Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upoznajte Eciju

'Ista sam kao mama, bez ičije pomoći odgojila je nas troje i gradila vikendice'

Ecija Ojdanić
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/11
10.07.2016.
u 10:01

Prijatelji kažu da imam višak energije i da u jednom danu napravim sve što prosječna žena napravi u dva dana

Udovica Dunja temperamentna je i srčana Vlajina i taj lik sam napisao baš za Eciju Ojdanić, jer ona je sve to – rekao je u jednom intervjuu Pavo Marinković, redatelj filma “Ministarstvo ljubavi” koji će premijerno biti prikazan u ponedjeljak na Pula Film Festivalu i u kojem jednu od uloga igra Ecija Ojdanić.

Optimistična o kulturi

– Istina je, to sve jesam ja. Pave nije pogriješio u tom opisu – kroza smijeh nam kaže Ecija dodajući da u našoj kinematografiji ima malo prilika za igranje krasnih ženskih rola poput ove koju joj je Marinković povjerio.

– Drago mi je što je pronašao inspiraciju u meni. Pogledala sam film i jako je dobar. Nemam čak ni puno primjedbi na svoj rad što je rijetko, a mislim da će i publika jako voljeti film. To je atipična komedija i bilo mi je dirljivo gledati kako je moj drniški kraj prikazan u filmu – kaže glumica kojoj se zadnje dvije godine poslovni život najviše odvijao na setu serije “Kud puklo da puklo”, a gotovo se doslovno s tog seta premjestila na set serije radnog naslova “Zlatni dvori” koja će se od jeseni prikazivati na Novoj TV.

– Glumit ću Zagrepčanku u Slavoniji, mama sam glavnog lika, a suprug mi je ugledni zagrebački gospodarstvenik podrijetlom iz Slavonije. Ireni, mojem liku, najvažniji su muž i djeca te je zato zapostavila karijeru, ali nije frustrirana. Ono što mi se sviđa kod Irene njezina je lakoća postojanja, ona pripada tipu žena koje se svjesno posvete obitelji i stoje iza toga. Diktati današnjeg života takvi su da se žene trude istodobno biti dobre majke i domaćice, uspješne poslovne žene i pri tome moraju izgledati savršeno. Stavljamo si previše izazova – opisuje Ecija svoj novi glumački izazov pa smo je pitali postavlja li si ona previše takvih izazova.

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

– Najbolje funkcioniram kad imam puno obveza jer sam tada organizirana i sve uspijem odraditi; od posla, brige za djecu i obitelj, kuhanja ručka, a stignem se posvetiti i sebi. U tom smislu moji me prijatelji smatraju osobom koja ima višak energije i kažu da u jednom danu obavim ono što prosječna žena obavi u dva. Takvu me mama rodila, a i ona sama je takva. Bez ičije pomoći odgojila je nas troje, kuhala, šivala, svake nedjelje pripremala kolače, gradila je vikendice, sve je to ona uspijevala. Da stignem samo pola toga što je ona uspjela, bila bih sretna – govori glumica koja je očito od mame naslijedila radišnost jer uz snimanje filmova, serija i brigu o obitelji uspijeva voditi i svoje kazalište Moruzgva.

– Teško je ovo vrijeme za nezavisnu kazališnu scenu, dotacije su nikakve, ali ne samo kazalištima, nego i općinama u kojima gostujemo. Gostovanja manjih trupa jedini su način na koji kultura i kazalište mogu doći do manjih gradova i mi koji se povlačimo u tim kombijima po Hrvatskoj znamo koliko ljudima u takvim mjestima znači što imaju priliku pogledati predstavu i glumce koje vole. Ali ja sam vječiti optimist i nadam se da će biti bolje – uvjerena je Ecija. Pozitivan stav ima i kad su u pitanju ostali segmenti kulture kod nas.

– Jedna od posljedica svih ovogodišnjih bura u kulturi su i prijevremeni izbori. Mislim da je nova garnitura vlasti počela preradikalno rješavati probleme s potpuno krivog aspekta i krive strane i smatram da vlast kulturu nije doživljavala kao profitabilan proizvod što kultura svugdje u Europi jest. Gledali su je kao neko lijevo smetalo i zato s optimizmom očekujem nove izbore – govori Ecija. Unatoč ne baš bajnoj slici u našoj kulturi, nije se protivila želji svoje desetogodišnje kćeri Cvite da se okuša u maminu poslu. Prvu ulogu odigrala je u filmu “Hitac”, a lani je ostvarila naslovnu ulogu u filmu “Anka Brazilijanka” Dejana Aćimovića.

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

– Ona je dobila priliku koju rijetko koja glumica u tim godinama dobije, a to je da bude naslovna uloga jednog tako velikog filmskog spektakla u kojem je glumio i Eric Cantona. Dean još nije završio film i nismo ga vidjeli, ali od svih mojih profesionalnih uspjeha više me veseli Cvitin. Fantastično je podnijela cijeli proces snimanja, jer nije lako ni psihički ni fizički izdržati taj tempo od 40 i više dana snimanja. Jako joj se svidjelo na snimanju, ali ima Cvita i puno drugih interesa i tko zna što će joj život još donijeti, no moram reći da joj nije bilo mrsko glumiti – s veseljem i radošću u glasu kaže Ecija o svojoj Cviti, a ista blagost u glasu osjeti joj se i dok govori o sinu Jakši koji na jesen kreće u prvi razred osnovne škole.

– Bilo mu se jako teško oprostiti od vrtića. Nikad više vrtića u našoj obitelji jer maštanja o trećem djetetu s godinama su samo nestala. Dok smo se suprug i ja premišljali, prošla baba s kolačima. Koliko god je Jakov zreo, još je on mali dječak, ali Cvita ga je kao starija sestra djelomično pripremila za školske klupe i naučila ga čitati, pisati i zbrajati. Zasigurno da je to velika promjena za Jakova i zato ćemo mu se svi, od Cvite, mene do supruga Roberta maksimalno posvetiti, posvetiti mu pažnju i podršku tih prvih mjeseci u novoj sredini jer ipak je to kraj bezbrižnosti i ulazak u sustav – brižno govori Ecija. U posljednje dvije godine u svoj je život glumica unijela novu rutinu – trčanje, a o tome koliko joj ovaj hobi pomaže fizički i psihički kaže:

Izgledam kao Bond gospođa

– Od svih sportova kojima sam se bavila u životu, a u odnosu na prosječne ljude promijenila sam ih puno, trčanje me najviše obuzelo. To je sport u kojem se natječete sami sa sobom, a ne s drugima, a da mi je netko prije nekoliko godina rekao da ću otrčati 16 km ili da ću trčati po Marjanu, ja bih se slatko nasmijala. Nedavno sam proslavila 43. rođendan i, kad čujem samu sebe da izgovaram tu brojku, sretna sam jer sam i trčanjem dobila potvrdu svoje vitalnosti i energije i u četrdesetima. Super mi je ono što nije vezano za zatvorenu dvoranu ni trenere, nego kad god hoću i imam vremena navučem tenisice i otrčim do Maksimira. Više sam se psihički nego fizički navukla na trčanje, mislim da je to za ljude srednjih godina jer moraš biti stabilan u glavi da bi se odvažio na nekakve maratone. Ukratko, trčanje me čini stabilnijom i izdržljivijom za svakodnevne izazove u životu – kaže Ecija, a mi dodajemo da ovaj sport svakako godi i njezinoj liniji.

Jedan je portal tako uz Ecijinu fotografiju u kupaćem kostimu napisao da izgleda kao Bondova djevojka, a Ecija će na to kazati:

– Hvala im na komplimentu, ali prije bih rekla da izgledam kao Bondova gospođa – govori smijući se i dodaje u čemu je tajna njezina dobrog izgleda:

– Niz godina zaštitno sam lice jedne poliklinike i tamo se brinu o mom licu i tijelu. Kad tome dodam vježbanje i trčanje, pa i zdravu prehranu te zadovoljstvo samom sobom, koje dolazi s godinama i u tom su kontekstu godine pozitivna stavka, onda se to vidi na mom tijelu. Draže mi je kad sam mršavija, ali da se gleda pod povećalom, svašta bi se vidjelo, no ja sam zadovoljna sobom i s godinama sam naučila ne gledati sitnice – poručuje Ecija.

>>Zbog autentičnosti sve Slavonce glume Slavonci

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Maxich
Maxich
17:20 10.07.2016.

"Bez ičije pomoći odgojila je nas troje, kuhala, šivala, svake nedjelje pripremala kolače, gradila je vikendice, sve je to ona uspijevala." Dragička, pa za to je potrebno puno love i vremena. Tko je to sve financirao??

DU
Deleted user
12:48 10.07.2016.

baba!

Avatar Daruvar_
Daruvar_
12:18 10.07.2016.

Prekrasna pojava, vrhunska dikcija, odlična gluma. Ecija je godinama pravo osvježenje na učmaloj hrvatskoj glumačkoj sceni na kojoj dominiraju glumci što ne razlikuju "č" i "ć".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije