Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epicentar

Lady Gaga je déjà vu diva ili prava megazvijezda digitalnog doba?

lady gaga
Foto: Pixsell
1/6
13.09.2010.
u 20:13

Prozvavši je “divom déjà vua”, kritičari su je razapeli ne samo zbog fizičke sličnosti s idolima iz prošlosti kao što su David Bowie, Cher, Madonna, grupa Queen, nego i zbog melodramatična portretiranja same sebe.

“Lady Gaga je hermafrodit!”, “Lady Gaga inscenirala svoje ubojstvo na koncertu!”, “Postala je muško”... naslovi su koji posljednjih godina, otkako se Lady Gaga nametnula kao glazbena i modna ikona tzv. Gaga-generacije, bombardiraju medije. Bilo da zrakoplovom putuje u metalnoj odjeći ili na čaj ide u prozirnu plastičnom odijelu, njezina ekscentrična svakodnevica pod budnim je okom javnosti i hordi obožavatelja.

I ime je posudila

Dakle, vrlo je jednostavno i mora se priznati – ta 24-godišnja djevojka uspjela je od sebe stvoriti megazvijezdu digitalne ere. To potvrđuje i prekjučerašnja dodjela MTV-jevih nagrada u Los Angelesu na kojoj je Gaga zgrabila čak osam kipića, a najvažniji joj je onaj za najbolji ženski video za “Bad Romance”. No pored nagrada koje, što god glazbeni kritičari rekli, potvrđuju kvalitetu njezinih light hitova, ni pojava nije ostala nezamijećena.

Svaka čast dvjema kreacijama pokojnog Alexandera McQueena, ali haljinom od sirovog mesa ubola je u epicentar pomiješanog zgražanja i divljenja kritike i masa. No kako se u sličnom “sirovom” bikiniju nedavno fotografirala za japanski Vogue, a meso je još 90-ih godina prošlog stoljeća na nastupima nosila i kanadska umjetnica Jana Sterback, mesni modni dodaci potakli su raspravu i o tome je li Lady Gaga uistinu velika umjetnica ili laž i obična plagijatorica.

Upakirane stare stvari

Prozvavši je “divom déjà vua”, kritičari su je razapeli ne samo zbog fizičke sličnosti s idolima iz prošlosti kao što su David Bowie, Cher, Madonna, grupa Queen, nego i zbog melodramatična portretiranja same sebe kao buntovnice i umjetnice s ruba društva dok je prava istina čista suprotnost. I doista, zaviri li se u prošlost djevojke pravim imenom Stefani Germanotta, vidi se da potječe iz dobrostojeće obitelji, pohađala je elitnu privatnu katoličku školu Convent of the Sacred Heart u koju je išla i Paris Hilton, a pohađaju je i likovi popularne serije “Tračerica”.

Tragom kritike, evo i sličnosti s Bowiejem. Njezin prvi hit single “Just Dance” pušten je 2008., a 25 godina prije toga David Bowie osvaja također singlom “Let’s Dance”. Po uzoru na njegov alter ego Ziggyja Sturdusta, nabavila je i seriju sjajnih svemirskih odijela. Madonnu je iskopirala nebrojeno puta, od kose, korzeta, grudnjaka koji eksplodiraju pa do spotova poput posljednjeg “Alejandro” koji je miks Madonnine “Erotice” i “Voguea”. Pa Gagino umjetničko ime uzeto je iz pjesme “Radio Ga Ga” grupe Queen koju je pjevala umjesto pozdrava kad bi dolazila u studio.

S druge strane, Lady Gaga oduvijek govori da su joj ti glazbenici, glam-rock i pop-art uzori u građenju karijere pa kako joj zamjeriti što kopira najbolje? Uspjela je preskočiti Warholovih 15 minuta slave i sad traje, a njezina publika nije imala priliku vidjeti te velikane u njihovo zlatno doba pa sad preko Lady Gage, koja ih je djelomice revitalizirala, pokazuje da Gaga generacija nije sasvim lišena dobrog ukusa jer sviđaju im se dobro upakirane stare stvari!

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
22:09 13.09.2010.

Ledi Gaga je mica maca i voli presssti

OB
-obrisani-
22:33 13.09.2010.

Prije 7 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?

OB
obadius
08:32 14.09.2010.

Barem je makla Madonnu i još neke instantiće sa scene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije