Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova serija Nemoj nikome reći

Moderni tinedjžeri sve strahove pobjeđuju na društvenim mrežama

17.03.2014., Zagreb - Glumica Mia Anocic. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/2
16.10.2015.
u 10:20


Animacija na ekranu poput one u "Kući od karata" novitet je kod nas

Nova serija za mlade "Nemoj nikome reći" počinje se emitirati ove nedjelje na HTV-u 1 od 22.30 sati. Riječ je o seriji scenaristice i autorice Aleksandre Osman te redatelja Ivana Livakovića i Andrije Mardešića. Kroz dvanaest videoblogova serija prati život tinejdžerice Helene Jurić (17) koja se s roditeljima iz Našica seli u Zagreb. Njezin je vlog komentar na novu situaciju u obitelji, novu gimnaziju i općenito novu sredinu. Serija je novitet na našim malim ekranima jer koristi suvremen način komunikacije mladih kako bi upozorila na probleme kao što su ovisnost, spolna orijentacija, disfunkcionalna obitelj... Pri tome je sve puno animacija i vizualnih efekata.

Gluma za svaku pohvalu

Iako ovakav način snimanja nije nov u svjetskim okvirima, mora se priznati da su autori (barem u prve dvije epizode koje smo gledali) uspjeli u svom naumu. Serija bi definitivno mogla zainteresirati ciljanu publiku, najviše zahvaljujući izvrsnoj Miji Anočić Valentić u glavnoj ulozi. Mia je kći glumca i redatelja Saše Anočića i, premda 25-godišnjakinja, odlično se snašla u ulozi 17-godišnje Helene koja se iz Našica seli u Zagreb i upoznaje s vršnjacima.

– Hvala Bogu na dobrim genima da mogu proći kao tinejdžerica – kazala je Mia na snimanju lani u listopadu pa, opisujući svoj lik, dodala:

– Helena je na prvu obična tinejdžerica, no kroz njezine videoblogove vidjet ćemo bolje njezin unutarnji lik – ona je sarkastična i voli se šaliti.

U seriji se na neki način rugamo i sapunicama u kojima se sve uljepšava, a mi prikazujemo malo realniju sliku kroz taj sarkazam. Jedna je od Heleninih novih prijateljica i Iva Tarle, koju glumi Tena Nemet Brankov, kći pokojnih glumaca Marine Nemet i Slavka Brankova. Njihovu prijateljicu Brigitu Vuković igra Sara Duvnjak, Hrvoje Vladisavljević je Matija, Marin Radman Lucas, A Matija Čigir Marijo.

Gomilanje stereotipa

U seriji je i cijeli niz poznatih glumaca, koji su u pokušaju autora da budu duhoviti ponekad previše iskarikirani. Možda se i moglo bez nekih stereotipa. Primjerice, Ankica Dobrić glumi Hercegovku prezimena Bubalo i govori s teškim hercegovačkim naglaskom. Naravno, kuća joj je puna domoljubne tematike, a suprug joj radi u Njemačkoj. Bojana Gregorić-Vejzović je stroga mama, koja svog sina tuče po guzi (?), a tu je i neizbježna Nada Gaćešić-Livaković, koja uobičajeno govori čistim standardnim hrvatskim jezikom. Onima koji ne žele čekati tri mjeseca da pogledaju sve epizode preporučujemo novi HRT-ov servis hrti.hrt.hr, gdje se već sada može odgledati cijela serija.

>> 'Žene me napadaju, ali ih ignoriram jer sam zaljubljen'

Komentara 1

Avatar Dr Evil
Dr Evil
12:36 16.10.2015.

uvijek mi je debilno kad uzmu osjetno starije ljude da "glume" tinejdžere...šta, nemamo tinejdžere koji mogu "glumiti" tinejdžere?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije