Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRBAVICA

Mirjana Karanović i Leon Lučev ponovo bude ratne duhove

05.04.2004.
u 00:00

"Grbavica" Jasmile Žbanić govori o djevojci koja sazna da je dijete srpskog vojnika koji joj je majku silovao u logoru

ZAGREB - Nakon uspješne suradnje u Brešanovim "Svjedocima", srpska glumica Mirjana Karanović i hrvatski glumac Leon Lučev ponovno surađuju u jednom kontroverznom filmu. Njihov najnoviji zajednički projekt je "Grbavica" sarajevske scenaristice i redateljice Jasmile Žbanić koji bi se trebao početi snimati u listopadu. Radnja filma vrti se oko samohrane majke Esme koja s kćerkom živi u Sarajevu nakon rata, i čija će se priča ispreplesti s pričom sitnog bosanskog kriminalca Pelda s kojim će se upustiti u vezu. Kroz sve te okolnosti Esmina kćerka saznaje da je dijete srpskog vojnika koji je njezinu majku silovao u koncentracijskom logoru. Uloga Esme, koja je nakon silovanja odlučila zadržati dijete, dodijeljena je Mirjani Karanović.

- Mirjana je odlična glumica i jako dobra partnerica. Sretan sam što ću s njom raditi na "Grbavici", koja je dokaz da se filmovi ovih područja napokon ne bave apstraktnim temama nego stvarnim događajima. Odglumiti stvarni život veliki je izazov svakom glumcu - uzbuđeno govori Leon Lučev koji u "Grbavici" glumi Pelda.

- Ne mogu vam opisati koliko se radujem toj ulozi. Prvo što ću raditi s jako inteligentnim, urednim glumcem kao što je Leon Lučev. Osim što je kvalitetan glumac, kod njega obožavam što je opuštena osoba bez ikakvih frustracija i kompleksa kao glumac, ali i muškarac. Ne boji se dodirnuti vas, poljubiti, a to je i meni bitno za glumu - govori Mirjana i dodaje kako joj uopće nije važno koliko će kontroverzna tema filma probuditi "balkanskih duhova".

- To je film koji će gledatelje natjerati da promijene razmišljanja jer se vrti oko osoba koje se ne tretiraju kao žrtve, nego kao sramota, i od kojih se očekuje da same prebole što im se dogodilo. O tome treba progovoriti, a ne gurati takve činjenice pod tepih. Mislim da ono neizgovoreno tišti ljude - govori Mirjana Karanović koju, kaže, nije briga hoće li je zbog filma kritizirati u Srbiji.

- Takvi ljudi nisu niti na margini mojeg razmišljanja - kaže Mirjana.

Leon Lučev već se, kaže, uvelike priprema za ulogu, a trenutna mu je preokupacija svladati sarajevski naglasak.

- On je školovan glumac koji će sigurno to uvježbati i propričati sarajevski. No, za svaki slučaj, poslali smo mu CD-e s razgovorima Sarajlija kako bi mu olakšali posao - govori redateljica Jasmila, kojoj je "Grbavica" prvi film, a koja je u želji za idealnom glavnom muškom ulogom na audiciju, kaže, pozvala sve poznate hrvatske glumce.

- U Leonovu korist presudio je talent, radoznalost, ali i to što dobro izgleda uz Mirjanu - govori Jasmila odbijajući odati imena hrvatskih glumaca koji nisu prošli audiciju. Njezin scenarij "Grbavice" proglašen je među dvanaest najboljih scenarija na prošlogodišnjem berlinskom festivalu, pa su se u koprodukciju osim BiH uključile Austrija i Njemačka, a traži se, kaže Jasmila, hrvatski partner. Sudeći po tome, velika je vjerojatnost da "Grbavica" slijedi stope koje su "Svjedoci", prvi zajednički film Karanovićke i Lučeva, napravili u Berlinu.

Lejla DERVOZ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije