Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEGA-PROJEKT

Nova "Dina" izgubila redatelja

Dune
29.10.2009.
u 21:25

Peter Berg (redatelj "Hancocka") napustio je projekt nove filmske verzije slavnog romana Franka Herberta te Paramount traži novog čovjeka kojem će povjeriti 175 milijuna dolara vrijedan film.

Epski roman Franka Herberta, jedno od najpopularnijih i najcjenjenijih djela znanstvene fantastike, od svoje pojave sredinom šezdesetih predstavlja veliki izazov za filmaše. Prvi producenti koji su početkom sedamdesetih otkupili filmska prava htjeli su, sasvim logično, angažirati Davida Leana, budući da je u pitanju ionako "Lawrence od Arabije u svemiru", ali je Lean to odbio.

Projekt su nakon toga preuzeli Francuzi te je poznati ekscentrični filmaš i pisac Alejandro Jodorowski imao megalomansku viziju desetosatnog filma čiju bi scenografiju dizajnirali najveći majstori ZF ilustracija (Chris Foss, Moeibus, Roger Dean), glazbu pisali Pink Floyd, a uloge igrali između ostalih Orson Welles, Alain Delon, Mick Jagger i Gloria Swanson. Za ulogu cara Shaddama IV. angažiran je Salvador Dali po cijeni od 100.000 dolara po satu.

Nakon propasti tog projekta, za ekranizaciju "Dine" jedno vrijeme je u igri bio Ridley Scott, ali je i on odustao. Scenarist Dan O'Bannion morao je na psihijatrijsko liječenje i napisao 12 nerealiziranih scenarija, uspjevši snimiti tek trinaesti, onaj za Ridleyja Scotta – "Alien". Prava na "Dinu" dočepao se Dino De Laurentiis koji je, na preporuku svoje kćeri Rafaelle, angažirao redatelja koji nije znao ništa o "Dini" i nije imao pojma o znanstvenoj fantastici, Davida Lyncha.

Lynchov film je, i pored izvrsne glumačke postave, bio previše nerazumljiv onima koji nisu čitali knjigu, a previše je odstupao od Herberta da bi ljubiteljima knjige bio prijemčiv. (Doduše, riječ je o trosatnoj verziji, a snimljeno je materijala za više od četiri sata, ali se Lynch nije nikad potrudio napraviti nekakav "director's cut".) Nakon tog filma iz 1984. koji je kritika sasjekla, ljubitelji Herbertove sage čekali su šesnaest godina na vjerniju verziju, koju je u obliku trodijelne TV serije 2000. snimio SciFi Channel, ali je i ta ekranizacija dobila u najboljem slučaju prolaznu ocjenu.

Stoga nije ni čudo da se odavno čeka "prava filmska Dina", a Peter Berg je dosta dugo radio na novoj verziji koja bi bila vjernija originalnoj knjizi, da bi na kraju odustao kad je već napisana zadovoljavajuća verzija scenarija čiji je autor Josh Zetumer (scenarist četvrtog "Bournea"). Štoviše, Berg je već bio u ozbiljnim pregovorima s Robertom Pattinsonom oko uloge Paula "Muad'Diba" Atreidesa. No, s odlaskom Berga i njegove produkcijske kuće Film 44 iz projekta, u Paramountu pred sam početak snimanja traže redatelja koji je u stanju snimiti taj film za manje od 175 milijuna dolara i uz to je poželjno da bude veliki ljubitelj Herbertove knjige koji će tu ljubav prenijeti na ekran. (Danas 80-godišnji Jodorowski vjerojatno ne bi bio spreman na tako "ograničeni" proračun, a Ridley Scott već ima druge obveze kao što je prednastavak "Aliena" i film o Guccijevima.) Scenarij je zasad poslan Neilu Maershallu ("Dog Soldiers", "The Descent") i Neilu Blomkampu (redatelju nedavnog hita "District 9" koji je imao priliku od svog izvršnog producenta Petera Jacksona naučiti nešto o ekraniziranju velikih, debelih kultnih knjiga), i čeka se njihov odgovor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije