Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
emotivna posveta

Godinu dana od odlaska legende: Film “Kićo” donosi dosad nepoznate detalje o pjevaču

Kićo Slabinac
Foto: Privatni album
1/8
13.11.2021.
u 08:00

Film autora Mire Brankovića nastao je u HRT-ovoj vlastitoj produkciji i bit će prikazan na prvu godišnjicu smrti Krunoslava Kiće Slabinca, velikog hrvatskog pjevača, gitarista i skladatelja.

Meni je on u svakodnevici. Život ide, ali ljudi se ne zaboravljaju, kao ni njihova djela. Pokušavam još više okrenuti koji list da se sjećanja osvježe ili ne zatome kod drugih... - tim će riječima, sjetno, glazbenik Šima Jovanovac opisati kako se nosi s gubitkom kolege i prijatelja Krunoslava Kiće Slabinca. Točno je godina dana otkako je preminuo legendarni Kićo, velikan naše glazbene scene, vrhunski zabavljač i izvođač kojega su nazivali i "hrvatskim Elvisom", iako on baš i nije volio tu usporedbu... Slavonac sa zagrebačkom adresom svoju je rodnu ravnicu opjevao hitovima "Inati se Slavonijo" i "Slavonijo ja sam tvoje dijete", a u povijest se upisao čitavim nizom uspješnica, među kojima je možda najprepoznatljivija "Zbog jedne divne crne žene".

Kićo je završio u bolnici početkom kolovoza prošle godine zbog konorarne bolesti koja mu ja zahvatila krvne žile. Ugrađene su mu tri premosnice, prve su vijesti bile dobre, no onda je krenulo po zlu. Oporavak se zakomplicirao jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba. Uslijedilo je još nekoliko operativnih zahvata, a iako prognoze više nisu bile najbolje, njegovi bližnji nisu gubili nadu. Posljednje je dane života proveo na respiratoru zbog pogoršanja respiratornog statusa. Preminuo je u sobi KBC-a Zagreb, u kojem je ležao prethodna tri mjeseca. Iza Kiće su ostali njegovi sinovi Pavao (42) i Ivan (40), kao i brojni prijatelji i publika. Obitelj danas ne želi istupati u medijima.

Sjećanje na njega, jasno je, neće zamrijeti. Hrvatska radiotelevizija danas će na Drugom programu u udarnom terminu od 20.05 sati premijerno prikazati dokumentarni film "Kićo". Film autora Mire Brankovića nastao je u HRT-ovoj vlastitoj produkciji i bit će prikazan na prvu godišnjicu smrti Krunoslava Kiće Slabinca, velikog hrvatskog pjevača, gitarista i skladatelja.

- "Kićo" je film o rock and rollu, bećarcu, komedija i tragedija, priča o pjevaču iz cirkusa i velikom ljubavniku, političaru i zabavljaču, Slavoncu i ljudini, tvrdoglavom čovjeku, prijatelju, emotivcu, čovjeku koji uvijek trči ispred svog vremena. Sve to pratimo kroz Kićinu naraciju poštujući njegovu osobnost i energiju koju prezentira na sceni, ali i u privatnom životu. On je prije svega iskren u svom pristupu životu i radu, izravan u kontaktu, svoj – ističu na Prisavlju. U filmu je korištena i bogata arhiva HRT-a, pa i nikad viđeni kadrovi, a pojedine su snimke starije i od 40 ili 50 godina. Film je sniman u Osijeku, Ernestinovu, Đakovu, Požegi i Zagrebu.

Velikog koncerta u čast Kići neće biti, čemu je sigurno kumovala i pandemija koja baš doživljava crni vrhunac svog četvrtog vala. Šima Jovanovac podsjeća kako su se doajeni tamburaške i zabavne glazbe okupili u srpnju u Vinkovcima, na nastupu pod nazivom "Sjećanje na Kiću".

No, svjetlo dana ugledat će danas video spot pjesme "Zbog jedne divne crne žene" u izvedbi Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo i Osječkog puhačkog orkestra.

- Činilo nam se dosta slabim medijsko obilježavanje smrti Kiće Slabinca, kao važnog estradnog umjetnika u Hrvatskoj, pa smo se odlučili na omaž njemu u čast. Poznat je po etnografskom izričaju, iako je bio puno više od toga, i pop, i rock izvođač, i jedan od najvećih glazbenika u posljednjih 50 godina - započinje Tomislav Kruljac, voditelj Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo. Dva su slavonska orkestra izvela legendarnu Kićinu pjesmu u instrumental verziji, a zasviralo je čak 25 njihovih glazbenika. S obzirom da je pokojni glazbenik rođeni Osječanin, suradnja Đakovčana i Osječana nametnula se, kaže naš sugovornik, sama po sebi. Video i pjesma snimljeni su u Centru za kulturu Đakovo, "u posljednji tren prije strožih epidemioloških mjera".

- Nadamo se da ćemo potaknuti i druge glazbenika na slične korake te da će se Kiću konačmo početi vrednovati na pravi način jer je njegova višedimenzionalnost zanemarena.

Zaslužio je i bistu ili statuu u osijeku, jer mural zaista nije dovoljan – poručuje Kruljac.

Večernji list objavio je koncem 2019. godine veliki životni intervju s Krunoslavom Kićom Slabincem, ispostavilo se posljednji. Povod je bio veliki jubilej: navršio je taman 50 godina solo i 60 godina glazbene karijere. Zavidne su to brojke, a on nam se na telefon javio riječima: "Ovdje udruga socijalno ugroženih pjevača Hrvatske, USUP."

- Jedan je moj prijatelj lijepo kazao: “Šta Kićo... Pa kad je on išta ozbiljno rekao?” Sipam viceve iz rukava, a najviše se volim šaliti na vlastiti račun. No to ne znači da sam neozbiljan. Sigurno da situacija nije tako loša, ali kad vidim koliko dobro zarađuju pojedini moji kolege koje samo rođena majka može voljeti i kako se javno hvale ciframa koje dobivaju za koncerte, onda ispada da sam ja socijalni slučaj. Još sam u bivšoj državi rekao kolegama kako nije lijepo hvaliti se honorarima, prvo zato što polovica toga nije istina, a drugo jer se i tada znalo reći da pjevač za jedan koncert dobije onoliko koliko radnik u rudniku za cijeli mjesec. Za svoju kategoriju ja sam jedan od jeftinijih pjevača. Ali eto, danas, tko ima više novca, taj je “Džek”, dok oni koji pošteno žive i plaćaju, a među njima sam i ja, oni su nesposobni – pojasnio nam je on tada.

Prisjetio se i kako je u djetinjstvu pjevao operete u dječjem kazalištu pa su mu svi prognozirali karijeru opernog pjevača.

- Direktorica glazbene škole pala je u nesvijest kada sam se odlučio za rock’n’roll pa sam se morao iz prvog razreda glazbene škole prebaciti u gimnaziju, više mi nije bilo opstanka tamo. Jesam li bio buntovnik? Sigurno da jesam, avangarda i buntovnik! Jer, ta glazba nije bila prihvatljiva u početku pa sam doživljavao neugodnosti – na silu su me ošišali. Isljednik za maloljetnike, zvani Ćale, pozvao me u hodnik fotoradnje Varnai da mi nešto kaže i onda mi mašinicom prošao kroz kosu. Izgledao sam kao Cherokee Indijanac, morao sam se potom na golo ošišati, a onda su me svrstali u kategoriju tifusara – našalio se Kićo, u svom stilu.

VIDEO>>Nakon voditeljskog gafa u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" HRT se ispričao gledateljima

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Mali Berica
Mali Berica
16:33 13.11.2021.

Samo par mjeseci prije nego što je preminuo žalio se kako su ga svi zaboravili i kako ga godinama više nitko ne zove pjevati, a sada ga ti isti hvale i glume veliku ljubav, dno dna.

DU
Deleted user
11:40 13.11.2021.

Gospodin Slabinac, veliki umjetnik, pjevač, zabavljač. I domoljub.

DU
Deleted user
11:52 13.11.2021.

Za divno čudo i na veselje svim pretplatnicima koji godišnje plaćaju milijardu (1.000.000.000) kuna, napokon , dočekasmo "Film .. ..nastao ... u HRT-ovoj vlastitoj produkciji ". U ​zadnje vrijeme HRT rasipnici nisu puno proizvodili no su plaćali tvrtkama izvan kuće . Pa čak i prevoditeljima kao da nemaju svoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije