Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Tuge dolaze"

Klapa Cambi snimila spot gdje se snimala i kultna serija "Igra prijestolja"

Foto: Promo
1/8
23.02.2021.
u 22:00

Iako "tuge dolaze", ovo je pjesma koja nas je najviše probudila!, izjavio je Hrvoje Lozančić

Iza klape Cambi iz Kaštel Kambelovca velikih je i bogatih 35 godina glazbenog puta. Osvojili su pregršt nagrada, na ramenima nose čak 10 Porina, kao doma su u Omišu i Šibeniku. Na novom albumu "Daj da budem tvoj" nalazi se pjesma etno-zvuka "Tuge dolaze", zanimljive glazbene i ritmične podloge, za koju su ovih dana snimili spot u srednjovjekovnom ambijentu na tvrđavi Klis, lokaciji gdje se snimala megapopularna TV serija "Igra prijestolja".

Pjesmu "Tuge dolaze", koja odskače od svih drugih pjesama s albuma, potpisuju Ivan Ivanišević (glazba i tekst) i Igor Ivanović, Marko Vojvodić i Tonči Tranfić (aranžman). A koliko je cijelom timu važna ova suradnja, najbolje pokazuju njihove izjave.

Ivan Ivanišević kaže nam da je ovo već treći singl s kojim nastavlja uspješnu suradnju s momcima iz klape, nakon pjesama "Gradovi uz more", koja je nastala s Matkom Šimcem, i "Zemjo vikovna":

Pjesma mi je zaista intrigantna jer se stilski razlikuje od većine odličnih pjesama koje smo navikli slušati od klape Cambi iz njihova bogatog opusa. Oblikovana je u složenoj mjeri 7/8 koja nije karakteristična za pojam dalmatinske klape, ali njezin ritam muzikalno naglašava težinu osjećaja o kojima govori. Samim time je i izbor instrumenata različit, kao i uopće pristup aranžiranju vokala i pjesme. Glazba ne poznaje granice pa sam slijedom toga imao ideju upravo klapi, pjevačima iz Dalmacije, ponuditi pjesmu drukčijega glazbenog senzibiliteta. Mislim da su se izvrsno snašli u tom novom stilu i da su iznijeli pjesmu baš onako kako treba. Hvala im na tome, kao i svima u koji su sudjelovali u nastajanju pjesme.

Autor instrumentalnog aranžmana Igor Ivanović dodaje da je raditi na ovakvoj pjesmi bio veliki izazov, ali i zadovoljstvo:

Zajedničkim promišljanjem i zasigurno jednom potrebnom dozom hrabrosti uspjeli smo napraviti nešto potpuno drukčije, no u isto vrijeme potpuno prirodno i svojstveno ovoj velikoj klapi. Usudio bih se pjesmu svrstati u domenu rapsodije koju je klapa Cambi izvrsnom interpretacijom uspješno uvrstila u svoj prepoznatljivi izričaj. Ovakvi glazbeni izleti mogući su u većini slučajeva samo izvođačima koji suvereno vladaju svojim izričajem i nije im problem otisnuti se van njihove zone sigurnosti. Klapa Cambi zasigurno je jedan od takvih izvođača.

Voditelj klape i autor vokalnog aranžmana Tonči Tranfić također nam opisuje čari stvaranja nove glazbene uspješnice:

Na prvo slušanje pjesma je energična, mračna i neobična, pogotovo za glazbeno tijelo kao što je klapa Cambi koja je desetljećima svojim tradicionalnim a cappella izričajem opjevavala ljepote koje krase našu zemlju, a pogotovo dalmatinsko podneblje. Neki bi ovu pjesmu mogli doživjeti kao koketiranje s folk glazbom, ali to bi bilo potpuno pogrešno. Ova pjesma, zavijena molskim harmonijama i složenim ritmom, želi izraziti svu težinu emocija koje pogađaju protagonista pjesme. Zato je ona energična, iskrena i bez zadrške. Momci iz klape Cambi uspješno su prenijeli emociju koju sam vokalnim aranžmanom htio predočiti. Svladali su izazovno brz tempo i guste harmonije klapskog sloga pa je snimanje koje smo obavili "po starinski", svi odjednom, prošlo iznimno ugodno. Za to je zaslužan i naš snimatelj zvuka Damir Marušić. Instrumentalni aranžman Igora Ivanovića svojom je napetošću i energijom upotpunio fabulu ove pjesme na najbolji mogući način.

A kako se odvijala priča na setu govori nam Hrvoje Svalina, redatelj spota:

Pjesma nosi veliku snagu u svom ritmu, dinamici, ali i tugu i težinu koja nas poput gravitacijske sile uvlači u naš unutarnji svijet i tjera na ogled s vlastitim demonima. Osjećaji koje nosimo sa sobom uteg su naše prošlosti i uvelike određuju našu sadašnjost i budućnost, te ih moramo znati razlučiti kako bi ispravno djelovali. Kad je ljubav nit vodilja, možemo biti sigurni u svoj korak, ma kolika bila tama oko nas. Radnja spota smještena je u daleku prošlost, a lokalitet tvrđave Klis svjedok je surovosti jednog vremena i simbol ustrajnosti, hrabrosti i odanosti. Izražena tuga u pjesmi ima svoj narativ i u spotu koji je prožet strašću, borbom i tamom.

Članovi klape Cambi kažu da su ovom pjesmom iskočili iz svojega standardnog, uobičajenog kolosijeka, s publici i njima samima poznatih tračnica. Kad smo ih pitali zašto baš pjesma ovakvog naslova u slavljeničkoj godini, rekli su nam: "Iako tuge dolaze, ovo je pjesma koja nas je najviše probudila!" Hrvoje Lozančić dodao je i zaključio priču na najbolji mogući način, uz riječi podrške koje su nam svima u ovim vremenima i više nego potrebne:

Kad otpjevamo pjesmu, kad je pustimo vanka, nadamo se da će tuge otić'.

Ključne riječi

Komentara 1

SL
Slađana2706
23:13 23.02.2021.

Ne znam kakve su vam ostale pesme. Istina je da nikad nisam slušala klape. Mogu vàm samo reći da se od Dore u mojoj kući po ceo dan vrti "Zaljubljen". Preslatka, čarobna, nežna... Bravo momci. Od najstarijeg do najmlađeg članana moje porodice svi pevaju " ležim u mraku, zaljubljen, sam i neću da izgovorim da mislim na tebe i noć i dan al osmeh sve mi govori......" Sve najbolje svima vama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije