Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK U PUSTINJU

Pogledali smo najnoviji hit: Nekoliko scena zaista je impresivno, no može li nadmašiti jedan od najboljih akcijskih filmova u povijesti?

Furiosa
Foto: Promo
1/7
22.05.2024.
u 14:08

Dok se "Divlja cesta" odvija u periodu od tri dana, "Furiosa" se proteže na skoro 20 godina. U prethodnom filmu Charlize Theron je od Furiose napravila ultimativnu akcijsku junakinju, a Miller se za prequel nije htio igrati CGI-jem, pa je pomladiti, kao što smo to recimo mogli vidjeti u Indiani Jonesu

Australski redatelj George Miller definitivno je jedan od najzanimljivijih redatelja proteklih 50 godina. Gledajući njegov opus, možemo zaključiti kako ne snima puno, ali gotovo sve što snimi je odlično. Naravno, najpoznatiji je po franšizi "Pobješnjeli Max", no on je režirao i "Vještice iz Eastwicka", "Lorenzovo ulje" i "Praščić Babe".

Kada je 2015. odlučio snimiti novo viđenje "Pobješnjelog Maxa", mnogi su bili skeptični, jer prvi dio ove franšize s nenadmašnim Melom Gibsonom u glavnoj ulozi mnogima je najbolji akcijski film svih vremena. No, Tom Hardy pokazao se kao jednako dobar Max, a "Divlja cesta" je vjerojatno i najbolji film proteklog desetljeća. Bio je nominiran za 10 Oscara, a osvojio ih je šest. Kad je objavljeno da će Miller raditi prequel "Divlje ceste" u kojem će se bazirati na Imperatoricu Furiosu, točnije njen život  prije događaja u "Divljoj cesti", opet se fanovima stvorio upitnik iznad glave. Prvo, to je jedini film u franšizi u kojem nema Maxa, i drugo, kako će nadmašiti film koji je mnogima jedan od najboljih akcijskih filmova u povijesti? Možda ga nije nadmašio, ali mu se opasno približio, pa čak i izjednačio. Naravno da ima puno sličnosti s "Divljom cestom". Snimano je u australskoj pustinji, ponovno su tu lude vožnje, likovi sa zanimljivim imenima (osobni favoriti su mi Scrotus i Rictus, op.a), no ima i dosta razlike.

Dok se "Divlja cesta" odvija u periodu od tri dana, "Furiosa" se proteže na skoro 20 godina. U prethodnom filmu Charlize Theron je od Furiose napravila ultimativnu akcijsku junakinju, a Miller se za prequel nije htio igrati CGI-jem, pa je pomladiti, kao što smo to recimo mogli vidjeti u Indiani Jonesu. Stoga je za ulogu mlade Furiose angažirao jednu od najboljih mladih glumica današnjice Anyu Taylor-Joy. No, zanimljivo je da se ona u filmu pojavljuje tek nakon sat vremena, budući da je kao 10-godišnjakinju igra  Alyla Browne. 

Na početku filma doznajemo zašto je Furiosa postala tako furiozna u "Divljoj cesti". Odrasla je u idiličnoj oazi okružena ženama, no ubrzo je otima banda motorista predvođena Dementusom, kojeg glumi impresivni Chris Hemsworth. Glumac najpoznatiji po ulozi Thora i ovdje igra mišićavog ratnika, no za razliku od Thora puno je okrutniji, ali i zanimljiviji. Dok u rukama drži plišanog medu on svojim vojnicima naređuje da raščetvore neprijatelja, sve kroz šalu i pošalicu. Saznajemo kako su Furiosu oteli, ubili joj majku pred očima, kasnije i zlostavljali držeći je u kavezu i tjerajući je da gleda njihova zlodjela. 

Dementus i njegova horda su u ratu s bandom kojom vlada Immortan Joe (Lachy Hulme), poznat nam "Divljoj cesti", i dva druga plemena. Jedno upravlja rafinerijom dragocjenog benzina, a drugo kontrolira spremište oružja. Ta tri plemena surađuju dok se ne pojavi Dementus, koji želi sve. Furiosa, pak, izrasta u vještu ratnicu, koja jednako dobro zna upravljati vozilima, ali i boriti se s dvostruko jačima od sebe. Anya Taylor-Joy je zaista impresivna, no najbolje je da u cijelom filmu većinom šuti i izgovori možda najviše 30 rečenica. Taylor-Joy je rekla da je provela mjesece na setu u potpunoj tišini, što ima smisla kada vidite sirovi bijes i emocije koje prenosi u filmu. 

GALERIJA: Brojni poznati na premijeri filma

Furiosa
1/24

Gledajući film nismo se mogli oteti dojmu da ipak nedostaje neki jaki muški protagonist poput Maxa, a onda se odjednom pojavio Tom Burke kao Praetorian Jack. On je vođa ekspedicije koja prevozi hranu u zamjenu za benzin iz jednog sela u drugo, i baš poput Maxa, savladava sve teškoće Divlje ceste. Furiosa se spoji s njim i postane mu pomoćnica, no ne i ljubavnica. 

U "Furiosi" baš kao i u "Divljoj cesti" ima nekoliko scena koje oduzimaju dah: borbe prsa u prsa, jurnjave futurističkim automobilima, napadača koji padobranom se spuštaju na cisternu, ludih ratnika koji skaču u smrt uz uzvik "svjedočite me", ali najviše oduzimaju dah neke sitni trenuci ljepote koje je Miller majstorski ubacio, baš kao što je to recimo Vince Gilligan radio u "Breaking Badu". Recimo, krupni kadar lubanje iz koje izlazi gušter, a sekundu nakon toga ih oboje zgazi motor, ili moj osobni favorit, scena u kojoj Furiosa stoji u zaklonu masivnih željeznih vrata, a oko nje suklja vatra. U posljednjih devet godina tehnologija je uznapredovala, pa je Miller mogao puno bolje ubaciti CGI elemente na lokaciju, a da to ne primijetimo. 

VEZANI ČLANCI: 

Na kraju vrijedi spomenuti još jednu zanimljivost. "Furiosa" je nakon filma "Bohemian Rhapsody" bio prvi u Cinestaru na čijoj su premijeri bili zaštitari. Na ulazu u IMAX u Areni dobili smo vrećice u koje smo morali ubaciti svoje mobitele, a unutar dvorane ih niste smjeli izvaditi niti da možda pogledate koliko je sati. Stroge mjere su naravno uperene protiv piratluka, premda je danas u doba digitalne tehnologije teško išta zaštititi. No, zato smo mi "Furiosu" premijerno gledali dva dana prije Amerike.

Današnjoj generaciji Z to nije big deal, no mi se stariji sjećamo kako smo tamo u 80-ima nove naslove gledali po šest mjeseci nakon SAD-a. Naime, tada su se filmovi distribuirali na vrpcama, pa je trebalo čekati da se ti kolutovi naputuju po Zemlji, dok ne dođu u tamo neku Hrvatsku. 

VIDEO: Pobijedio je u prvom hrvatskom talent showu, odbacio sve zbog vjere, a sada će nastupiti u prepunoj Areni

Ključne riječi

Komentara 2

EJ
ejStef
15:47 22.05.2024.

Već viđeno, zapravo je ovo samo usklađivanje Mad Max serijala s novom woke ideologijom. Još jedna franšiza otišla u nepovrat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije