Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Josipa Lisac: U meni još titra djevojka koja traži luckaste stvari

07.07.2015., Adamovec - Pjevacica Josipa Lisac na snimanju svog novog spota. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/2
13.07.2015.
u 17:15

Šest godina nakon prošlog albuma diva hrvatske glazbene scene priprema novo izdanje koje je najavila singlom 'Tu'. Motiva joj ne nedostaje, kao ni ljubavi, bez koje ne može živjeti

Punih šest godina nakon prošlog albuma "Živim po svom" diva hrvatske glazbene scene Josipa Lisac izdaje novi album. Nedavno ga je najavila singlom "Tu", koji je napisao i producirao Srđan Sekulović Skansi, a na tekstu mu je pomogao Aleksandar Saša Antić iz TBF-a.

Upravo joj je Antić ove godine dodijelio Porina za antologijsko ostvarenje za album "Dnevnik jedne ljubavi", pa se tu i rodila suradnja. Za singl "Tu" snimljen je i videospot u studiju Alfa filma u Adamovcu pokraj Sesveta, a režirao ga je Zoran Pezo, s kojim je Josipa već surađivala na spotovima "Kao mir" i "Živim po svome". Ovog ljeta očekuju je brojni nastupi. Nakon nastupa na Brijunima s Teatrom Ulysses te u Puli, gostuje u Sloveniji – u Metliki 18. srpnja, Celju 24. srpnja i Bledu 2. kolovoza. U međuvremenu će se, kaže, stići i okupati u moru, a možda bude vremena i za njezin najveći hobi – golf, u kojem uživa posljednjih nekoliko godina. I danas, kada je ušla u 66. godinu, Josipa Lisac s jednakom strašću govori o glazbi i ljubavi. Premda je, kaže, na većinu pitanja odgovorila puno puta, trudi se u svakom intervjuu reći nešto novo, drugačije. A upravo je i po tome Josipa Lisac jedinstvena na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Poznato je da pratite trendove u suvremenoj glazbi. To je primjetno i na novom singlu "Tu", koji je malo drugačiji od vaših dosadašnjih pjesama...

– Mislim da je uvijek dobro napraviti odmak od sebe, da nisi uvijek isti. To je moja glazbena, ali i životna filozofija, da sebi priredim užitak. To ja zovem glazbene igre, kada u sebi nosiš sve moguće glazbene trenutke. Ja sam jednostavno pronašla jedan kutak u kojem sam se izrazila. Pjesma "Tu" sa svakim mi je slušanjem sve ljepša i ljepša, mislim da će biti draga i publici. Uostalom, čujem da su je već dobro primili jer se redovito pušta na radijskim postajama. Skansi je napravio sjajnu pjesmu, a Saša Antić ušao je sa svojim stihovima, koji su se lijepo uklopili.

Hoćete li s tim zvukom nastaviti i na novom albumu? Kada ćete ga objaviti?

– Hoću. Već imam pripremljene pjesme. Ne znam koliko će ih biti na albumu. Uostalom, to više nije ni važno. Pa u krajnjoj liniji, i moj prošli album "Živim po svome" koncentrirao se na prvi singl – "1000 razloga". Sada će se biti malo drugačije pa ćemo ići s nekoliko singlova te tako pjesmama "produžiti život". Imam puno dobrih pjesama u pripremi i ne želim da neka ostane u sjeni. Zato se nećemo žuriti s albumom.

Saša Antić dodijelio vam je Porina za antologijski album "Dnevnik jedne ljubavi". Čini se da je taj album jednako aktualan kao i prije 42 godine kada je izašao?

– Drago mi je čuti da je to baš tako. Kada smo ga snimali, imala sam samo 23 godine i nisam znala da stvaramo nešto tako veliko. Tek kada su ga počeli hvaliti ljudi koji su ga slušali, pa i koji ga danas rado slušaju, shvatila sam da je to album koji će dugo trajati. Uz njega su se već promijenile četiri generacije, a dolaze i nove koje ga vole. Pa, recimo, pjesma "O jednoj mladosti" dosad je obrađena toliko puta i još uvijek je ljudima draga.

Svi znamo puno o vašoj ljubavi s Karlom Metikošem. Mislite li da danas ima velikih ljubavi ili mladi olako shvaćaju taj pojam i sve što on nosi?

– Eto, vi ste me sada to pitali, a netko će reći da ja stalno govorim o ljubavi. A zapravo me uvijek to svi pitaju. Znači da vi to prepoznajete. Upravo bih se okrenula prema onima koji mi spočitavaju da uvijek govorim o ljubavi pa bi ih pitala nedostaje li njima ljubavi... Oni koji vole su u miru, žive u miru. Ljubav i stvara taj mir, do sebe, do drugih, do društva. Sve gdje nje nema velik je problem. Mladi danas prebrzo žive i možda nemaju ni vremena razmisliti o ljubavi.

Poznato je da pratite domaću scenu i dajete podršku mladim pjevačicama. Na vašem koncertu gostovale su Dina Rizvić, Luce, Lovely Quinces i Sara Renar. Ima li među njima vaše nasljednice?

– To su sve krasne djevojke, a imaju jedva 20-ak godina. Moram priznati da me podsjećaju na moje trenutke u tim godinama. Nastave li ovako kvalitetno raditi, mogle bi daleko dogurati. Nadam se da će ostati svoje i slijediti put kojim su krenule. Rado ću ih opet ugostiti.

Mislite li da je njima danas teže uspjeti, s obzirom na stanje u hrvatskoj diskografiji?

Uvijek je teško. Pogotovo je teško uspjeti. Kada netko napravi uspjeh, stvarno ga treba pohvaliti. Svako vrijeme ima svoje probleme. One se danas mogu lakše promovirati jer su zavladali digitalni mediji. No, ne mogu računati na veliku prodaju ploča, kao što je bio slučaj kod mene. Ja sam imala svoj put koji je bio dosta težak, baš kao u poslovici Per aspera ad astra (Preko trnja do zvijezda). Ponosna sam na sve što sam napravila, ali još uvijek sam na svom putu i ne silazim s njega. Još uvijek mi je teško.

Znači ne nedostaje vam motiva?

– Motiva uvijek treba biti. Nikad ne smijete prestati sanjariti. Treba uvijek imati mladi duh. Kada je sve počelo, imala sam samo 17 godina i meni je to sve bilo nestvarno. Tu djevojku uspjela sam zadržati u sebi. Ona i dalje titra i svako malo se probudi, uzdahne i kaže – idemo raditi nekaj novo, nekaj ludo.

Kada se ne bavite glazbom, igrate golf. Kako ste se odlučili baš za golf?

– Pa to je jedan prekrasan sport koji mogu igrati sve generacije. To je izuzetno težak sport. Evo, baš sam igrala prije tri dana. Sva sam se izmlatila. Ovog proljeća bila je prehlađena pa nisam izlazila i to moram nadoknaditi. Dobila sam i upalu mišića. Golf je dobar zbog koncentracije i samokontrole. Igrate ga sami sa sobom, možete biti kritični prema sebi. A opet, non-stop ste u zelenilu, na livadi, u prašini. Onda tražite lopticu pa se ljutite kada je ne možete naći. Zapravo mi je to najteže, kada tražim lopticu. Često zna biti ispred vas, a vi je ne vidite. Upravo je zato golf idealan sport, uči vas samokontroli, a istodobno se dobro zabavite.

Vidim da pratite i moderne tehnologije. Na snimanju spota morali ste napraviti posebne fotografije za svoje profile na Instagramu i Facebooku?

– Tako je. Educirana sam. (Smijeh.) Smatram da moram biti svugdje prisutna jer će mladi danas moje spotove prije vidjeti na Facebooku i YouTubeu nego na televiziji. Zato smo odmah i snimili spot za singl "Tu". I tu opet pratimo moderne tehnologije jer je redatelj Zoran Pezo kasnije dodao računalnu pozadinu. Meni je lakše snimiti spot, ali zato redatelj ima puno posla u postprodukciji. No, ne sumnjam da će to super ispasti.

Hoće li biti vremena za odmor ovog ljeta uz brojne koncerte?

– Neće biti vremena za klasičan odmor. Pa ja zapravo i nemam klasičan odmor, nemam ni klasično radno vrijeme. Imam samo datume koncerata, a drugo usput, kada dođe. A, iskreno, more mi je još hladno.

>>'Karlo je bio gospodin, ali je imao primjese fakina. Sve je ljude zaveo'

>>Josipa Lisac nije uspjela sletjeti u Split pa morala otkazati koncert!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije