Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulični svirači

Kraljevi ulice: Na promociji albuma dijelit ćemo mast, kruh i vino

kraljevi ulice
Foto: pixsell
1/3
22.01.2011.
u 16:43

Na svakoj promociji Kraljevi ulice vole darivati Zagrepčane, koji im također uzvraćaju poklonima. Kako sviraju blizu cvjećara, svako malo dobiju neku ružu pa čak i bombonijeru.

Službena promocije 20. CD-a Kraljeva ulice “Zagreb, Zagreb” već je održana, no Miran Hadživeljković Hadži i Zlatko Petrović Pajo posebno se raduju onoj uličnoj, koju će održati čim malo zatopli.

 

- Svima koji dođu ponudit ćemo kruh, mast i malo vina - najavljuje Pajo.

 

Na svakoj promociji Kraljevi ulice vole darivati Zagrepčane, koji im također uzvraćaju poklonima. Kako sviraju blizu cvjećara, svako malo dobiju neku ružu pa čak i bombonijeru. Obojicu su ih se najviše dojmila drvena licitarska srca s njihovim imenima koje im je poklonio jedan gotovo slijepi par.

 

A dok se nestrpljivo čekaju topliji dani, Zagrepčani su se već upoznali s tih 16 starih pjesama u novim obradama, jer Kraljevi su na ulici bili tijekom cijelog prosinca i prvu polovicu siječnja.

 

- Sviramo dok se temperatura ne spusti ispod minus pet. S ulice nas može maknuti vjetar ili kiša - govori Hadži.

 

Kao poseban dodatak na novom se albumu nalazi dokumentarac autorice Valentine Klasić “Pjesma za novčić”. U 21-minutnom filmu prikazani su “lik i djelo” Kraljeva ulice, nastupi tijekom 23 godina postojanja, te niz projekata koji su prerasli u kulturne i turističke manifestacije u Zagrebu. Može se čuti i što o njima govore Vlado Štefančić, Sandra Bagarić, Aco Kostadinov i “obični” Zagrepčani. Pjesmaricu s tekstovima i akordima, koja prati CD, ilustrirao je poznati karikaturist Oto Reisinger. Nedostaje samo nedavno preminuo Ladislav Demeterffy Laci.

 

- Unutra je. Oto je i njega nacrtao. Na vrijeme je umro da upadne u knjižicu. U zadnjem trenutku - montipajtonovski se našalio Hadži.

 

A nakon deset godina svirke s Lacijem na crni humor imaju pravo. To više što ih stegne oko srca svaki put kad se spomene Lacijevo ime. Kraljevi ulice su, kaže Hadži, istinski prijatelji.

 

- Znali smo se satima smijati njegovim anegdotama. Jednom se u Venezueli nije ukrcao na brod jer je upoznao neku Njemicu i zaljubio se. Pustio je brod i ostao s njom nekoliko mjeseci - govori Hadži.

 

- Unatoč godinama, bio je najmlađi od nas. Silno nam nedostaje, ali život mora ići dalje - dodao je Pajo.

 

Nastavili su svirati po ulicama, uvjereni kako bi Laci to želio, no njegovo je mjesto i danas prazno.

 

- Jako nam nedostaje, i on i naša druženja. Trebalo je vremena naviknuti se da ga nema - govori Hadži.

 

U 23 godine postojanja obišli su Europu, svirali po svim velikim trgovima, no na sjaj i glamur naše estrade ni ne pomišljaju. S pjesmom “Romanca” predstavljali su Hrvatsku na Eurosongu 2008., no s ulice se ne daju.

 

- Ne za stalno. Nastupamo i u zatvorenim prostorima, sviramo i po gažama, ali sve su to tek izleti. Cesta je naš izbor, tamo se osjećamo dobro - govori Pajo.

 

Kad su po “pravim” gažama, s njima su još dva člana - Oliver Belošević i Zoran Lovrić. Osim među Zagrepčanima, omiljeni su i među glazbenicima, koji o njima imaju samo riječi hvale.

 

- Kraljevi ulice sviraju i na svadbama, a nitko kome su svirali nije se razveo - našalio se jednom Šajeta.

 

Kraljevi ulice osnivači su festivala CEST IS D’ BEST - najvećeg uličnog festivala u Hrvatskoj, koji se i ove godine održava u lipnju. Svoje prste imaju i u organizaciji Markova sajma, promenadnih koncerata, Ljeta na Štrosu..., a inspiracije za događanja na ulicama Zagreba njima nikad ne manjka. Tako osim što su u pripremama za već uhodana i Zagrepčanima draga događanja, Kraljevi ulice pregovaraju i o još jednom novome - Plesnjaku na Zrinjevcu, koji bi se trebao održati već ovog ljeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije