Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oni rokaju za Boga

'Tražili su nas da uklonimo pjesme u kojima se spominje Djevica Marija'

kršćanski rock
Foto: Promo
1/9
09.03.2014.
u 12:00

Riječki metal bend EffaTha svojim pjesmama prenose poruku evanđelja i slave Isusa Krista

Glazbeni pravci kršćanski metal i kršćanski rock nastali su krajem 1970-ih, odnosno krajem 1960-ih u SAD-u, a danas kršćanski metal-bendovi, primjerice u Poljskoj, imaju popularnost kakvu u Hrvatskoj imaju Let 3 i Hladno pivo. Upravo je Poljska drugi dom i hrvatskih rock i metal-bendova koji u svojim pjesmama prenose poruku evanđelja i slave Isusa Krista.

Glazbom prenose evanđelje

– Naša glazba izaziva puno kontroverzija. Pojam kršćanskog metala sam je po sebi provokativan i mnogi se nađu uvrijeđeni time – kaže Marin Katava, pjevač riječke grupe EffaTha, i nastavlja: – Duhovni savjetnik našeg benda, pater Marko Glogović, puno nam je pomogao u promociji grupe u Poljskoj. Bili smo jedini bend iz Hrvatske koji je svirao na SOS festivalu u poljskom gradu Toruńu gdje se okupilo više od 10.000 ljudi.

U Hrvatskoj su pak svirali u svim klubovima od Pule do Vinkovaca te nisu bend za stadione i velike prostore jer im je cilj, ističe Katava, doći do pojedinačnog čovjeka i pokušati mu prenijeti evanđelje kroz glazbu.

Thompson je također kršćanski glazbenik, ali za razliku od naših pjesama, njegove imaju i domoljubnu notu. EffaTha je jedini domaći kršćanski metal-bend koji djeluje na subkulturnoj sceni. Nije nam važno sviramo li pred kršćanskom publikom pa idemo na mjesta na kojima sviraju Let 3, Hladno pivo, Majke – ističe pjevač. Prvi album EffaThe koji je u pripremi nosi radni naziv “Nijemi krik” prema istoimenoj pjesmi koja govori protiv pobačaja, a stihove je napisala Marinova majka Ljubica Katava.

– Pjesma je inspirirana i misijom patera Glogovića koji je u Karlovcu i Zagrebu osnovao kuće za prihvat trudnica koje njihovi partneri prisiljavaju na abortus, a vodi i udrugu Betlehem za pomoć majkama koje ne žele napraviti pobačaj – kaže Katava. Zbog sadržaja pjesama već na početku pokušaja izdavanja CD-a naišli su na prepreke. Naime, šef izdavačke kuće iz Rijeke, koji je protestant, s kojim su dogovorili izdavanje albuma, uvjetovao im je da uklone pjesme u kojima se spominju Djevica Marija i katolički sakramenti.

Lake i teške droge, pijanstva...

– To nam je bilo neprihvatljivo jer više od 50 posto materijala govori o tome tako da u ovom momentu nemamo službenog izdavača – kaže pjevač. Odbijali su ih, nastavlja, i organizatori domaćih festivala. – Misle da smo nekakvi klinci kojima je Crkva dala novac da “bleje” o Kristu, kršćanstvu i vjeri. Misle da bi kršćanski bend trebao imati odijelca i kravate, stajati u prvim redovima u crkvi i svirati nekakve limunade, a kad vide nešto ovako žestoko, beskompromisno i sirovo, uhvati ih strah što nas izuzetno raduje jer tamo gdje postoje sumnja i strah postoji i mrvica prostora gdje se ušulja Isus – smatra Katava koji je bio član kultne riječke grupe Nepal.

– Prošao sam svoj rokerski put. Bilo je tu svašta, od lakih i teških droga, pijanstava. Moj put je obraćenički put koji još traje.

Koncerte koprivničkog punk-rock benda Božje ovčice čak je i prekidala policija.

– Na koncertu u Vinkovcima prošli vikend rečeno nam je da smo bili preglasni, no dosad se nikad nije dogodilo da je policija u tom klubu prekinula koncert. Još ima pojedinaca koji nam prijete na društvenim mrežama, no vjerujemo da je Božja sila jača od svega te se ne bojimo – kaže pjevač Tomislav Mihac. Kršćanski rock-sastav Glasnici nade čine svećenik Anto Bobaš i njegov brat Jadranko, a Anto i uređuje i vodi emisiju kršćanskog rocka na Hrvatskom katoličkom radiju “Oni rokaju za Gospodina” koja se sluša u čitavoj Europi i sve do Australije.

– Naš glazbeni pravac pokazuje da ova glazba nije samo “seks, droga i rock’n’roll”, već da može imati duhovnosti i biti dobar putokaz mladima – ističe Bobaš.

Ključne riječi

Komentara 1

RA
rock apologetik
13:09 18.03.2014.

EffaTha je jedina teškometalna grupa u domovini koja izravno navješta Evanđelje. Gledao sam ih nekoliko puta i primjetio sam strah u publici jer nastupi su im siloviti, a poruka koju donose sa sobom je prejaka da bi se običan rock fan mogao odmah konektirati s njima, treba proći neko vrijeme da bi se to sve moglo apsorbirati. Inače, ovaj drugi bend Božje Ovčice nisu niti približno glazbeno jaki kao EffaTha, ali možda su na pozornici nešto više pokretljivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije