Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljubavni par

Marinko Leš i Jure Radnić: Ne bojimo se da će nas zvati gayevima

leš (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/4
22.07.2011.
u 21:00

– Svi ti gay prideovi, kad su se počeli masovno događati u svijetu prije dvadeset godina, imali su političke konotacije, kao i kod nas danas, jer tražila su se prava koja su nužna za svakog čovjeka.

Glumce Marinka Leša i Juru Radnića povezuje posao, prijateljstvo, slični glumački dječji počeci – 33-godišnjeg Marinka u karlovačkom Zorin domu, a 21-godišnjeg Juru u hvarskom dramskom studiju... A trenutačno skupa partijaju po Puli, gdje na 58. Pula film festivalu skupa glume u filmu “7seX7” redateljice Irene Škorić koji konkurira za Zlatnu arenu. U njemu dečki glume ljubavni par, a kako ima i scena eksplicitnog ljubljenja, snimljenih iz tek 18. repeticije, ispričali su nam kako su se osjećali u trenucima njihova nastajanja.

– Bilo je opušteno. Jure i ja se nismo poznavali otprije, ali nekako smo kroz probe vrlo brzo kliknuli i kada je došlo do tog trenutka ljubljenja, nije nam to bio neki poseban stres – kaže Marinko, a slično potvrđuje i Jure.

Upitna biseksualnost

– Uvijek je te škakljive trenutke teže odglumiti, ali nisam imao problema. Osim toga, nije mi to prvi gay film. I u kratkom filmu “Strejt pul” Filipa Šovagovića, koji je također na ovom festivalu, igram homoseksualca.

Svojim ulogama Marinko i Jure postali su domaći ‘kauboji’ poput hollywoodskih Jakea Gyllenhaala i Heatha Ledgera koji su svojom ljubavlju u filmu “Planina Brokeback” prodrmali svijest seksualnih čistunaca. Otad Gyllenhaala, kako je sam jednom prilikom izjavio, publika smatra biseksualcem, za što on nimalo ne mari, a ni dvojica naših glumaca ne brinu se zbog sličnih posljedica svoje uloge.

– Toga će svega biti sigurno i svrstavat će nas u homoseksualce, ali ja se toga ne bojim. Odradili smo svoj posao – kaže Jure, a Marinko domeće:

– A što sada? U doba kada smo snimali film, igrao sam u predstavi u kojoj pred 100 ljudi u gledalištu uživo mlatim ženu i nikada me nitko nije pitao je li to meni problem i radim li istu stvar kod kuće privatno. No, uloga homoseksualca potaknut će pitanja, ali baš me briga.

Preko Pule do New Yorka

Vezano uz temu istospolnih ljubavi i nepravednog osuđivanja u javnosti, dotaknuli smo se i nedavne parade ponosa u Splitu koji je završio krvavim posljedicama i u svijet odaslao poruku domaće konzervativnosti, što glumci oštro osuđuju.

– Svi ti gay prideovi, kad su se počeli masovno događati u svijetu prije dvadeset godina, imali su političke konotacije, kao i kod nas danas, jer tražila su se prava koja su nužna za svakog čovjeka. Nakon tih dvadeset godina, gay prideovi su u tim istim zemljama postali isključivo zabavne manifestacije na kojima sudjeluju apsolutno svi, pa i obitelji s djecom. Ja se nadam da kod nas neće morati proći još dva desetljeća da bi se to dogodilo – kaže Marinko.

U nedjelju ujutro, kad završi 58. Pula film festival, Leš i Radnić trebaju skupa odigrati i “Kiklopa” u Splitu, a Marinko s predstavama gostuje i u Italiji te sredinom kolovoza i u New Yorku. A dok će stariji kolega Leš ovo ljeto samo raditi, jer kako kaže, u Puli se sada odmara, mlađi Jure poslije svih obveza ide kući na Hvar.

– Marinko je prerastao lude pulske zabave, a ja sam pun entuzijazma jer mi je ovo prva Pula u životu pa je pokušavam maksimalno iskoristiti. Poslije nje idem kući na odmor. Tamo mi je najljepše jer doma je ipak doma i uživat ću s obitelji i prijateljima – kaže Jure.

No prije svih planova koji tek slijede poslije Pule, ako njihov film osvoji nagradu, dečki svima obećavaju lud provod u antičkom gradu. A budući da je Jure nekoć radio kao konobar i zna pripremati vrhunske koktele, za cijelu ekipu filma “7 seX7” smiksat će prigodne koktele naziva “sex machine”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije