Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz

Koncert sjećanja na glazbenu legendu Kemala Montena

21. prosinca 2016. u 10:39 1179 prikaza
kemal monteno
Foto: Vjekoslav Gavrić
Pogledajte galeriju 1/10

Već drugu godinu za redom velikim koncertnim spektaklom obilježiti će se druga obljetnica smrti jednog od najvećih kantautora i glazbenika u regiji Kemala Montena. Koncert «Prijatelji i Kemo – Hiljade pahulja bijelih», nazvan po jednoj od Kemalovih vječnih melodija, očekuje nas u utorak, 17. siječnja 2017. godine, u KD Vatroslav Lisinski u 20 sati.

Tereza Kesovija, Gabi Novak, Goran Karan, Boris Novković, Halid Bešlić, Hanka Paldum, Helena Blagne, Ibrica Jusić, The Frajle, Jasna Gospić, Matija Dedić, Željko Bebek, Neda Ukraden, Paula Jusić, Teška Industrija, Željko Samardžić, Amir Kazić Leo i Dražen Žerić Žera, izvođači su koji će zapjevati antologijske pjesme sarajevskog kantautora na velikom koncertu u organizaciji Udruge Kemal Monteno.

”Kemo nas je puno prerano napustio, ali  nam je ostavio u zalog veliki opus svojih prekrasnih glazbenih djela. Kako smo dugogodišnji obiteljski prijatelji i suradnici, ideja o udruzi se rodila vrlo brzo nakon Kemine smrti i u dogovoru s njegovom obitelji željeli smo, na ovaj način, zaštiti njegov lik i djelo. Naš prvi projekt bio je koncertni spektakl 19.01.2016. kad smo obilježili prvu godišnjicu smrti Kemala Montena, veliki koncert u KD Vatroslav Lisinski na kojem je sudjelovao impozantan broj umjetnika iz cijele regije, Keminih kolega i prijatelja.

Koncert pun emocija o kojem se još uvijek priča, motivirao nas je da nastavimo tu priču u nadi da ovaj koncert postane i tradicionalno druženje kolega i prijatelja Kemala Montena. I ove se godine veliki broj eminentnih glazbenika odazvao našem pozivu i sudjelovanju na koncertu. Ovim putem želim se zahvaliti svima što su bez razmišljanja i punog srca prihvatili naš poziv da svi zajedno odamo počast ovom velikom umjetniku“ – izjavila je Paula Jusić, ispred Udruge Kemal Monteno.

«Napiši jednu ljubavnu», «Dušo moja», «Jedne noći u decembru» i «Nije htjela» samo su neke od pjesama koje smo godinama rado pjevali s Kemom, a koje će i 17.01.2017. interpretirati njegovi brojni prijatelji i kolege umjetnici, s kojima je često dijelio pozornicu i koje je rado pozivao kao goste na svoje koncerte.

“Nažalost izgubili smo i Kemu i Arsena, dva autora i dva prijatelja. Prvi koncert bio je za mene jako emotivan i poseban. I ovaj drugi koncert biti će jedna divna glazbena čarolija, a sretna sam da ću moći dati i svoj djelić i izvesti pjesme koje je Kemo napisao za mene. Iako su obojica otišli prerano, ja ih osjećam tu, Kemu kako mi dolazi i zvoni, popije kavicu. Drago mi je da ćemo se okupiti svi zajedno i odati poštovanje takvom umjetniku“ –  izjavila je umjetnica Gabi Novak.

Teško bi bilo zamisliti druženje uz najljepše Kemalove pjesme bez njegove velike prijateljice Tereze Kesovije koja se prisjetila zajedničkih trenutaka i uspomena koje je vežu uz Kemu.

“Svaki naš sastanak bio je toliko prepun ljubavi i on je bio i bit će zauvijek naš Kemica. Isijavao je dragošću, a te njegove plave oči uvijek su bile pune ljubavi. Ljudi poput njega i Arsena žive i dalje jer ako ste nekoga voljeli i nosili ga u srcu – to srce je i dalje živo, a u njemu su i oni i bit će zauvijek“ – izjavila umjetnica Tereza Kesovija.

Ivica Propadalo, koji je ujedno i scenograf ovog koncerta i grupa Teška industrija nastupit će s dvije pjesme: “Keme, pa i Arsena, više nema s nama, ali uvijek se nasmiješim kada ih se sjetim jer me za njih veže puno lijepih uspomena i simpatičnih trenutaka. Iznimna mi je čast što ćemo nastupiti u društvu ovako velikih umjetnika i da ćemo se još jednom prisjetiti našeg Keme.“

Obitelj Kemala Montena je trenutno u Sarajevu, a izuzetno su počašćeni što se toliki broj Keminih prijatelja i suradnika odazvao prošlogodišnjem pozivu i što će svi zajedno i 17. siječnja 2017. godine oživjeti uspomenu na ovog neprežaljenog glazbenog velikana. 

Glazbeni producent Nikša Bratoš čiji će orkestar kao i na prvom koncertu pratiti sve izvođače na sceni bio je Kemin dugogodišnji suradnik, a iznimno se veseli skorom koncertu u Zagrebu: “U zadnjih 30 godina na ovim područjima su propale mnoge države, propalo je puno valuta koje više ne vrijede, ljudima su nestale kuće i njihove stvari. Jedino što je zadržalo vrijednost svih ovih godina su Dušo moja, Nije htjela, Moderato cantabile, Kuća pored mora i to ne gubi na vrijednosti nikada. Oni koji su zaslužni za stvaranje takvih vrijednosti zaslužuju da im se oda ovakva počast možda i češće nego jednom godišnje.“

Ulaznice za koncert «Prijatelji i Kemo – Hiljade pahulja bijelih» moći će se kupiti od srijede, 21. prosinca 2016. na blagajni KD Vatroslav Lisinski te internetskoj stranici www.ulaznice.hr po cijeni od 140, 160 i 190 kuna, te VIP ulaznice po cijeni od 230 kuna.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život