Naslovnica Showbiz Zvijezde

Kenjac - obiteljska drama s okrutnog kamenjara

Magarac kojeg oni nazivaju kenjac, nije kenjac. Magarac je nijemi sugovornik, njihov ispovjednik, kad jedni drugima nisu u stanju reći što ih muči.
20. rujna 2009. u 10:03 1 komentara 777 prikaza
kenjac

Kenjac je film o očinstvu. Ono što me najviše zanima u odnosima otac-sin jest činjenica da često oponašamo očeve, a jako malo učimo od njih – riječi su kojima je svoju odluku da napiše scenarij i režira film “Kenjac” opravdao Antonio Nuić. A nakon što je dramu o obiteljskim odnosima vidjela publika na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli, od jučer ga u kinodvoranama diljem Hrvatske mogu gledati i oni koji za to dosad nisu imali prilike.

Radnja filma smještena je u Drinovce, rodno selo Nuićeva oca, a redatelj sam priznaje da je dosta osobnih detalja utkao u drugi dugometražni film.

– Tatin način vožnje izazivao bi mamine panične reakcije koje bi, zbog njezine nagle naravi, brzo prerasle u svađu u kojoj bi se u pitanje dovodile fundamentalne stvari kao što su brak i imanje djece s takvim čovjekom, a Drinovce bi proklinjala svakih pola kilometra. Svađa koja bi počela polaskom na ljetovanje obično bi završavala tek na povratku, dvadesetak kilometara pred Sarajevom – piše u njegovoj izjavi na internetskoj stranici filma.

Nuića je na pisanje scenarija za “Kenjca” inspirirala priča o trgovini magarcima koju mu je ispričao čovjek koji se zove Boro, a dogodila se u ljeto 1995. Upravo u to vrijeme Nuić je smjestio radnju svojeg filma, a glavnom je liku dao upravo ime Boro.

Sredovječni je to suprug i otac koji sa svojom obitelji posjećuje rodno mjesto te tamo doživljava katarzu uz pomoć kenjca, tj. magarca.

Kao dobru preporuku za filmoljupce “Kenjac” može navesti čak tri nagrade osvojene u Puli. Zlatnim arenama za scenarij, kameru i glazbu dodaje se i nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara. A hoće li film dobiti i vaš glas, najbolje je da provjerite sami u kinu u svom susjedstvu.

Kenjac Kinopremijera 17. rujna Redatel

Kenjac
Kinopremijera 17. rujna
Redatelj: Antonio Nuić
Glumci: Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Ljubomir Kiki Kapor, Tonko Lonza, Emir Hadžihafizbegović

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu