Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dama bez grudnjaka

Lijepa Carla protiv strogoga protokola... Skandal ili tek moda?

bruni
Foto: Reuters
1/7
06.03.2010.
u 21:12

Pojavu Carle Bruni u dugoj pripijenoj tamnotirkoznoj haljini zatvorena dekoltea, koji ipak otkriva da dama nema grudnjak, skandaloznom su nazvali i svjetski i domaći mediji.

Kad su slavnog modnog dizajnera Oscara de la Rentu pitali što su značajke dobrog ukusa, odgovorio je: Sve ovisi o oku promatrača!

>>Carla Bruni bez grudnjaka zasjenila vojne dogovore

Baš bi zato bilo zanimljivo čuti što on, koji je odijevao sve prve dame svijeta, bez obzira na stranačku pripadnost, misli o činjenici da se francuska prva dama Carla Bruni Sarkozy neki dan pojavila u haljini bez grudnjaka i to za službenog susreta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medevedovom i njegovom pristojno odjevenom suprugom. Pojavu Carle Bruni u dugoj pripijenoj tamnotirkoznoj haljini zatvorena dekoltea, koji ipak otkriva da dama nema grudnjak, skandaloznom su nazvali i svjetski i domaći mediji. Istina je da sve ovisi o promatračevu stajalištu. Zbog takvih je stajališta i tijek povijesti nepredvidiv. Banalna stvar kao što je grudnjak može ga promijeniti.

Pravo je već izboreno!

Potkraj šezdesetih grudnjak je odbacivan kao znak ženskog oslobađanja od stega, a danas je pak poželjan kao dio modne odjeće, koji se mora vidjeti a ne samo nazirati! Carlu Bruni optužuju zbog nenošenja grudnjaka iako su joj grudi pokrivene, a istodobno Somalke koje se usude odjenuti grudnjak, čeka javno bičevanje, uoče li to ekstremni islamistički pripadnici. Kažu da Carla Bruni Sarkozy izvrsno poznaje diplomatski bonton, a kako je odrasla u aristokratskoj obitelji “njezine su manire posve legitimne”. Znači li to da su damama koje, dakle, nisu tako povlaštene, uskraćena prava na neočekivane manire? Bilo je zanimljivo raspravljati s pametnim ljudima o tome što sve može implicirati grudnjak koji je svakako namjerno ostao kod kuće, umjesto da se našao ispod haljine prve dame Francuske. O tome smo razgovarali sa sociologinjom Jasenkom Kodrnjom, s modnom legendom Žuži Jelinek, s dizajnericom Brankom Donassy i art direktorom modne kuće Estare Culto Daliborom Bettijem.

– Grudnjak je uvijek simbolizirao i duhovnu stegu, a ne samo fizičku – napominje Jasenka Kodrnja – pa je odbačen 1968. Tada su se djevojke i mladići izborili i za pravo na dugu razbarušenu kosu. Pravo je, dakle, izboreno i prihvaćeno prije više od četiri desetljeća, pa sadašnju pojavu nenošenja grudnjaka, o kojoj se raspravlja, možemo nazvati retrogradnim trendom. Ne nositi grudnjak nepisano je pravo, odnosno nepisano pravilo odijevanja koje je već ostvareno.

Smatram da žena predsjednika ne treba doći pod neku posebnu pasku. Zapravo je ispod razine prava na posebnost i prava na privatnost komentirati Brunino nenošenje grudnjaka. Svi ti komentari s liberalnog gledišta nisu primjereni, a upravo su na to orijentirani trač-mediji. Pustimo je da bude odjevena kako hoće – smatra sociologinja Kodrnja.

– Žene na položaju sve si mogu dozvoliti – kaže Žuži Jelinek – jer da je posrijedi obična mala manekenka nitko ne bi ništa komentirao. Carla Bruni je mlada, ima male grudi i to što vidim na njoj, sviđa mi se – kaže gospođa Jelinek, koja misli da je grudnjak najveći prevarant jer skriva sve pogreške. Somalski ekstremisti misle isto, tražeći prirodnost, u svojem ekstremističkom tumačenju Kur’ana, ali su posljedice neugodno različite između njihova mišljenja i stajališta Žuži Jelinek.

Snažniji je prikriveni seksepil kad se bradavice samo naziru, negoli kad se grudi otvoreno vide – kaže Branka Donassy. – Možda je to u slučaju službenog posjeta pretjerano, iako je lijepo jer kod C. Bruni nema vulgarnosti.

A da je to bila večera...

– Da je to bila večera u intimnijem krugu, ne bi Brunina haljina bila nepristojna. Ovako je “taj reljef” preležeran – smatra Dalibor Betti, koji je zadužen i za odijevanje prve dame Hrvatske Tatjane Josipović. – Carla Bruni skladno je građena, nema jake grudi, pa u haljini odjevenoj bez grudnjaka ne djeluje vulgarno. U Americi se na crvenom tepihu takvo naziranje grudi smatra golotinjom. Postoje dodaci koji prekrivaju grudi, no Carla Bruni, slobodna, odrasla u svijetu mode, gdje se tijela vide, naprosto je napravila pogrešku. Nije to skandal, to je fo paux! – misli Betti.

Komentara 8

MO
morituriite
21:22 06.03.2010.

Još bi samo trebalo da netko napiše i doktorsku disertaciju na ovu temu. Svašta.

FA
fabry
22:08 06.03.2010.

Prekrasna je , s grudnjakom ili bez njega. Dajte prestanite se baviti s pisanjem gluposti, ima na ovom svijetu i vaznijih stvari.

OB
-obrisani-
09:35 07.03.2010.

Lako kad se njoj istaknu bradavice, ali što kad se njemu istakne njegova (omanja) muškost?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije