Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGOVJEČNOST Zahvaljujući špinatu animirani junak živi vječno

Mornar Popaj sutra slavi 80. rođendan

16.01.2009.
u 17:52

Sutra mu je osamdeseti rođendan, a tajna njegove dugovječnosti krije se u mnogoj djeci omraženom povrću - špinatu. Jasno, radi se o legendarnome crtanom i animiranom junaku mekog srca, mornaru Popaju.

Davne 1929. život mu je udahnuo Elzie Crisler Segar u stripu Thimble Theatre, a kasnije je dobio i animiranu verziju. Simpatični mornar čiji je zaštitni znak lula i tetovaža sidra na podlaktici djecu i odrasle zabavljao je godinama. Iz raznih nezgoda sebe i svoju ljubljenu Olivu izvlačio je zahvaljujući špinatu koji mu je davao nadnaravnu snagu. Njegov lik zaživio je i na velikom platnu 1980. kada je redatelj Robert Altman snimio igrani film o tom junaku, a ulogu Popaja dodijelio je Robinu Williamsu, a Oliva je bila Shelley Duvall.

Kako prenose inozemni portali, taj je mornar 1938. bio najpopularniji animirani lik, čak ispred Mickeya Mousea.

Zbog njega populariziran je i špinat, pa je tako grad Crystal City u Teksasu, koji zovu "grad špinata", godine 1937. Popaju, koji za razliku od današnjih junaka nije vježbao do iznemoglosti, podignuo spomenik, jer je zbog njega proizvodnja špinata te godine porasla 30 posto, a i djeca su ga zavoljela jesti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije