Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kultna uloga

David Jason: I dalje u ormaru čuvam Del Boyeve pulovere iz "Mućki"

David Jason
Foto: Pixsell
03.08.2014.
u 09:00

– Moj tata uvijek je govorio: Ono što nemaš, ne može ti nedostajati. Mi smo recimo bili presretni kad smo skupili novac za kupnju hladnjaka i nikada nismo s prezirom gledali na nekoga tko se vozi u Rolls Royceu – s ponosom glumac priča o svojoj obitelji.

Sljedeće godine u ovo vrijeme bit ćemo milijunaši, rečenica je to iz serije "Mućke" sada već upisana u televizijske anale, a izgovara je jedinstveni televizijski lik Del Boy Trotter. Ovog nepopravljivog gubitnika koji voli glumiti sofisticiranost genijalno je cijelo desetljeće glumio britanski glumac David Jason. Ulogu koja mu je obilježila karijeru dobio je u zrelim, 40-im godinama i izokrenula mu je život naglavačke.

Fantastični Trotteri

O tome kako je Del Boy ušao u njegov život, anegdotama sa snimanja, što mu je rekla kraljica Elizabeta kada ga je proglasila vitezom, što je prišapnuo kćeri kada ju je u svojoj 61. godini doveo kući iz rodilišta,... Jason je zapisao u autobiografiji koja je upravo izašla i u hrvatskom prijevodu jednostavnog naziva "Moj život". Čitateljima će zasigurno biti najzanimljiviji dio u kojem piše o zgodama sa snimanja "Mućki" koje gledatelji trenutačno mogu gledati subotom ujutro na HRT-u. Trenutak kada se našao na čitaćoj probi s Nicholasom Lyndhurstom koji glumi Rodneyja i Leonnardom Pearceom koji je u "Mućkama" glumio djeda, David je opisao kao čaroban moment.

– Kad smo nas trojica počeli dodavati svoje glasove tim rečenicama, u sobi se stvorila čarolija. Nickov namjeran, pomalo glupast glas, moja najbolja imitacija Dereka i Leonnardovo ljupko režanje – svi sastavni dijelovi naprosto su se poklapali – piše Jason u knjizi. S Delom se glumac odmah sprijateljio i uživao je u gradnji njegova karaktera, ali i osmišljavanju Trotterova fizičkog izgleda.

– Mrzim kupovati odjeću i radije bih više puta stisnuo prste kuhinjskom ladicom nego stajao u trgovini u redu. No kupovina odjeće za lik Dela bila je sasvim nešto drugo. Uživao sam u tome – veli danas 74-godišnji glumac koji i dalje u svom ormaru čuva pulovere koje je nosio kao Del Boy u "Mućkama". Saživjeti se sa sudbinom lika iz londonskog Peckhama nije bio težak zadatak za Davida jer je i sam došao iz slične sredine.

– Del Boy je bio nalik na mnoge likove koje sam susreo u mladosti dok sam radio kao električar. Znao sam njegovo porijeklo i način razmišljanja radničke klase iz koje i sam dolazim – objasnio je glumac. Ispričao je jednom prilikom kako su njegovi bili siromašni i otac mu je zarađivao ribarenjem, ali nikada djeci nije dopuštao da osjećaju zavist prema bogatašima.

– Moj tata uvijek je govorio: Ono što nemaš, ne može ti nedostajati. Mi smo recimo bili presretni kad smo skupili novac za kupnju hladnjaka i nikada nismo s prezirom gledali na nekoga tko se vozi u Rolls Royceu – s ponosom glumac priča o svojoj obitelji. Ipak, želio se izvući iz neimaštine i postati glumac. Priliku za to dobio je u 26. godini kada je postao dio casta u seriji "Do Not Adjust Your Set" u kojoj su glumili i kasnije poznati Monthy Paythonovci. Javno to ne želi priznati, ali nikada nije oprostio Paythonovcima što ga nisu ostavili u družini i pozvali u svoje kasnije projekte. Sve do "Mućki" njegovo ime široj publici nije bilo poznato, ali Del Boy mu je otvorio vrata brojnih uloga. Jedna od njih bila je i uloga Sidneya Larkina u "Dražesnim pupoljcima svibanjskim".

– Svi su obožavali tu seriju jer je snimana u idiličnom seoskom okruženju. A tata Larkin je bio spretan lik koji uspješno izbjegava plaćanje poreza i svaku lošu životnu situaciju dočeka s osmijehom i bilo je jednostavno glumiti takvog čovjeka – rekao je Jason. Poput Larkina, i on je životnim neprilikama prkosio osmijehom, no sa smrti prve supruge Myfanwy Talog, koja je 1995. umrla od raka, teško se mirio.

Teret godina

– Zatrpao sam se poslom samo da ne mislim na Myfanwy. Bilo je teško, ali uloga inspektora u "Frostovu pristupu" me spasila – kaže glumac.

Deset godina nakon smrti prve supruge David se ponovno oženio s Gill Hinchcliffe. Kada su ušli u brak, David i Gill već su bili roditelji male Sophie Mae koja danas ima 13 godina.

– Kažu da vas roditeljstvo pomladi, ali, bogme, ja se ne osjećam tako – kroz smijeh je priznao nedavno i dodao:

– Osjetio sam to najbolje dok smo bili u Disneylandu. Leđa su mi se ukočila od vožnje u vlakovima smrti.

Komentara 8

KK
karate kid
09:11 03.08.2014.

Poštovani večernjakovci, čovjek se zove David Jason!!!!!

HR
Hrvatska3014
16:22 03.08.2014.

On i Alan Ford su moje djetinstvo! Čak mi baca na Sir Olivera. Genijalan! Kapa do poda!

DA
dante13st
13:13 03.08.2014.

Gospodin kao Uzor "gospodi"!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije