Naslovnica Showbiz TV

Heroj iz Černobila o samoubilačkoj misiji: 'Nismo volontirali, to je bila zapovijed'

Nuklearni stručnjaci strahovali su od druge eksplozije usijanog radioaktivnog goriva i njegove reakcije s golemom količinom vode u spremnicima.
18. lipnja 2019. u 07:00 1 komentara 7395 prikaza
Foto: Youtube Screenshot
Pogledajte galeriju 1/10

Oleksij Ananenko u hvaljenoj seriji HBO-a prikazan je kao jedan od trojice junaka zaslužnih što se nesreća u tamošnjoj nuklearki nije pretvorila u još veću katastrofu.  Ananenko danas živi u jednosobnom stanu u predgrađu Kijeva i tvrdi da nije heroj. 

Černobil Dok je jedni hvale... Serija o Černobilu podijelila kritičare: To je izvrsno snimljena laž

"Nisam se nikada tako osjećao. Radio sam svoj posao", kaže 59-godišnji inženjer koji je s dvojicom kolega sudjelovao u vrlo rizičnoj operaciji dreniranja vode ispod nuklearke kako bi se spriječila još jedna, mnogo razornija eksplozija. 

U jednom od najdramatičnijih trenutaka u cijeloj seriji, glumci koji igraju Ananenka i dvojicu kolega Valerija Bespalova i Borisa Baranova, lutaju poplavljenim podzemnim hodnicima u potrazi za ventilima koje je potrebno otvoriti kako bi se ispraznili spremnici za vodu smješteni tri metra ispod gorućeg reaktora. Nuklearni stručnjaci strahovali su od druge eksplozije usijanog radioaktivnog goriva i njegove reakcije s golemom količinom vode u spremnicima. 

Vladimir Kličko NUKLEARNA KATASTROFA Svi su oduševljeni hit serijom, a legendarna braća tvrde: Černobil nam je ubio oca

Na ekranu, dužnosnici informiraju radnike kakva opasnost prijeti i trojica se dobrovoljno javljaju za akciju kako bi spriječili "smrt milijuna ljudi". Istina je da se u stvarnosti strahovalo od druge eksplozije, ali se tada nije znalo kakve bi mogle biti posljedice

Trojici inženjera, koji su u seriji prikazani kao dobrovoljci, u stvarnosti je naređeno da krenu u misiju. O rizicima im nije rečeno ništa.

"Dobio sam zapovijed da otiđem onamo, pa sam otišao", rekao je Ananenko, smeđook i smeđokos muškarac koji nimalo ne nalikuje plavokosome islandskom glumcu Baltasaru Brekiju Samperu koji ga utjelovljuje u seriji. "Nije me bilo strah", rekao je. 

Zaštićeni samo ronilačkom opremom i jednostavnim maskama za disanje, trojica muškaraca krenula su poplavljenim hodnicima ispod reaktora.  Koristeći se svjetiljkama, uspjeli su pronaći ventile i odvrnuti ih.

Marijka Sovenku ŽIVJELA BEZ PRIJATELJA Jedinstvena djevojka: Rođena je u zabranjenoj zoni Černobila okružena radijacijom

"Iste sekunde čuo sam zvuk vode koja otječe. To je bilo čudesno", kaže Ananenko. 

Taj pothvat pogledao je i na malom ekranu. "To nismo imali", kaže pokazujući na boce s kisikom. "I kretali smo se brže".

Premda je nosio dva dozimetra, Ananenko se ne sjeća podataka o količini radijacije. "To znači da nije bila jako visoka". 

Njegov kolega Baranov umro je 2005., ali je treći iz "samoubilačke misije" Bespalov živ i stanuje u istoj četvrti kao Ananenko koji nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema i nastavio je raditi u nuklearnom sektoru do 2017. Tada je zbog teške prometne nesreće i ozbiljnih ozljeda koje je pretrpio morao u mirovinu.  Odlikovan je nizom sovjetskih i ukrajinskih odličja i sada živi od državne mirovine koja iznosi oko 2750 kuna. 

Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas

  • Nemojtako:

    Zanimljivo je da su takvi heroji iz komunizma dobili tako visoke penzije. Čak dvije hiljade i sedamsto kuna. Ogromna penzija u ondou na ove sada. To je posljedica uspjeha socijalističko sustva. Imali su vrhunski posao, radili u uređenom sustavu i ... prikaži još! sad s pravom uživaju u visokoj penziji. To je realnost socijalizma. Jedini problem je da je u Jugi bilo nešto lošije stanje, ali su zato naši jugofašisti imali bolji standard.