Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

IN MEMORIAM ŽARKO LAUŠEVIĆ: Napustio nas je jedan od velikana regionalne kinematografije

KLASIK
17.11.2023.
u 11:00

Osim što nas je osvajao svojim neizmjernim talentom, za Žarkom Lauševićem patile su i brojne pripadnice ljepšeg spola.

Vijest da nas je napustio Žarko Laušević šokirala je i ražalostila kako glumačku zajednicu tako i pripadnike šire javnosti. Otkako je započeo karijeru 80-ih godina prošlog stoljeća, osvajao je svojim talentom i nevjerojatnim smislom za glumu. Po završetku Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu postao je član Jugoslavenskog dramskog pozorišta.

Veliku popularnost stekao je ulogom u seriji “Sivi dom” iz 1984., a potom su uslijedile uloge u filmovima kojima je zapečatio zvjezdani status. “Šmeker”, “Braća po materi”, “Bolje od bekstva”, “Jagode u grlu”, “Oficir s ružom” samo su neki od klasika po kojima ćemo ga zauvijek pamtiti.

Osim kao filmski, bio je izrazito cijenjen i kao kazališni glumac. Na daskama koje život znače glumio je kao član već spomenutog Jugoslavenskog dramskog pozorišta. Njegov talent cijenila je i kritika pa je tako osvojio niz nagrada, od kojih se ističu Zlatna arena u Puli za glavnu mušku ulogu u filmu “Oficir s ružom”, Grand teatar i Zoran Radmilović za ulogu u predstavi “Kanjoš Macedonović”, nagradu Gran pri Naisa Filmskih susreta u Nišu i brojne druge.

Uz to što je bio vrhunski glumac, bio je i cijenjeni autor, a život mu je ovjekovječen u filmu “Lauš”. U svoje tri knjige na potresan je način pisao o svom životu i događaju koji ga je obilježio.

Život Žarka Lauševića, osim uspješne glumačke karijere, obilježila je i strašna tragedija o kojoj se nije libio govoriti. Zadnjeg dana srpnja 1993. Lauševića su u Podgorici napala trojica muškaraca. Dvojicu mladića je nažalost ubio, a trećeg ranio. Prvotno je osuđen na 13 godina zatvora, ali je Savezni sud 1998. godine presudu ukinuo i oslobodio ga nakon odslužene 4,5 godine. Poslije toga živio je u SAD-u gdje je ponovno osuđen, ali ga je tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić oslobodio. O svom iskustvu pisao je u knjizi “Godina prođe, dan nikada”.

No ove tragedije nisu uspjele zaustaviti njegov glumački talent, pa je karijeru nastavio i dalje. Posljednjih godina mogli smo ga gledati u odličnim serijama “Senke nad Balkanom”, “Kalkanski krugovi” i brojnim hvaljenim filmovima. Profesionalac kakav je bio, Laušević je unatoč dijagnozi raka imao želju nastaviti snimati. Bolest je nažalost bila jača.

Od Žarka Lauševića oprostit će se i KLASIK i to na najbolji način, ciklusom njegovih filmova. Od četvrtka do nedjelje čekaju vas “Bolje od bekstva” (16. 11., 21:40), “Braća po materi” (17. 11., 21:35), “Oficir s ružom” (18. 11., 21:35) i “Jagode u grlu” (19. 11., 21:40).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije