Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
top destinacija

Hrvatski glazbeni festivali oteli Ibizi goste

party
Foto: Promo
1/4
05.06.2014.
u 13:00

Niže cijene, prekrasna obala i odličan glazbeni program razlozi su zašto turisti radije dolaze k nama

Da Hrvatska postaje nezaobilazna destinacija na glazbenoj festivalskoj karti svijeta zaključuju i brojne inozemne ugledne novine.

Stvaranje reputacije

Prema istraživanju Adama Wrighta iz South China Morning Posta, upravo je Hrvatska otela Ibizi velik broj gostiju. U svom članku s oduševljenjem piše o raznolikosti festivala na našoj obali u ljetnim mjesecima te usporedbom cijena i ponude zaključuje kako je Hrvatska preuzela festivalski primat razvikanoj Ibizi.

– Zahvaljujući grupici predanih promotora, ova zemlja je Ibizi preuzela naslov glavnog europskog grada ljetnih festivalskih zbivanja. Više od 15 velikih glazbenih događanja odvijat će se na hrvatskoj obali. Sve počinje 22. lipnja FOR festivalom na Hvaru, a završava u rujnu Unknown festivalom u Rovinju. Festivali u tom periodu pokrivaju gotovo sve žanrove glazbe, od indie rocka do hip hopa i naravno elektroničke glazbe – pohvalno će Wright. U svom tekstu prisjetio se kako je Lijepa Naša prije osam godina Garden festivalom u Tisnom počela privlačiti strane goste i ljubitelje elektroničke glazbe. Interes je tijekom godina rastao pa će tako ove godine u srpnju Tisno biti domaćin čak četiriju festivala.

Eddie O'Callaghan, jedan od osnivača festivala, ispričao je kako su generacije mladih u zadnjih nekoliko godina imale priliku upoznati ljepote naše obale. Ostali su ugodno iznenađeni izvanrednim mjestima koja su tako blizu velikih europskih odredišta. Naravno, oduševilo ih je i gostoprimstvo. Novinar South China Morning Posta ne isključuje kako je popularnosti Hrvatske pridonijela i visina cijena na Ibizi, gdje se u prosjeku piće na festivalima naplaćuje oko 150 kuna, dok je ulaz u klubove u prosjeku oko 1400 kuna.

>>Britanci oduševljeni: Hrvatska je ozbiljna konkurencija Ibizi!

– Možda je i to ponukalo istinske ljubitelje elektroničke glazbe da Ibizu zamijene Hrvatskom. Cijene su pristupačnije, usto, na Gardenu mogu uživati u kristalno čistom moru uz koje tulumare do zore. Mnoge to podsjeća na Ibizu u njenim zlatnim vremenima kasnih '80-ih – kaže Eddie i dodaje kako laska usporedba s Ibizom iako je Hrvatska stvorila svoj glazbeni identitet. Pritom misli kako je Ibiza sklona komercijalnim imenima dok su festivali kod nas usmjereni na specifične elektroničke žanrove.

Istarski doprinos

Najbolji primjer za to su Dimension i Outlook festivali, oba smještena u Puli, a njihov organizator Noah Ball kaže kako je naša zemlja uz spoj prirode i klime idealna za ovakve festivale koji privlače publiku iz cijelog svijeta željnu istraživanja novih područja.

Komentara 2

Avatar jigaboo
jigaboo
21:44 05.06.2014.

ahaha, da goste. oni sa ibize su sretni sto ovi "gosti" vise nisu tamo

YG
yves.grigic.9
20:52 05.06.2014.

Ovo nije informacija nego Dezinformacija samo jedna diskoteka Ibize godišnjo proda vise od 2miliona ulaznica (Pacha)a sezona turistička na Ibizi traje 12 mjeseci godišnjo,ne možemo porediti ne poredeno nikad Canarski otoci sa Ibizom imaju godišnje vise od 5 Miliona turista i sa mnogo boljim uslovima gostoprimstvom izvanrednim i gastronomijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije