Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznato lice

Marko Šapit postao je urednik sportske redakcije HRT-a: Vratili smo HNL, a već se pripremamo i za Olimpijske igre

Zagreb: Sportski tim HRT-a priprema se za prijenos Svjetskog nogometnog prventstva u Rusiji
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
16.09.2022.
u 10:36

Kormilo sportske redakcije preuzeo je sportski novinar, komentator i voditelj Marko Šapit kojem je u planu, sada s uredničke pozicije, još više obogatiti program.

Jesenska shema na HRT-u i ove godine donosi pregršt novosti, a jedna od njih naročito će oduševiti sportske entuzijaste. Nakon 11 godina stanke, prijenosi Hrvatske nogometne lige vraćaju se u program javne televizije. I to nije jedina novost u sportskim redovima HRT-a. Odnedavno je kormilo sportske redakcije preuzeo iskusni sportski novinar, komentator i voditelj Marko Šapit kojem je u planu, sada s uredničke pozicije, još više obogatiti sportski program.

Dobra kombinacija

- Želja nam je da unutar naših okvira i financija dobijemo što više sadržaja, prvenstveno premium stvari kao što su Liga prvaka, velika nogometna europska i svjetska natjecanja, Olimpijske igre, ali u cilju nam je imati i što više stvari vezanih uz hrvatski sport, od praćenja hrvatskih prvenstava, prvenstava na kojima nastupaju hrvatske reprezentacije i sportaši, natjecanja u kojima igraju hrvatski klubovi. Što god budemo mogli, pokušat ćemo uvesti u naš program. Znam da je ljudima uvijek nekako premalo sporta na televiziji i da se spominju vremena prije 20 godina kada je Treći program praktički bio sportski kanal, ali danas su neka druga vremena i drukčija pravila. Uvjeren sam da smo unutar svega toga dosad dobro plivali i nadam se da ćemo i ubuduće nastaviti barem tako, ako ne još i bolje - govori Šapit i otkriva što ga je najviše motiviralo na novi profesionalni izazov i preuzimanje uredničke funkcije.

- Kombinacija moje želje da se okušam i pokušam stvari promijeniti nabolje i želja nadređenih koji su se javili s tom idejom, ali mi je najvažnije što su tu ideju podupirali i moji kolege iz redakcije. Kad doživite nešto takvo, naravno da vam to imponira i ne možete reći ne - kaže Marko koji se zbog nove funkcije u posljednje vrijeme malo povukao s televizijskih ekrana. - Bilo je nekih poziva i pitanja gdje sam jer nisam radio prijenos vaterpola, a to je inače bio moj sport, ali bit ću sigurno još na ekranima. Jedan od mojih uvjeta kada smo dogovarali uredničku funkciju bio je da mogu i dalje raditi taj posao. Komentatorski posao mi je primaran i najdraži i ne bih ga se htio odreći - iskren je Šapit koji ne krije uzbuđenje zbog povratka hrvatskog nogometa na HTV.

11.11.2019., Zagreb - U Kristalnoj dvorani hotela Westin odrzana je humanitarno-donatorska vecer zaklade Vatreno srce. Marko Sapit Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- Jako smo uzbuđeni i jako nam je drago što se domaći nogomet vratio na HTV. Meni je to prirodan spoj oduvijek – Hrvatska nogometna liga na HRT-u. Iako se nikada nismo ni odmakli od HNL-a, stalno smo ga pratili emisijom "Stadion" i informativnim emisijama, ali prijenosi utakmica su ipak vrh ponude. Dugo su trajali ti pregovori, odnosno dugo smo željeli da se to dogodi, ali nismo imali mogućnosti zbog prethodnog dugotrajnog ugovora. Naposljetku smo ipak uspjeli dogovoriti određeni broj utakmica i svima nama je to jako drago jer je većina naše redakcije bila uključena u "Stadion" i pratila je zbivanja u hrvatskom nogometu - napominje urednik sportske redakcije HTV-a.

Pripreme za SP i OI

A osim na HNL, redakcija je usmjerena i na Ligu prvaka. Prvi dio sezone igra se ubrzanim tempom, naš prvak Dinamo također igra u natjecanju po skupinama, a riječ je o elitnom televizijskom sadržaju.

- HTV je trenutačno jedan od tri najdugovječnija partnera Uefe i Lige prvaka u Europi, ako ne i najdugovječniji. Naravno da smo zainteresirani da se to i nastavi. Tim više što sada imamo i klub u Ligi prvaka. To je najbolja moguća stvar, što se vidi i po gledanosti - kaže Šapit.

A uz nogomet, u planu mu je povećati zastupljenost i drugih sportova na programima HTV-a. - Ni mi nismo potpuno zadovoljni zastupljenošću svih sportova jer ima još dosta sportova koji bi mogli i trebali biti prisutni, ali to je također jedna od stvari na kojima ćemo pokušati ubuduće raditi. Ne bih još otkrivao što bismo sve htjeli vratiti u program jer ima tu i poslovnih tajni, ali bih htio naglasiti da smo imali nevjerojatno sadržajno ljeto. I Europsko i Svjetsko prvenstvo i dosta uspjeha naših sportaša, a sve je kulminiralo zlatom naših vaterpolista. Vraća nam se sad HNL, Ligu prvaka pratit ćemo cijelu jesen, naravno i Dinamove utakmice, a na kraju godine i SP u Kataru. To nam je glavni projekt ove sezone. Već smo počeli i s pripremama za Olimpijske igre u Parizu, a isto ljeto je i Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj za koje smo akođer osigurali prava, tako da će tri iduća velika sportska natjecanja gledatelji moći pratiti na našem programu, a uz to će sigurno biti još nekih dobrih vijesti - zaključio je Marko Šapit.

VIDEO Zaposlenici kralja Charlesa i Camille potreseni: 'Svi su izbezumljeni nakon što su primili ovu informaciju'

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

BA
barbalovre
16:26 16.09.2022.

Niste li imali goru bitangu za to mjesto? JRT je smeće za ukinuti a raju osloboditi nameta

Avatar GeorgeClooneydrugi
GeorgeClooneydrugi
12:10 16.09.2022.

Hoće ga Vela zamijeniti , kad ne bude mogao prenositi Hajduk ?

JU
jurami30
11:24 16.09.2022.

Zato što je navijač Hajduka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije