Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh domaće komedije

Film "Svećenikova djeca" nominiran za nagradu Europske filmske akademije

Svećenikova djeca
Foto: Promo foto National Geographic
09.11.2013.
u 13:38

Među konkurentima Brešanovog filma su španjolska komedija „Putnici ljubavnici“ Pedra Almodóvara, talijanska „Dobrodošli predsjedniče“ Riccarda Milanija i danska „Sve što trebate je ljubav“ Susanne Bier.

Film “Svećenikova djeca” u režiji Vinka Brešana, prema scenariju Mate Matišića, ušao je u najuži krug nominacija za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji najbolje komedije 2013. godine.

Nominacije za europskog Oscara pročitane su jučer u Sevilli, a među Brešanovim su konkurentima španjolska komedija “Putnici ljubavnici” Pedra Almodóvara, talijanska “Dobrodošli, predsjedniče” Riccarda Milanija i danska „Sve što trebate je ljubav” Susanne Bier. Ovo je jedan od najvećih uspjeha nove hrvatske kinematografije, a vijest o nominaciji zatekla JHE Vinka Brešana na festivalu Cottbusu.

– Prirodno je da sam vjerovao u film i da se veselim nominacijama, ali s druge strane znam da sam napravio film koji je među četiri najbolje komedije u Europi ove godine i bio bih jako razočaran da nisam bio nominiran – kaže Brešan te dodaje: – EFA je najviša institucija u Europi koja njeguje film kao umjetnost i veseli me da je ova priča sada završena: film je prepoznala hrvatska publika, a sada i europska filmska struka.

Kategorija najbolje komedije uvedena je ove godine jer je ta vrsta pri nagrađivanju tradicionalno nepravedno zapostavljena u odnosu na drame, a za producente filmova može imati i veće značenje od glavne kategorije – one za najbolji film.

– To je velika čast i moj najveći dosadašnji uspjeh, ali za producente je ovo najvažnija kategorija zato što je fokus distributera i prikazivača upravo na nju jer komedije imaju najveće tržišne potencijale – kaže producent Ivan Maloča, koji je i član europske akademije.– Mi smo dosad već prodali film u Poljsku, Italiju, SAD i neke druge zemlje, ali sada kada je film ušao među četiri najbolje europske komedije, to će mu s jedne strane dati distributerski zamah, a s druge sigurno privući i neke druge zemlje da je otkupe. To nam je trenutačno najvažnije.

Za nagradu EFA-e dosad su bili nominirani još samo filmovi “Krhotine” (1991.) Zrinka Ogreste i “Ta divna splitska noć” Arsena Ostojića, oba u kategoriji debitanata, odnosno novih otkrića. Dodjela nagrada održat će se u Berlinu 9. prosinca.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije