Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVOR BRUKETA PIŠE ZA VEČERNJI:

Irski pjesnik predložio je našeg kipara za dizajn kovanica, a u Klovićevim dvorima postavljena je njegova izložba

17.12.2023.
u 19:00

Meštrović je smatrao da su istinski vrijedna djela ona koja ne žive samo unutar jednog povijesnog razdoblja nego ga nadilaze kako bi postala univerzalna, trajna i vječna. Nemam dovoljno prostora napisati svaki detalj i zanimljivost o Ivanu Meštroviću, no svakako mogu reći da djelić njegove veličine možete vidjeti u Klovićevim dvorima na velikoj retrospektivnoj izložbi koja je nastala u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića te je postavljena povodom 140. godišnjice njegova rođenja.

Ključne riječi

Komentara 2

PR
pritiskovic
16:05 18.12.2023.

Najveći kojeg smo imali.... bez obzira što mu se zamjera Vidovdanski ciklus i niz radova za srpski dvor prije 1914. Ili zalaganje za ujedinjenjem južnoslavenskih država kao i članstvo u masonskoj loži. Bio je Hrvat i genije. Pitanje je prijerije svega što je on nama i mi njemu? Gdje su novi Meštrovići? Što činimo da ih stvorimo? Vrlo malo ili ništa u ovoj smiješnoj zemlji sporta i razonode.

Avatar Cohen
Cohen
13:43 18.12.2023.

Indijanci , Strijelac i Kopljanik, su veličanstveno monumentalni ( da li su ih čistunci iz Povjerenstva za presuđivanje spomenicima na javnim površinama maknuli iz čikaškog parka? Morala je biti prilična smionost da netko tamo s Balkana 1927. radi američke starosjedioce u bronci!). Kompozicija Zdenca života je velemajstorska i u ideji i u izvedbi. Domagojeve strijelce, barem u minijaturi, svaki vrhunski znanstvenik, pisac, državnik, kreativac koji drži do sebe može samo poželjeti u svojoj radnoj sobi kao simbol svojih životnih pregnuća (svi zajedno gađaju neki isti apstraktni cilj). O seksualnosti u Meštrovićevom stvaralaštvu se izuzetno malo govori. Tek tu I tamo poneki skup ili članak, uglavnom od 2017. U Galeriji Meštrović, u Splitu, uz stepenice na prvi kat postavljen je veliki reljef od bijelog mramora, Udovice, s motivom predavanja akterica međusobnim suptilnim dodirima, milovanju. Nasušnoj psihičkoj i fizičkoj potrebi. Još eksplicitnija kamena skulptura Dvije udovice je u nekoj drugoj zbirci. Manifest ženskom izboru iz 1909. koji danas diže toliko prašine i stvara toliko žuči? Otavice? Bukovica? I umjetnost, ne samo povijest, je učiteljica života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?