Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE ZA GHURKE

Kad glumica zaskoči ministra

08.05.2009.
u 15:42

S Patsy se u seriji "Pa to je fantastično" itekako moglo zafrkavati, ali s Joannom Lumley, koja je taj lik tumačila, nema šale. Dotična glumica rođena je u Indiji u zadnjim danima britanske kolonijalne vladavine, i njezin otac bio je visoki časnik u postrojbi koju su činile Ghurke, slavni nepalski ratnici koji su ušli u legendu kao najbolji borci britanskog carstva.

Kad su se pojavili problemi oko toga da Ghurke, koji su prolijevali svoju i tuđu krv za Britaniju, njih 1500 s obiteljima, dobiju odobrenje da se usele u Englesku, Joanna Lumley je vrlo javno i vrlo glasno stala na stranu ljudi s kojima se njezin otac borio, javno demonstrirala i zaprijetila da će i sama baciti svoju britansku putovnicu ako se Ghurke protjera, i zatražiti indijsko državljanstvo na koje po rođenju ima pravo: "Kako njima, tako i meni!"

Nakon što joj je premijer Gordon Brown izrijekom zajamčio da će osobno obratiti pozornost na to da se Ghurkama dopusti useljavanje u Britaniju i da će pravično rješenje biti ostvareno, Joanna Lumley izjavila je na konferenciji za novinare da je potpuno zadovoljna, ali Brownove riječi bile su prazno političko obećanje i ona je morala opet u akciju. Već sljedeći dan petorica bivših vojnika, među kojima i oni koji su ostali invalidi u borbi za Falklande, dobila su obavijest da im nije odobren boravak u Britaniji.

Na to je Joanna Lumley, s BBC-ovim kamermanima koje su je pratile i sve snimale uživo, u BBC-ovim uredima u Westminsteru stala na put ministru za okoliš (koji je odgovoran i za useljavanje) Philu Woolasu i počela ga verbalno rešetati. Zbunjeni ministar mogao je samo skrušeno klimati glavom na Joannino čitanje zahtjeva da se odvjetnike koji zastupaju Ghurke konzultira tijekom izrade novih smjernica za dopuštanje useljavanja, da se sve molbe za useljavanje riješe do lipnja, i da na Ghurke pritom treba gledati "s izrazitim simpatijama".

Ni da je Lumley izvukla khukri, zakrivljeni veliki nož koji je tradicionalno oružje Ghurka, i njime krenula na ministra, ne bi bila agresivnija nego s tim nastupom; pred kojim je Woolas mogao samo klimati glavom i pokušavati papagajski ponoviti floskule Home Officea (ministarstva unutarnjih poslova) da je potrebna pozornost da se ne otvore brane kroz koje će nahrupiti bujica stranaca. Premda je nakon ministrovih potvrdnih odgovora Lumley izjavila da je "sad mirna", kao i nakon Brownovih obećanja, odvjetnici Ghurka zlobno su primijetili da se dopuštanje naseljavanja šačici bivših vojnika koji su se za Britaniju borili baš i ne može smatrati "otvaranjem brana".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije