Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oda gradu i ljudima

Generacijski film o besmislu rata s čak 42 glavne uloge

BiH,03.04.16.Mostar,  Pocelo snimanje filma Mrtve ribe plivaju na ledima, Photo:Stojan Lasic
Foto: Stojan Lasic
1/6
06.04.2016.
u 23:30

Kristijan Milić u Mostatru snima "Mrtve ribe plivaju na leđima" u kojem postoje čak 42 glavne uloge

Nakon megauspjeha ratnog filma “Broj 55”, redatelj Kristijan Milić uhvatio se sasvim drukčijeg posla. Već četvrti dan u srcu Mostara snima film “Mrtve ribe plivaju na leđima” po istoimenoj knjizi majstora pripovijedanja Josipa Mlakića.

Radnja je smještena u poslijeratno vrijeme u BiH, a jedno neobično samoubojstvo povezuje 15 razdvojenih priča i naglašava besmisao rata.

Ožiljci su još vidljivi

– Čudna je to i zanimljiva forma i nesvakidašnji Milićev ulazak u film. Za razliku od njegova dosadašnjeg filmskog opusa u kojem gotovo nijedan njegov lik ne preživi, u ovom filmu suicid počini jedan lik od njih 42, i nema akcijskih scena po kojima je stekao zavidnu reputaciju – kaže Slaven Knezović, producent filma, Milićev prijatelj još iz akademskih dana, ali i jedan od (da, dobro smo napisali) čak 42 lika u filmu.

– Ja glumim Đilkana, koji je vrlo osebujan lik, vidjet ćete. I bitno je da nema glavne uloge, sve su podjednako glavne i važne tako da je na svima velika odgovornost. Okupili smo impresivan glumački postav sastavljen što od glumaca iz Mostara, što od Hercegovaca koje sam povukao iz Zagreba, od Gorana Bogdana, Ornele Vištice, Vinka Kraljevića do Dragana Despota... Tu su i Marinko Prga, Velibor Topić, Asim Ugljen, Đorđe Kukuljica... Oni su akteri 15 priča koje se dodiruju i prožimaju. Uglavnom, u knjizi se ne spominje konkretno nijedan grad. No čitajući o svakodnevici ljudi koji žive u podijeljenom gradu koji još uvijek nosi ožiljke rata, prepoznali smo Mostar. Sada ćemo ga filmski ujediniti i pokušati mu pomoći da nađe svoj identitet i smiraj. Na tragu smo da napravimo dobar film, a i ekipa smo u zenitu karijera. Sad smo najjači, imamo iskustvo i u periodu smo kada možemo raditi jako dobre stvari. Ovo je naš generacijski projekt – kaže Knezović.

HAVC financira polovinu

Financijska konstrukcija filma je dobrim dijelom zatvorena zahvaljujući Hrvatskom audiovizualnom centru, i to 51 posto, a Fondacija za kinematografiju Sarajeva snosi 20 posto troškova. To će biti dovoljno za snimanje, a potom slijedi postprodukcija za koju treba naći ostali novac. Knezović vjeruje da sa zatvaranjem kompletne priče, gledajući financijski, neće biti problema.

Snimanje na području Mostara, oko Starog mosta, u Blagaju i kanjonu Neretve kod Grabovice, traje do kraja travnja, a premijera filma je, otkriva Knezović, zakazana za sredinu studenoga.

– Film će otvoriti desete Dane filma u Mostaru. Mostarci zaslužuju da ga vide prvi – zaključio je Knezović. 

>>'Tri, četiri godine na ratištu daju materijala za 400 života'

>>Kristijan Milić: Ne znam jesam li ja prava osoba za mimohod

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije