Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slušaj lokalno

Istražili smo što Hrvati slušaju na radiju. Evo koji su najslušaniji izvođači po regijama!

kolaž
Foto: Pixsell kolaž
1/8
09.07.2015.
u 07:57

Koji su najslušaniji izvođači na radijskim postajama i što Hrvati slušaju te ima li razlike u glazbenim preferencijama između regija

Što Hrvati slušaju? Ima li razlike u glazbenim preferencijama između naših regija? Na ova pitanja donedavno je bilo teško odgovoriti, no razvojem modernih digitalnih tehnologija, lako se može pogledati kakve su playliste na hrvatskim radijskim postajama.

Sustav Playkontrol svakog tjedna objavljuje objedinjenu top-listu najemitiranijih pjesama na više od 80 hrvatskih radijskih postaja. Kada se zbroje sve top-liste, ispada da su Hrvati najviše slušali Petra Grašu i njegovu pjesmu "Moje zlato", pobjedničku pjesmu 55. Splitskog festivala. Slijedi ga Tony Cetinski s novim singlom "Mjesečar", Massimo s "Kladim se na nas", Parni valjak i "Samo ti (Norma Belle)", te TBF s aktualnim singlom "Sa mog prozora".

Svega po malo

Kada pogledamo po regijama, dolazimo do zanimljivih rezultata. Narodni radio, jedina postaja s nacionalnom koncesijom koja emitira samo domaću glazbu, prošlog je tjedna najviše puta zavrtio pjesmu Marka Tolje "Za sreću drugo ime", pa Klapu Kampanel i "Hajde me podsjeti na ljubav", Luku Nižetića s pjesmom "Amsterdam", Bosutske bećare i "Gdje smo sad" te na petom mjestu Coloniju i pjesmu "Tragovi". Čini se da su se na Narodnom radiju odlučili na podjednak omjer autora iz svih regija, ali i predstavnike raznih glazbenih stilova.

Što se samog grada Zagreba tiče, na ostalim radijskim postajama glavnog grada, izgleda, puštaju se samo urbane pjesme. Primjerice, na Soundset Plavom je prošlog tjedna najizvođenija bila Vatra s pjesmom "Kraj". Nakon njih slušali su se Elemental sa singlom "Goli i bosi", TBF, Detour i Vindon Havin (Petra Oreč).

Regionalni dalmatinski div – Radio Dalmacija, svojim slušateljima, očekivano, najviše pušta dalmatinske izvođače. Kod njih je najslušaniji Petar Grašo, a odmah nakon njega najviše se puta zavrtjela Nives Celzijus i njena Biondina. Splitski Libar sa singlom "Čuvaj me" je treći, a četvrto i peto mjesto dijele Luka Nižetić i grupa Vigor, kao jedini Slavonci među Dalmatincima.

Prevrtljiva statistika

Slavonci pak najviše slušaju svoje Osječane. U programu HR Osijeka prošlog je tjedna najslušaniji bio singl "Obećanje" grupe Fluentes. No odmah nakon njih slušani su i TBF, ali i Ivana Kindl s pjesmom "Ljubav", Vatra, te Flyer i njihovo "More". I Riječani najviše slušaju svog sugrađanina. Na HR Rijeci prošlog je tjedna bio najslušaniji Marko Tolja, a iza njega su se najviše slušali Detour, pa opet Riječanke - ENI, s pjesmom "Ljubavna", zatim Flyer te Damir Halilić Hal i "Samo pjesma ostaje".

Istrani su se pak najviše odlučili za svoje najveće uzdanice. Na HR Puli uvjerljivo su najslušaniji Gustafi s pjesmom "Hiti se na mene". Ivana Kindl je druga, pulska grupa Nola i "Drukčije" treća, pulsko-zagrebački bend Radio Aktiv s "Jure žure" četvrti, a Pavel peti s prošlogodišnjim hitom "Čuvaj me".

Zaključak je, dakle, da kod hrvatskih radijskih postaja "svatko svog konja hvali". No to su samo statistički podaci. A stara dobra poslovica kaže da je statistika kao bikini. Puno pokazuje, ali sakriva najbitnije detalje.

>>'Mislila sam da ću kao bjondina više privlačiti muškarce, a njih nigdje na vidiku'

>>Marko Tolja ima novu pjesmu 'Za sreću drugo ime'

Komentara 15

SP
Spezispezi
08:19 09.07.2015.

Apsolutno pogrešni pa čak i manipulativni podaci. Ovdje slušatelji ništa ne odlučuju, negu su pasivni receptori onoga što radijski glazbeni urednici žele i smatraju da trebaju puštati. Stoga istraživanje nema veze sa slušateljima. Slušateljeve želje su samo ako im se nešto ne sviđa - ugasi radio. Izvući zaključak iz ovoga da je neki izvođač popularan kod publike je apsurd, što dokazuje i brojnost publike kod nekih izvođača kod samostalnih koncerata, pa ne mogu napuniti niti lokalnu diskoteku.

ST
stefj
09:34 09.07.2015.

He, he, ZAMPoslavija... Producenti s urednicima dogovaraju koje će se pjesme puštati, pjesme koje rijetko tko sluša, a onda nam ih višestruko naplate preko ZAMP-a i sebi podijele novce... Zapravo je to jedini način na koji je npr. Josipović mogao postati najslušaniji autor klasične glazbe...

JO
josko
08:57 09.07.2015.

Osim nekilicine klasika s Hrvatske scene (A. Dedić, V. Vukov, M. Cetinić, ...) - sve ostalo nikad ne slušam. Gotovo redovito kad što drugo čujem na radiju, okrenem se CD-ove, izbor sa 10 njih tamo spremljenih - sva glazba koja mene zanima! A ovi svi drugi, naročito narodnjaci, razne pevaljke i sve to - kaj god, i niš koristi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije