Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
helena beljan

Nije bilo jednostavno naučiti replike i govor Zdravka Mamića

Da sam ja netko
Foto: HRT
1/4
11.10.2015.
u 20:35

Za ulogu Dore u filmu Ivone Juke "Ti mene nosiš" osvojila je nagradu Breza na filmskom festivalu u Puli, a glumački debi imala je već s dvije i pol godine

Sa 15 godina Helena Beljan već ima zavidnu glumačku biografiju. Zvijezda filma "Ti mene nosiš" i serije "Da sam ja netko" koja se od danas prikazuje na HRT-u i snimana je paralelno s filmom "Ti mene nosiš", glumački debi imala je s dvije i pol godine u reklami za francusku mineralnu vodu, a već sa šest godina glumila je u kazališnoj predstavi "Medeja".

Tatina pomoć oko nogometa

– Zapravo je moja pet godina starija sestra Kristina išla na audiciju za mineralnu vodu, a ja sam bila s mamom u njenoj pratnji i mamu su zamolili da i mene snime za reklamu i na kraju smo obje prošle audiciju – kaže nam Helena o svom debiju i dodaje kako je zahvaljujući tri godine starijoj sestri Doris završila u dramskoj skupini Zagrebačkog kazališta mladih.

– Mama je seku vodila na satove u ZKM i voditeljica je predložila da joj se pridružim ako mi je dosadno čekati s mamom u hodniku. Tako sam i ja krenula u dramsku skupinu, preko koje sam i saznala za audiciju za film "Ti mene nosiš" redateljice Ivone Juke – kaže Helena.

U konkurenciji od 250 djevojčica iz cijele Hrvatske uloga Dore, djevojčice koja mašta o karijeri nogometne menadžerice i uzor joj je Zdravko Mamić, pripala je upravo Heleni.

– Svaki tjedan tijekom tri mjeseca imali smo glumačke radionice koje su zapravo bile audicije i kroz koje se sužavao izbor za ulogu Dore – govori nam gimnazijalka Helena koja je u filmu izgovorila puno replika iz bogatog opusa govora Zdravka Mamića.

– Bilo je teško naučiti replike Zdravka Mamića i neprestano sam ih gledala na YouTubeu, zapisivala od riječi do riječi i ponavljala puno puta. Nije bilo jednostavno naučiti i skinuti njegov govor. Što se tiče svladavanja nogometne terminologija za potrebe filma, tu mi je najviše pomogao tata – kaže i dodaje kako nogomet voli pogledati, ali nije vatrena obožavateljica tog sporta. Uloga u filmu i seriji zahtijevala je od Helene da se ošiša nakratko, što joj je bio mali problem.

– Na početku sam bila spremna ošišati se za ulogu, ali nisam razmišljala niti sam znala da će to biti dječački kratka frizura, pitala sam je li moguće da imam periku, ali na kraju sam ipak pristala na šišanje i nije mi nimalo žao zbog toga. Mislim da mi nakon ovog iskustva ništa ne bi bio problem napraviti za lik koji glumim – ističe Helena.

Teže joj je pjevati nego plakati

Iako je privatno povučena, na pozornici i pred kamerama osjeća se prirodno i opušteno i teško joj je izdvojiti scenu koju joj je bio problem odglumiti u filmu i seriji.

– Nije mi bio problem plakati pred kamerama, možda mi je teže bilo pjevati. Ivona nas je zbilja dugo pripremala za svaku scenu, što nam je olakšalo posao – kaže Helena. Pjevanje i ples njen su sljedeći glumački zadatak, i to u jednom mjuziklu.

– S dramskom skupinom ZKM-a pripremam mjuzikl "Mačji blues", što uključuje puno plesa i pjevanja, zahtjevno je, ali veselim se tome – ističe Helena. Njenu izvrsnu transformaciju u lik djevojčice Dore na filmskom festivalu u Puli nagradila je i kritika i Helena je osvojila nagradu Breza za najbolju debitantsku ulogu. – Nagrada me iznenadila i razveselila – kaže, a na pitanje hoće li joj gluma biti životni poziv, odgovara da još nije sigurna.

>>Suvremena priča o obitelji u kojoj se svatko može pronaći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije