Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Martin Scorsese

Napravio je filmske klasike, 
a Oscar je dobio tek 2007. godine

U.S. director Martin Scorsese poses on the red carpet before the opening ceremony of Studio City and the premiere of the short film
14.11.2015.
u 16:45

Redatelj će proslaviti 73. rođendan, uskoro će biti prikazana njegova serija "Vinyl", a najavio je i novu suradnju s Robertom De Nirom

Pjesme Rolling Stonesa bile su omiljene glazbene teme u filmovima Martina Scorsesea i zato ne čudi što se upravo s Mickom Jaggerom upustio u produciranje televizijske glazbene drame Vinyl koja će se, kako je to ovaj tjedan objavio HBO, početi emitirati 14. veljače na tom kanalu.

Radnja se odvija 70-ih u New Yorku, kao i većina radnji u filmova M. Scorsesea, u vrijeme kada su nastali punk, disco i hip hop. Glumac Richie Finestra utjelovit će glavni lik, čovjeka koji pokušava svoju izdavačku kuću ponovno oživjeti. U seriji će se pojaviti i Mickov sin James koji bi trebao glumiti pjevača u jednom bendu. Vijest o početku emitiranja Vinyla došla je taman uoči Martinova 73. rođendana i nedugo nakon što je na filmskom festivalu "Lumière" primio nagradu za doprinos svjetskoj kinematografiji. Tada je vremešni redatelj najavio i ponovnu suradnju s Robertom De Nirom.

– Film se zove "Irac" i još uvijek razrađujemo detalje. Robert i ja trenutačno smo zaokupljeni time kako uskladiti naše poslovne rasporede i pronaći novac – kazao je Scorsese na dodjeli nagrada.

Upravo je De Niro, s kojim surađuje od svojih redateljskih početaka, točnije od filma "Ulice zla" snimljenog 1973. godine, postao i zaštitni znak Scorseseovih filmova, baš kao što su mu i zaštitni filmski motivi postali podzemlje, talijanske četvrti New Yorka i nasilje. Sve su mu to dobre poznate poveznice jer je djetinjstvo proveo u četvrti Mala Italija u New Yorku gdje su ga roditelji Charles i Catherine odgajali u strogom katoličkom duhu. Zbog toga se Scorsese jedno vrijeme ozbiljno bavio mišlju da se upiše u sjemenište i zaredi za svećenika. Da promijeni mišljenje o svom životnom pozivu, natjerala ga je bolest. Naime, zbog astme je često boravio u bolesničkoj postelji i nije se previše družio s vršnjacima pa je vrijeme najradije provodio u kinodvoranama gdje je počela njegova opsesija filmom.

Uspješno je početkom 60-ih završio newyoršku školu filma i odmah se bacio na posao i snimio nekoliko kratkih filmova, a 1967. snimio je prvi dugometražni film, crno-bijeli "Tko to kuca na moja vrata" u kojem pronalazimo nekoliko elemenata u kojima će Scorsese biti dosljedan do danas, a to su život Talijana u Americi, rock kao glazbena podloga u filmovima i muški likovi problematična ponašanja.

Svaki njegov film s De Nirom, a dosad ih je bilo sedam, postali su filmski hitovi, ali Akademija nije imala takvo mišljenje i Scorsesea je zlatni kipić Oscara zaobilazio sve do 2007. godine kada je konačno primio Oscar za najbolje redateljsko ostvarenje, i to za film "Pokojni".

Ovo filmsko ostvarenje bila je treća suradnja redatelja i Leonarda DiCaprija, njegove nove glumačke inspiracije. S obzirom na to da je Leonardo tek nakon uloga u Scorseseovim "Bandama New Yorka" i "Avijatičaru" počeo pokazivati glumački odmak od ostvarenja u filmu "Titanic", kritičari su njegovu karijeri počeli uspoređivati s DeNirom.

– Leo i ja imamo sličan senzibilitet. Iako sam 30 godina stariji od njega, dijelimo isti pogled na svijet i on se brzo i lako saživi sa svim mojim likovima – opisao je redatelj suradnju s glumcem. S DiCaprijem i De Nirom nedavno je snimio i najskuplju reklamu na svijetu, i to za jednu kockarnicu, a navodno je cijela produkcija reklame koštala 70 milijuna dolara.

Njegov privatni život bio je jednako uzbudljiv te pun uspona i padova baš kao i njegova karijera.

Pet se puta ženio i iz tih brakova ima troje djece. – Kada sam morao birati između opsjednutosti poslom i ženom, a često sam dolazio u takve situacije, uvijek sam odabrao posao. To je jače od mene, to je bit moga bića, ali kako godine prolaze, sve teže živim sam sa sobom – priznao je osebujni redatelj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije