veliki uspjeh

Dvoje Hrvata radilo je na filmu 'Na zapadu ništa novo' koji je osvojio četiri Oscara

Ernestine Hipper and Christian M. Goldbeck Win Award at the 95th Academy Awards in Los Angeles
Foto: John Angelillo/NEWSCOM
1/7
15.03.2023.
u 23:00

Ana Sarić i Melkior Serdarević na filmu su počeli raditi nakon završenog arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a prvi projekt im je bio HBO-ova hit serija "Igra prijestolja", koja se dijelom snimala i u Hrvatskoj.

Hrvatski filmski djelatnici bili su dio ekipe filma "Na zapadu ništa novo" koji je na nedavnoj dodjeli nagrada Američke filmske akademije osvojio četiri Oscara - za najbolji međunarodni film, scenografiju, filmsku glazbu i filmsku fotografiju. Hrvatski audiovizualni centar izvijestio je da su na filmu kao set dizajneri radili Ana Sarić i Melkior Serdarević, sa scenografom Christianom Goldbeckom radeći na razradi vojnih rovova i kampa koji su kasnije sagrađeni u Češkoj.  

Sarić i Serdarević na filmu su počeli raditi nakon završenog arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a prvi projekt im je bio HBO-ova hit serija "Igra prijestolja", koja se dijelom snimala i u Hrvatskoj. 

Zatim su radili i na pustolovno-akcijskoj ekranizaciji videoigre "Uncharted" koja je snimana u studiju Babelsberg u Berlinu, što ih je i dovelo do njemačke antiratne drame "Na zapadu ništa novo" redatelja Edwarda Bergera.

Članovi su Hrvatskog društva filmskih djelatnika i karijeru uspješno nastavljaju na novim projektom. Upravo su u Ouarzazateu u Maroku, gdje rade sa slavnim dizajnerom Arthuom Maxom na novom filmu Ridleyja Scotta.

Film "Na zapadu ništa novo" imao je čak devet nominacija za Oscara, a osvojio ih je četiri: za međunarodni film, za filmsku glazbu (Volker Bertelmann), za filmsku fotografiju (James Friend) te za scenografiju (Christian M. Goldbeck i Ernestine Hipper). 

Jednu od uloga ima i bosansko-hercegovački glumac s njemačkom adresom, Edin Hasanović.

VIDEO Glumica podivljala zbog buke pa sa suprugom i kćeri uništavala imovinu 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije