Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hotel europa

Na snimanje filma potaknula ih je tragedija na otoku u kojoj je poginulo 400 ljudi

Ivana Dragičević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
02.03.2014.
u 12:00

Dokumentarac prati autore na putu od Zagreba do Lampeduse, granične točke EU, gdje spas traže imigranti iz Afrike i s Bliskog istoka

S Ivanom Dragičević novinarkom i urednicom u vanjskopolitičkoj redakciji HRT-a sastajemo se kod hotela Porin u zagrebačkom naselju Dugave u kojem su smješteni azilanti iz Somalije, Sirije, Afganistana...

Na tom istom mjestu krajem studenog Ivana i njen kolega, dizajner Dinko Cepak snimili su prve kadrove dokumentarca “Hotel Europa” koji će 11. ožujka biti prikazan na HTV1 kao dio HRT-ovog projekta ANIMA.

Prazno i tužno

Dokumentarac prati Ivanin i Dinkov put do otoka Lampeduse, prve granične točke Europske Unije gdje utočište traže tisuće ilegalnih imigranata s Bliskog istoka i Afrike.

– Na Lampedusu smo došli krajem studenog i slika koju smo zatekli podsjećala je na hrvatske otoke zimi - prazno i sjetno. Tri dana smo na Siciliji čekali trajekt koji zbog lošeg vremena nikako nije isplovljavao – priča nam Ivana. Ono po čemu se Lampedusa ipak razlikuje od naših otoka je prihvatni centar za imigrante.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Dok smo mi bili na otoku u centru je bilo samo 36 ljudi, mjesec dana kasnije na južnoj obali Sicilije spašeno je 1200 ljudi. Takve situacije ondje su svakodnevnica i nema čovjeka na Lampedusi koji izbjeglima nije dao jesti, ili im pomogao na bilo koji način. Otočani su bijesni na Europu i Italiju jer se osjećaju zaboravljeno. Ovo je pitanje globalno, ključno za Europu danas. Lampedusa je prva, ne i posljednja postaja za ljude koji traže bolji život u sanjanoj Europi – objašnjava novinarka.

Ivanin i Dinkov put mogao se pratiti i preko društvenih mreža i bloga. Pionirski je to pothvat za HRT, da se tema prikaže na novi i drugačiji način. Ivana nam objašnjava koncept ANIME.

– ANIMA je zamišljena kao “krov” pod kojim bi svatko od HRT-ovih novinara mogao pričati neke ljudske priče. Kako anima znači duša krenuli smo “u potragu za ljudskim dušama”, s konceptom rada koji je na neki način - osoban.

Preko društvenih mreža, weba i dokumentarca, htjeli smo pokazati da uvijek i iza priče postoje ljudi, te da publika može pratiti cijeli proces rada.

Sam dokumentarac i jest priča o ljudima. Pri tom ne mislim samo na imigrante ovdje u hotelu Porin ili na Lampedusi, nego na sve one koje smo sreli putem od humanitaraca, spasilaca, Frontexa, MUP-a... Htjeli smo pokazati da još uvijek postoje ljudi koji s drugima, ma koliko nam se oni čine drugačiji, postupaju kao s ljudima i pomažu im – kaže Dragičević.

Puno je elemenata koji su potakli autorski dvojac baš na ovu priču, ali neke valja izdvojiti.

Veza Hvara i Lampeduse

– Prije svega su to tragedije koju su se na Lampedusi dogodile u listopadu kada je poginulo 400 ljudi. Istovremeno od srpnja smo dio Europske unije, naši ministri sada sudjeluju ravnopravno u svim sferama odlučivanja, a mi smo granična zemlja Unije poput Italije, Grčke i imigracija nam postaje prioritet – kaže Ivana.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ivana i Dinko put “Hotela Europa” završavaju na Hvaru. Kakve veze ima Hvar s Lampedusom pitamo se?

– Postoji povijesna veza Lampeduse i Starigrada na prijelazu 19. na 20. stoljeće ribari su s Hvara tragom srdele došli do Lampeduse i tamo s Lampedužanima lovili ribu. To je i ta poveznica s Mediteranom koji nas veže sa svijetom, a problemi su nam isti od ribarstva, života na otoku, migracija.

Cijela poanta ove priče, ovog dokumetarca je traganje za ljudskošću i jesmo li mi kao društvo spremni prihvatiti druge i drugačije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije