Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manifestacija

Lidija Bačić, Ana Rucner i Jole na hrvatskom balu u Beču

bal
Foto: Snježana Herek
1/8
02.03.2014.
u 17:41

Nazočili su mu gradonačelnik Zagreba i počasni predsjednik AHZ Milan Bandić, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Darija Krstičević, veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota...

U nazočnosti više od 600 posjetitelja, uglavnom Hrvata koji žive i rade u Austriji, njihovih gostiju iz domovine i prijatelja Austrijanaca u subotu navečer u Hotelu Acrotel-Wimberger u Beču je održan 23. Hrvatski bal Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport (AHZ) na čelu s Miroslavom Piplicom. Pokrovitelji su mu bili Gradovi Zagreb i Beč, hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji, Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske te HDZ.

Nazočili su mu gradonačelnik Zagreba i počasni predsjednik AHZ Milan Bandić, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Darija Krstičević, veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota, Hrvatski konzul Branimir Lončar,ministrica savjetnica za kulturu Zdenka Weber, zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru Ante Babić, tajnica HDZ-a za iseljeništvo Margarita Mađerić, voditeljica službe za međunarodnu suradnju Grada Zagreba Vesna Šimić, načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin i drugi.

S austrijske strane na balu su bili bečka gradska vijećnica za integraciju i žene Sandra Frauenberger, zastupnica socijaldemokrata u bečkom gradskom i pokrajinskom parlamentu Anica Matzka-Dojder i mandatar Slobodarske stranke Gerald Ebinger te drugi predsjednik bečkog Gradskog parlamenta Johann Hercog i drugi.

Foto: Snježana Herek

- Bal je jedna od najznačajnijih manifestacija naše Zajednice kojom povezujemo iseljenu i domovinsku Hrvatsku, čuvamo našu kulturu, jezik, nacionalni identitet te stječemo prijateljstva s drugim narodima, posebno s Austrijancima, rekao je Piplica prigodom otvaranja bala. Istakao je kako u iseljeništvu živi više od tri milijuna Hrvata koji su „poslije turizma druga gospodarska grana koja u Hrvatsku godišnje donosi preko 8 milijardi kuna“, pozvavši političare i izvandomovinske i domovinske Hrvate da se povežu i rade za boljitak RH. Napomenuo je da je AHZ utemeljen 1990. godine i koordinira rad 26 hrvatskih udruga i dviju sportskih liga Hrvata u Beču i s oko 5.000 članova jedna je od najvećih hrvatskih udruga ne samo u Austriji, nego i u Europi i svijetu.

- Lijepo je večeras biti Hrvat u Beču, gradu prijatelju Zagreba, 28. europske metropole s našim ljudima koji su u Austriji našli svoju drugu domovinu i postali važan most povezivanja tih dviju bliskih i prijateljskih gradova“, rekao je Bandić, dodavši kako se po mnogo čemu možemo ugledati na Austrijance. „Hrvatska se voli samo radom“, konstatirao je. Veleposlanik Bakota ocijenio je bal važnom tradicijom i zahvalio AHZ-u i predsjedniku Piplici na naporima koje ulažu na očuvanju hrvatske kulture, jezika i vlastitosti.

- Hrvatski bal je važan dio srednjoeuropske tradicije koja doprinosi jačanju veza i prijateljstva između Hrvatske i Austrije koja je stalno podupirala našu zemlju do ulasku u EU, i nadalje kao njenu punopravnu članicu, istakao je.

Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Krstičević istakla je važnost te manifestacije bečkih Hrvata u jačanju veza između iseljene i domovinske Hrvatske dodavši kako su iseljeni Hrvati ne samo važni promicatelji hrvatske tradicije i kulture nego i „veliki kapital i potencijal“ za razvoj RH. Saborski zastupnik Babić je rekao da bal nije postao samo simbol okupljanja Hrvata u Austriji nego i značajna poveznica s Austrijancima što, kako je napomenuo, potvrđuje i priličan broj nazočnih bečkih parlamentaraca i drugih dužnosnika kojima se je zahvalio za na stalnoj i svekolikoj potpori i pomoći Hrvatskoj.

Skup je pozdravio i načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin. Vijećnica Grada Beča za integraciju stranaca u austrijsku sredinu Frauenberger je rekla da je Beč grad integracije i tolerancije zahvalivši Hrvatima što su svojim marljivim radom doprinijeli njegovom razvoju. Istoga mišljenja bila je i Anica Matzka-Dojder kojoj je AHZ predao posebnu zahvalnicu za suradnju s ovom hrvatskom Zajednicom. Bečanin Gerlad Ebinger je podsjetio da je 23. Hrvatski bal prvi nakon ulaska RH u EU, pobrojavši brojne povijesne i kulturne poveznice Austrije i Hrvatske, među njima i pjesnikinju i autoricu austrijske državne himne Paulu von Preradović, unuku hrvatskog književnika Petra Preradovića. Glazbene zvijezde večeri bile su popularni splitski pjevač Jole, najpoznatija hrvatska violončelistica Ana Rucner i splitska pjevačica Lidija Bačić te KUD-ovi Tomislavgrad i Bosanska Posavina iz Beča koje su oduševile posjetitelje, kao i bečka Plesna škola „Immervoll“. Program su dvojezično vodili Isabela Lavanda i Branko Uvodić, a na balu je bila i hrvatsko-austrijska plivačka legenda Mirna Jukić.

>> Milijarder platio pola milijuna dolara da je povede na bal: Užasno je dosadna

Komentara 3

ĆA
ćaćaća
18:58 02.03.2014.

jel bandić došao s bedžem maršala na reveru :)))

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
07:53 03.03.2014.

Baš mi je drago da su otišli tamo, hvala narodu što to sve plaća.

Avatar billybull
billybull
09:49 03.03.2014.

sve perjanice hrvatske kulture I umjetnosti, izuzev casne gdjice rucner....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije