Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncertni spektakl u Lisinskom

Lado(m) po svijetu – neiscrpno bogatstvo tradicijske glazbe i plesova drugih zemalja i naroda

Zagreb:  Koncert Lado u dvorani Vatroslav Lisinski
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
10.07.2023.
u 16:13

Ne propustite glazbeno-scenski spektakl 1. listopada!

Još od 1949. godine Ansambl LADO okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe, koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i skladatelje. Dio njegove bogate tradicije, ali i povijesti postao je i Večernji list sjajnom suradnjom koja je iznjedrila brojne uspješne projekte poput velikog glazbeno-scenskog koncerta Lado by Večernji list, koji će se održati 1. listopada u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

LADO je jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Tajnu njegova uspjeha jednom prilikom otkrio je voditelj ansambla Krunoslav Šokac.

– Tajna dugovječnosti i uspjeha leži prije svega u doista velikom i neiscrpnom bogatstvu i raznolikosti hrvatske tradicijske kulture koju smo baštinili, bilo da je riječ o plesovima, pjesmama, običajima i kulturnim praksama, bilo da je riječ o tradicijskom odijevanju. Često smo i sami kao narod nesvjesni ovoga blaga koje nam je ostavljeno u nasljeđe – rekao je Šokac.

Foto: Promo

Novi program Lado(m) po svijetu, uz neke od napjeva iz ciklusa Pjesme naroda Europe, sadrži nove koreografije, plesna i glazbena djela nastala za potrebe ovog, po mnogočemu posebnog programa, a premijerno će biti izvedena i tri plesno-glazbena djela čije autorstvo potpisuju koreografkinja Tina Vrtar Stipić, skladatelj Krešimir Seletković i kostimografkinja Martina Ptičar. Riječ je o atraktivnim kraćim koreografijama karakternih plesova koji se smatraju podvrstom klasičnog baleta, a koji svoje korijene vuku iz narodnih plesova različitih krajeva i zemalja.

Ulaznice za glazbeno-scenski spektakl potražite ovdje ili na blagajni Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Za pretplatnike Večernjeg lista osigurali smo popust od 20% na redovnu cijenu ulaznice. Popust je moguće ostvariti na blagajni Lisinskog uz predočenje šifre pretplatnika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije