Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'fališ'

Luka Vidović prisjetio se oca Ivice koji nas je napustio na današnji dan prije 12 godina

Foto: Facebook screenshot
1/18
18.04.2023.
u 13:41

Glumačka legenda Ivica Vidović napustio nas je na današnji dan 2011. godine nakon borbe s teškom bolesti, a sada ga se prisjetio sin.

Glumac i iluzionist Luka Vidović na svojem se Facebook profilu prisjetio svog oca, glumačke legende Ivice Vidovića koji nas je napustio prije 12 godina. Luka je objavio nekoliko fotografija s ocem te napisao: 

"I prođe 12 godina! Fališ stari!" te dodao emotikon slomljenog srca.

Podsjetimo, Ivica je preminuo na današnji dan 2011. godine na zagrebačkom Rebru. Vidović je bio jedan od najistaknutijih filmskih glumaca koji su se pojavili na prijelazu u sedamdesete godine. Ivica je preminuo nakon duge i teške bolesti, karcinoma grla, zbog koje je dugo ležao na Rebru. 

Ivica je diplomirao na Kazališnoj akademiji u Zagrebu 1963. godine, a prvi glumački angažman dobio je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Tijekom karijere bio je član i drugih kazališnih kuća, a posebno se isticao u modernom repertoaru (Handke, Shaffer, Stoppard, Ionesco, Kundera, Jelačić-Bužimski, Gavran). Upravo u Teatru &TD ostvario je uloge u "Kasparu Hauseru" Petera Handkea, "Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi" i "Travestiji" Toma Stopparda, "Jacques fatalist i njegov gospodar" Milana Kundere, "Gospodaru sjena" Dubravka Jelačića Bužimskog i "Noći bogova" Mire Gavrana. U Dramskom kazalištu Gavella prvi put je nastupio u "Jazavcu pred sudom" Petra Kočića, premijerno izvedenom 1966. godine, a nakon toga slijede uloge u mnogobrojnim djelima ("Javno oko" Petera Shaffera, "Djeca sunca" Maksima Gorkog, "Revizor" N. V. Gogolja, "Ribarske svađe" Carla Goldonija, "Garaža" Jakoba Arjounija, "Trg heroja" Thomasa Bernharda, "Četvrta sestra" Janusza Glowackog). Nastupao je i u HNK u Splitu u "Čoviku, zviri i kriposti" Luigija Pirandella, "Dundu Maroju" Marina Držića, "Albatrosu" Ranka Marinkovića, "Svečanoj večeri u pogrebnom poduzeću" Ive Brešana. 

Glumca brojni pamte i po televizijskim i filmskim ulogama. Na malim ekranima igrao je u serijama ''Luda kuća'', ''Mamutica'', ''Stipe u gostima'', ''Naša mala klinika'', ''Naše malo misto'', ''Velo misto'', ''Građani sela Luga'', ''Inspektor Vinko'' i drugima, a na filmu su to bili: ''Starci'', ''Gospođa za prije'', ''Maršal'', ''Čovjek koji je volio sprovode'', ''Kužiš stari moj'', ''Prijeki sud'', ''Ritam zločina'' i cijeli niz drugih.

Za svoj glumački rad, Vidović je odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića 1996. godine od predsjednika Republike, 2005. godine dobio je nagradu ''Fabijan Šovagović'' koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja glumcu koji je ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskog filma, a iste godine dobio je i Nagradu grada Zagreba. 

Vidović se ženio tri puta i to s glumicama Gordanom Gadžić, Zdenkom Anušić i Mirjanom Majurec. S Gadžić je dobio dvoje djece: sina Filipa i kćer Anu, a zajedno su i 1998. godine osnovali Teatar Rugantino. U braku s Mirjanom Majurec dobio je sina Luku.

Dodajmo da je glumac pokopan na Komiži prema svojoj želji.  

VIDEO Stavros nam se javio iz bolnice: 'Sve bi trebalo biti gotovo do početka ljeta'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije