Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Šapit

I u Pekingu sam se pripremao za košarku

SPECIJAL EKRAN  02.09.2015., Zagreb - Marko Sapit, sportski novinar Hrvatske radiotelevizije. Photo:
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
06.09.2015.
u 17:30

Novinar sportskog programa HTV-a nositelj je televizijskog projekta Eurobasketa, a otkriva nam i sve detalje o novoj sportskoj emisiji Stadion

Marko Šapit, novinar sportskog programa HTV-a, morao se brzo s atletike prebaciti na košarkaške teme.

Naime, od 21. do 30. kolovoza s kolegom Stjepanom Balogom prenosio je Svjetsko atletsko prvenstvo iz Pekinga, a odmah nakon povratka u Zagreb počele su pripreme za Europsko košarkaško prvenstvo koje je počelo 5. rujna.

Sa sporta na sport

Marko je nositelj projekta.

– Nemojte zaboraviti da sam prije atletike radio plivanje. Tako je u našem poslu, morate se brzo prebaciti sa sporta na sport. Košarka mi je inače sport koji najviše volim, tako da će mi prenošenje Europskog prvenstva biti puno lakše nego primjerice plivanje ili atletika – rekao je Šapit te otkrio da se za košarku pripremao i u Pekingu.

– Malo sam proučavao popise igrača. Čak sam u Pekingu razmijenio neke informacije s novinarima iz zemalja čije će reprezentacije igrati u zagrebačkoj skupini – istaknuo je Marko.

Hoće li biti problema s izgovorom imena nekih igrača?

– Neće. Gruzijci imaju teška prezimena, ali to su toliko poznati igrači da ih s lakoćom izgovaram. Najveći problem mi je izgovor grčkog košarkaša Giannisa Antetokounmpoa. Ha-ha, prođe cijela minuta dok se izgovori njegovo prezime – istaknuo je Šapit kojem je ovo treće veliko košarkaško natjecanje zaredom. Radio je prijenose Europskog prvenstva iz Slovenije te lani sa Svjetskog prvenstva u Španjolskoj.

– Ljudi se polako navikavaju na košarkaške prijenose bez Slavka Cvitkovića koji me iznenadio gestom na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Naime, dao mi je da prenosim finalnu utakmicu. Naravno da mi je to bila velika čast – rekao je Šapit.

HTV će prenositi sve utakmice Hrvatske iz zagrebačke Arene, te utakmicu Makedonija – Grčka. Naravno, i sve utakmice nokaut-faze i završnice iz Francuske.

– Sukomentatori u Zagrebu bit će mi Jurica Golemac i Josip Sesar, a u Francuskoj Danijel Lutz, bivši trener Cibone. Nažalost, Sesar i Golemac imaju obveza u svojim klubovima i ne mogu putovati u Francusku. S Golemcem smo sjajno surađivali za vrijeme Europskog prvenstva u Sloveniji, dok Josip Sesar ima iskustva kao sukomentator. Imat ćemo i studijsku emisiju koja će početi 30 minuta prije svakog prijenosa i trajat će još dvadeset minuta nakon utakmice. Studio će biti smješten u Areni Zagreb, a voditelj će biti Viki Ivanović. Tu je i Miha Horvat koji će raditi reportaže i sa mnom putovati u Francusku – rekao je Šapit, koji se nada da bi naši košarkaši mogli daleko dogurati.

Ponedjeljak je dan za sport

– U skupini sigurno možemo biti među prve dvije reprezentacije. Grčka je na papiru objektivno najjača, ali nije nepobjediva, pogotovo ne u Zagrebu. Dalje se križamo sa skupinom u kojoj su reprezentacije koje možemo sigurno pobijediti. Tako da mislim da bismo mogli biti uspješni na prvenstvu – rekao je Šapit.

Inače, priprema još jednu sportsku emisiju koja bi išla ponedjeljkom od 21 sat.

– Emisija "Stadion" obuhvaća aktualne teme proteklog vikenda. Ta emisija bila bi nešto nalik na nedjeljni Olimp. Zašto ponedjeljak? Zato što preko vikenda ima više od 200 sportskih prijenosa na svim mogućim televizijama. Da bismo dobili atraktivan termin, sve češće klubovi liga petice igraju petkom i ponedjeljkom. Eto, zato i ja mislim da je ponedjeljak odličan izbor – zaključio je Šapit.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
majeltomoguce
13:37 07.09.2015.

Šapit i onaj drugi visoki i jaki (ja za zovem Jeti) su stvarno super potez HRT - odlični komentatori i reporteri, dok recimo ona druga dvojica novih (Jelečević i Križ) ipak nisu na toj razini - govorim o ovim novijima. Meni nikada nije bilo jasno kako je npr. Bruno Kovačević postao komentator??? Ne sumnjam da je Bruno dobar novinar, ali komentator ... ne, ne i ne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije