Naslovnica Showbiz TV

Film o Lastanu na festivalu u New Yorku

Film otkriva tko su ljudi koji su tijekom godina bili Lastani, ali ne i tko je onaj aktualni
23. svibnja 2015. u 18:47 0 komentara 103 prikaza
irena škorić lastan

Dokumentarni film "Dragi Lastane" redateljice i scenaristice Irene Škorić ušao je u službenu konkurenciju 12. Bosnian-Herzegovinian Film Festivala u New Yorku. Jedini je na festivalu predstavnik Hrvatske, natječe se za Zlatnu jabuku, a emitirat će se u prestižnom Tribeca Cinemas Roberta De Nira.

– S obzirom na to da je taj festival jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Americi za članove dijaspore zemalja bivše Jugoslavije, ovo je još jedna odlična promocija Hrvatske – kaže redateljica. Film "Dragi Lastane" izabran je i za film kojim je festival sinoć otvoren. Film je hommage Lastanu, liku iz dječjeg časopisa Modra lasta koji već 45 godina odgovorima na pitanja poput "Kako se riješiti bubuljica?", "Voli li me?" ili "Zašto mrzim roditelje?", ali i na ona o prvom seksu, u čemu je 70-ih godina po odgovorima bio čista avangarda, pomaže malim čitateljima.

Čitali su ga naši roditelji, mi od 30 i nešto, čitaju ga današnji klinci, a u Ireninu filmu saznaje se sve o ljudima koji su tijekom godina bili Lastani i što danas rade, ali ne i tko je aktualni Lastan jer to je i dalje najbolje čuvana tajna novinarstva. Svako je dijete drugačije zamišljalo njegov lik, ali u njega je imalo povjerenje da mu može reći ono što se nije usudilo ispovjediti ni roditeljima ni prijateljima. Događalo se da ni Lastanovi bližnji ne znaju da im je tata, suprug, prijatelj – zapravo Lastan. Film je lani osvojio Nagradu publike na ZagrebDoxu, na kojem je premijerno i prikazan.

>> 'Dragi Lastane!' Irene Škorić najbolji film prema ocjeni publike

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.