Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča iz budućnosti

FIlm "Atlas oblaka" poručuje: sve je na svijetu povezano!

Atlas oblaka (1)
Foto: vl
1/3
24.11.2012.
u 20:00

Kroz šest priča izmjenjuju se isti glumci u različitim likovima. Svaki dio odvija se u drugom vremenu, a zajedno nose poruku - sve je povezano

Neobičan roman Davida Mitchella “Atlas oceana” platforma je za radnju neobičnog istoimenog filma, koji režiraju tri sasvim neobična redatelja. Brat i sestra Andy i Lana Wachowski udružili su se s Tomom Tykwerom u režiji šest paralelnih priča koji prenose glavnu poruku filma: Sve je na svijetu povezano!

Mijenjali rasu i spol
Impresivna glumačka ekipa među kojom su se našli Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Jim Sturgess, Susan Sarandon i druge američke i britanske zvijezde morali su se uhvatiti ukoštac s teškim zadatkom - svatko je morao odigrati nekoliko paralelnih uloga. Pritom su mijenjali godine, rasu, pa čak i spol. Oskarovka Halle Berry tako je jedan dan glumila Židovku koja živi u 30-im godinama prošlog stoljeća, već drugi dan transformirala se u staricu iz havajskog plemena, a zatim je glumila i ekologa koji se u 70-ima bori za okoliš. Redatelji su glumcima savjetovali da uloge ne gledaju kao odvojene, nego da zamisle da je među njima neka genetička povezanost i tako će ih lakše odigrati. Šest priča odvija se u različitim vremenskim razdobljima. Tu je dnevnik putovanja Pacifikom iz 1849. godine; pisma skladatelja njegovu ljubavniku; triler o ubojstvu u nuklearnom postrojenju; farsa o izdavaču u domu za nemoćne; divlji klon u futurističkoj Koreji i priča o plemenu koje nastanjuje postapokaliptične Havaje, daleko u budućnosti.

Pozitivna kritika
Film je sniman na dva odvojena seta koja su činile dvije ekipe. Jednu je predvodio redatelj “Matrixa” Tom Tykwer, a drugi brat i sestra Wachowski proslavljeni filmom “Trči, Lola, trči”. Svaku ekipu sačinjavali su drugi ljudi i nisu imali ništa jedni s drugima. Na kraju su se redatelji sjedinili u montaži i šest priča povezali u nezaboravan spektakl. Kritika je film dočekala s pozitivnim komentarima. Svi su se složili da šest priča može funkcionirati zasebno kao individualno filmsko ostvarenje. Jedino je posljednja priča smještena u 2321. godinu lošije primljena kod publike. I u Mitchellovoj knjizi ta je priča pomalo nerazumljiva, pa ne čudi da je i ekranizacija ‘zakazala’. Film je u kinima od četvrtka, traje dva sata i 40 minuta, ali prikazuje se s pauzom.

Ključne riječi

Komentara 1

SE
sestrićna
21:26 24.11.2012.

eto mi to do sad nismo znali..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije