Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čarolija adventa

Kamo ove godine za advent?

Kamo ove godine za advent?
Foto: Shutterstock
1/7
21.10.2015.
u 13:26

Miris cimeta i klinčića, tisuće svjetala u noći, božićni napjevi i pokoja pahulja... Teško da ovi znakovi nadolazećeg Božića nekoga ostavljaju ravnodušnim. Nakon sivoga i monotonog studenog svima je potrebno malo veselja, zajedništva i nade. Vrijeme je to kada Europljani pohrle na predbožićne sajmove, po tko zna koji puta u životu istražuju uvijek istu ponudu na tezgama i griju se kuhanim vinom. Jedu se kobasice i Keiseschmarrn, a djeca ciče oko malenih obora s magarčićima ili sobovima.

Miris cimeta i klinčića, tisuće svjetala u noći, božićni napjevi i pokoja pahulja... Teško da ovi znakovi nadolazećeg Božića nekoga ostavljaju ravnodušnim. Nakon sivoga i monotonog studenog svima je potrebno malo veselja, zajedništva i nade. Vrijeme je to kada Europljani pohrle na predbožićne sajmove, po tko zna koji puta u životu istražuju uvijek istu ponudu na tezgama i griju se kuhanim vinom. Jedu se kobasice i Keiseschmarrn, a djeca ciče oko malenih obora s magarčićima ili sobovima.
Tradicija božićnih sajmova vezana je uz njemačko govorno područje i ustalila se do petnaestog stoljeća. U četrnaestom stoljeću preteče božićnih sajmova održavale su se u Augsburgu, Minhenu i Frankfurtu, dok se onaj najstariji u Beču spominje već krajem trinaestog stoljeća. Zato, nije niti čudo da su i danas vodeći sajmovi, upravo, oni u Njemačkoj i Austriji te njima susjednim zemljama.
Mnogi od vas će se i ovoga Adventa odlučiti za već tradicionalne destinacije, ali osim njih, Večernji List Travel Club vam predlaže i neke, ne manje atraktivne, nove sajmove.
1) Strasbourg, Francuska
Godine 1570. u Strasbourgu se službeno održao prvi sajam pod imenom, koje će se nakon toga ustaliti i sačuvati do danas, "Christkindelsmärik". Danas se sajam održava na jedanaest lokacija i jedan je od najljepših i najvećih u Europi. Iako izuzetno posjećen, sajam u starome dijelu grada uspio je sačuvati srednjovjekovni duh prisnosti i topline. Građani Strasbourga ponose se običajima i proizvodima Alsacea, tako da velik broj drvenih kućica na sajmovima ima upravo lokalni karakter. Organizacija "European Best Destination" proglasila je "Christkindelsmärik" najboljim, božićnim sajmom u Europi u 2014. godini.  
2) Bruges, Belgija
Ukoliko u predbožićni Bruges stignete uvečer, nitko vam neće zamjeriti što ste pri žutoj, prigušenoj rasvjeti pomislili da je sav izgrađen od Speculaas kolačića. Sa svojim starim ulicama, mnogobrojnim kanalima i srednjovjekovnim kućama, Brugges kao da je sagrađen da bi bio scena za božićne svečanosti. Posjetitelji sajma na glavnome trgu, Grote Markt, mogu birati između klizanja, kupovanja ukrasa od stakla i drveta ili uživanja u kuhanom vinu. Ukoliko vino nije za vas, Bruges svakako može ponuditi izvanredno pivo, čokoladu ili frites. Iako je sajam dobro posjećen, na njemu vas neće dočekati gužva, kao u velikim gradovima pa će ugođaj biti topliji i prisniji.
Šetnja dotjeranim ulicama i trgovima, koje izgledaju kao sa razglednice, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.  
3) Amsterdam, Nizozemska
Svečanosti u Amsterdamu započinju "Festivalom svjetlosti" i paljenjem lampica 26. studenog, a zatim 5.12. stiže sv. Nikola parobrodom iz Španjolske, da bi noću ostavio poklone. Čarobno ozračje oko kanala, na trgovima i ulicama zove na šetnje, klizanje, uživanje u hrani i piću te kupovanje poklona. Božićne darove možete kupiti u luksuzno okićenoj robnoj kući Bijenkorf ili na nekom od mnogobrojnih, predbožićnih sajmova, čiji raspored možete pronaći ovdje:
http://www.iamsterdam.com/en/visiting/whats-on/holiday-season-in-amsterdam/amsterdam-christmas-markets
Osvijetljena umjetnička djela na ulicama, muzeji, galerije i kazališta, svi daju svoj doprinos Božiću.
4) Berlin, Njemačka
Možda Berlin nije najtradicionalnije mjesto za doživjeti pravi, njemački advent. Barem ne onakav kakav zamišlja većina, ali je svakako zabavan i velik. Gotovo osamdeset sajmenih lokacija širom grada nudi sve, od tradicionalnog, romantičnog Božića, do funky i super elegantnog adventa. Naš izbor pada na sofisticirani, gradski sajam na Gendarmenmarkt, koji se smjestio između elegantnih zgrada Konzerthaus, Deutcher Dom i Französischer Dom. Ispod bijelih šatora ovdje svoju vještinu pokazuju puhači stakla, svjećari i drugi predstavnici starih obrta. Ovdje se prodaju visokokvalitetni proizvodi, a možete kušati i specijalitete chefova s pokojom Michelinovom zvjezdicom.
Ludu zabavu, sa pravom snježnom padinom nudi "Winter World" na Potsdamer Platzu.
Oko Neptunbrunnen u blizini Alexanderplatza pronaći ćete starinski sajam s jaslicama u prirodnoj veličini, klizalištem, glazbom vergla, vrućom medovinom iz glinenih vrčeva i kruhom iz "prave", srednjovjekovne pekare.  
5) Tallin, Estonija
Još je 1441. godine ceh "Bratstvo crnih glava" postavilo na glavni, gradski trg božićno stabalce oko kojeg su plesale djevojke i neoženjeni gradski trgovci. Na kraju svečanosti drvce se spaljivalo. Danas vam ne treba puno mašte, kako biste se preselili u ta davna vremena, jer slikovita, starogradska jezgra Tallina i danas odiše prošlošću. Snijeg, tezge s rukotvorinama i nezaobilazni Djedica i sob doprinose bajkovitoj atmosferi u jednom od najljepših gradova sjeverea. Možda je upravo sada prilika za put u glavni grad Estonije. Ove zime sajam će biti otvoren od 20. studenog do 08. siječnja.
6) Quebeck City, Kanada
I s druge strane Atlantika ljudi misle da su njemački, božićni sajmovi najbolji na svijetu. Jedan takav pronašao je idealno mjesto u staroj, gradskoj jezgri Quebech Citya. I ovdje se, uz božićne napjeve, nude kobasice, kuhano vino, đumbirovi kolačići, lampice, starinske dekoracije za jelku. Pa zašto ići čak tamo, pitate se. Zato što šarm Staroga Svijeta i debeli, snježni pokrivač Novoga Svijeta čine neodoljivu kombinaciju.
7) Laponija, Finska
Za potpuni bijeg od gužve i buke preporučamo nepreglednu bjelinu finskoga dijela Laponije. Ovdje možete iznajmiti brvnaru i nekoliko dana adventa provesti grijući se uz vatricu na ognjištu ili opuštajući se u sauni. Promatranje polarne svjetlosti neće vam oduzeti previše energije, a vožnja saonicama s psećom zapregom možda je uzbuđenje koje tražite. No, ako se ipak zaželite društva, božićnih pjesama i šarenih štandova, možete na koji sat otići do Djedice u Rovaniemi.
Mi znamo najkraći put do Rovaniemia: http://www.atlas.hr/europska-putovanja/advent-i-nova-godina/djedu-bozicnjaku-u-goste-rovaniemi.htm
8) Beč, Austrija
Za kraj smo ostavili pravi klasik, od Hrvata najposjećeniji božićni sajam, bečki Christkindelmarkt. Nekako nam je svima već postalo normalno u prosincu skoknuti do Beča. Ni vjetar, ni hladnoća nam ne smetaju dok sa šalicom kuhanog vina ili punča stojimo na trgu ispred Rathausa.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije