". Znamo kako se u stranim krim-serijama glumci nose sa zamršenim zločinama, a vidjet će se kako će se u domaćoj varijanti u tome snaći Zlatko Ožbolt, Csilla Barath-Bastaić i Andrej Dojkić. Tu je već i nova dnevna magazinska emisija "Sve u šest" s Antonijom Stupar Jurkin. Od kraja rujna moći će se gledati i nova, RTL-ova verzija "Bingo showa" koji će voditi Antonija Blaće i Miroslav Škoro. A povratak i nastavak četvrte sezone kulinarskog showa "Jezikova juha" ne bismo ovdje ni spominjali da nema jednog detalja – novi gastromentor bit će David Skoko (chef ovogodišnjeg najboljeg restorana u nas, konobe Batelina pokraj Pule), uz pomoć svog prijatelja Ivana Zidara.

sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

 • strsljen2013:

  Na HTV-u opet ništa. Isfurani, ukočeni i drski Tarik koji misli da je glumac i voditelj.

 • Veljko_Veseljko:

  Malo nude, a pretplatu znaju uzimati kako bi razni uhljebi dobivali visoke plaće i razni projekti uhljeba visoke honorare.

 • knezica:

  Čeka nas Josipović, za doručak, užinu, za ručak i za večeru... Hvalospjevo o velikom vođi ne smiju nestati