Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika zavjera

Kraljica je zamalo ubijena u Australiji, neuspjeli atentat tajili su 40 godina, a zna se i zašto

THE CANADIAN PRESS 2010-06-30
Foto: Sean Kilpatrick
1/7
09.09.2022.
u 09:29

Naime, prije više od 50 godina u blizini Sydneya zamalo je ubijena. Atentat na nju dogodio se kada su kraljica i njen suprug Philip putovali iz Sydneya u Orange u sklopu australske turneje.

Cijeli svijet oprašta se od Kraljice Elizabete koja je preminula jučer u svojoj ljetnoj rezidenciji u Balmoralu u 97. godini. Mnogi se prisjećaju nekih najzanimljivijih detalja iz njene biografije, a neki i onih težih trenutaka.

Naime, prije više od 50 godina u blizini Sydneya zamalo je ubijena. Atentat na nju dogodio se kada su kraljica i njen suprug Philip putovali iz Sydneya u Orange u sklopu australske turneje. Tada su postali žrtve 'zavjere Lithgow'. Elizabeta i Philip putovali su vlakom preko Plavih planina 29. travnja 1970. godine. Iako to tada nisu znali, zbog sporog kretanja vlaka za dlaku su izbjegli smrt. 

Cliff McHardy objasnio je kako su potencijalni ubojice preko tračnica položili veliki trupac nadajući se da će izbaciti lokomotivu s pruge. Ipak, zbog sporosti vlaka, strojovođa je uspio zakočiti čim je ugledao trupac. 

"Da je vlak postigao normalnu brzinu, izletio bi s tračnica i zaletio se u nasip. Moja istraživanja pokazala su da je trupac bio namjerno postavljen na tračnice", kazao je Cliff. 

Sumnja da je pokušaj atentata isplaniran uz pomoć insajdera te da su ga vjerojatno vodili simpatizeri Australske irske republikanske vojske. Kazao je i kako je to skrivano od javnosti gotovo 40 godina kako bi se od sramote spasila australska vlada.

"Nikada nismo došli do osumnjičenika jer, kada smo ispitivali ljude, svima se činilo da govorimo u zagonetkama jer im nismo mogli otkriti o čemu su točno bili naši upiti", kazao je McHardy objasnivši da je zbog zataškavanja bilo teško voditi istragu i pronaći počinitelje. 

VIDEO Fascinantan život najdugovječnije monarhinje: Neustrašivo je kročila svjetskom scenom

Komentara 4

GE
geler203
09:59 09.09.2022.

Borci za slobodu i samostalnost Australije.

LJ
ljeto90
09:51 09.09.2022.

Puno se toga skriva od javnosti??

Avatar Cantor
Cantor
11:49 09.09.2022.

Balvan su proglasili "zavjerom"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije