Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dora 2011.

Dora 2011: U šest emisija gledatelji biraju izvođača za Eurosong

tina vukov
Foto: Dario Njavro/HTV
1/24
14.01.2011.
u 10:53

Glasanjem publike (televotingom) doći će se do dva finalista od kojih će se u sedmoj, finalnoj emisiji izabrati hrvatski predstavnik za Eurosong 2011., ali ne i pjesma!

Tri večeri glamura, sjaja i blještavila prošlost su koje će se ljubitelji Dore od ove godine samo rado sjećati. Umjesto klasičnog natjecanja na kakvo smo se naviknuli, izbor hrvatskog predstavnika za Eurosong dobio je novo i skromnije ruho. Večeri u Opatiji zamijenio je studio državne televizije. Naime, od prijavljenih natjecatelja izabrana su 24 pjevača koja će se pokazati i dokazati u šest emisija. Glasanjem publike (televotingom) doći će se do dva finalista od kojih će se u sedmoj, finalnoj emisiji izabrati hrvatski predstavnik za Eurosong 2011., ali ne i pjesma!

Ako ste jedni od onih koji se kad pogledaju popis izviđača zlokobno upitaj - tko je doveo ove anonimuse - evo objašnjenja. 24 polufinalista izabrao je stručni žiri sastavljen od predstavnika strukovnih udruga i to: HDS-a (Hrvatsko društvo skladatelja), HDU-a (Hrvatska diskografska udruga), HGU-a (Hrvatska glazbena unija) i HRT-a. Isti stručnjaci izabrat će i žiri koji će zajedno s gledateljima odlučivati o izboru izvođača kojeg šaljemo na Eurosong. Poslije će stručni ocjenjivački sud također izabrati i tri autora skladbi od kojih će se naposljetku izabrati pjesma koja će nas predstavljati na Eurosongu. Iako se mnogi pitaju zašto je spektakl glazbe, veselja pa ponekad i kiča postao shematiziran, na ovaj način na Doru je omogućen pristup svim hrvatskim državljanima sa ili bez glazbenog iskustva.

Damir Kedžo završio je glazbenu školu u Omišlju, a od djetinjstva pjeva u crkvenom zboru. Mnogima je najpoznatiji iz boy benda Saša, Tin i Kedžo čiji je album prodan u deset tisuća primjeraka, a hit “365” šest tjedana bio je prvi na nacionalnim ljestvicama. Što očekuje od Dore?

– Želim dati najbolje od sebe, ostalo prepuštam Bogu koji me je ovdje i doveo – rekao je 23-godišnji Kedžo kojemu je drago da je ovogodišnji Eurosong u Njemačkoj jer će mu, kaže, ako pobijedi, na nastup lakše moći doći brojna rodbina i prijatelji.

Tina Vukov rođena je u Rijeci 22. prosinca 1988., gdje je odrasla i završila osnovnu glazbenu školu. Studira anglistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Već sa 14 godina potpisuje ugovor s Croatia Recordsom, a 2004. predstavlja se javnosti nastupom s Matija Dedić Trijom na Dori, s pjesmom “Tuga dolazi kasnije”. Tamo nastupa i 2006., kad izdaje prvi album “Tuga dolazi kasnije”. Treći put na Dori pojavila se 2007. godine, ponovno bez pobjede. Iste godine osvojila je dva Porina (za debitanticu godine i za žensku vokalnu izvedbu godine) i odlučila je pauzirati od snova o Eurosongu...

– Obećala sam si da ću 2011. ponovno pokušati i evo me, tu sam. Jako sam sretna, kandidati su izvrsni. Zajedno vježbamo, zajedno idemo na ćevape – otkriva Tina Vukov. U novom izdanju Dore, u jednoj od emisija dobila je za zadatak pjevati pjesmu Prljavog kazališta – “S vremena na vrijeme”.

– Nisam fan Kazališta i kad sam čula da su izvukli tu pjesmu i mene, pomislila sam: “ Zašto baš ja?”. Ali, dobro je – iskreno će pjevačica. Zaljubljena u glazbu i taj je zadatak lako riješila jer glazba je Tini sve. Zbog nje je čak zaledila i studij, ali i druge sfere života.

– Faks neka čeka, za njega ma vremena. Kao i za dečka ili putovanja. Sad sam posvećena samo glazbi i prijateljima – kaže Tina Vukov.

Mijo Lešina poznat je još od natjecanja u reality showu Nove TV – “Showtime”. U glazbu se zaljubio zahvaljujući raspjevanoj obitelji, a od trinaeste godine pjevao je u gospel zboru.Rođen je u Frankfurtu, gdje je i živio, a u Hrvatsku se vratio prije četiri godine, kad se odlučio upisati na fakultet u Zagrebu i glazbu staviti na drugo mjestu. Tri godine poslije nastupio je na Dori, a potom i godinu nakon toga, 2010.

Rođena Metkovka Marija Rubčić do upisa pravnog fakulteta živjela je u Makarskoj. Potom je prebivalište zamijenila Zagrebom, gdje 29-godišnjakinja počinje pjevati. Postaje članicom akademskog zbora Ivan Goran Kovačić s kojim dvije godine nastupa diljem Hrvatske, a u kazalištu Komedija i dijelom pjevačkog ansambla mjuzikla “Kosa”. Povremeno je surađivala s glazbenim grupama među kojima su Calido i Swingers. Za diskografsku kuću Aquarius Records objavila je dva singla.

Artemija Stanić još je jedna natjecateljica na Dori koja je glazbeni put započela nastupom u “Showtimeu” i još jedna djevojka rođena u Metkoviću.Prve glazbene korake napravila je s 15 godina i otad je pjevala u zborovima, klapama i sastavima. Publici se predstavila i na Šibenskim šansonama gdje je nagrađena kao najbolji debitant. Nastupala je na Požeškom festivalu, Melodijama Jadrana i Festivalu hrvatskog Jadrana. Za Dallas Records izdala je album “Sve u svoje vrime”, obrade dalmatinskih evergreena.

Plavokosa maturantica iz Rijeke Valentina Briški rođena je 12. veljače 1993. Pohađa srednju Ekonomsku školu Mije Mirkovića u rodnom gradu. Aktivno se bavi pjevanjem, a pohađa i osnovnu glazbenu školu.Sudjelovala je na radijskom showu “Nova zvijezda Primorskog radija” 2007. godine, gdje je i pobijedila, a izdala je i singl za Croatia Records. Nastupila je na nekoliko festivala kao što su “Marco Polo fest”, “Bihać fest” “Melodije Mostara” i “Zadarfest”, gdje se s tako malo godina pokazala kao pravi talent. Hoće li se dokazati i na Dori, vidjet ćemo!

Saša Lozar se, kaže, nije prijavio zbog samopromocije i putovanja. Volio bih pobijediti i predstavljati Hrvatsku na Eurosongu – veli Saša Lozar. Rođen je 12. veljače 1980. u Brežicama. Nastupao je u Turbo limach showu 1992. godine te u showu Story SuperNova. Pjevao je u grupi Saša, Tin i Kedžo.

– Ne, nismo Kedžo i ja planirali pjevati “365” u pauzi. Nadam se da se toga nitko neće sjetiti – kaže Lozar.

Virovitičanka Renata Holi na svijet je došla 29. svibnja 1984. Studentica je Pedagoškog fakulteta u Osijeku, a glazbom se bavi iz ljubavi...- hobija! Može se pohvaliti glazbenim nastupom u Turbo limach showu, a 2004. godine okušala se nastupom na Dori. U međuvremenu se posvetila majčinstvu i skrbi o petogodišnjem sinu Adrianu, a glazbom se bavila usput – kao članica sastava Botto te pjevajući uspavanke.

Jacques Houdek jedno je od rijetkih imena koje će gledatelji ovogodišnje Dore prepoznati iz prvog pogotka. No, on za to ne mari!

– Na muci se poznaju junaci, ne razmišljam što ću ako ispadnem. Spreman sam na izazov među mlađim, sjajnim, veselim i talentiranim kolegama – kazao nam je Jacques o čijem se imenu i dosadašnjim uspjesima ne treba previše govoriti. Pobjednika dviju sezona “Zvijezde pjevaju”, uz Lamiju Alečković i Anu Vilenicu, upitali smo misli li da će ove godine otputovati na Eurosong u Njemačku.

–Očekivanja nemam, bilo bi mi drago pobijediti, bila bi mi čast i zadovoljstvo. Zbog mog iskustva možda mi je ove godine i teže nego klincima. Ali što bude, bit će – veli Jacques. Žao mu je kaže, što se nisu prijavile i neki stariji kolege, ali vjeruje da će ih dogodine biti više.

– Ne treba se sramiti mladih snaga. Dora je oduvijek bila odskočna daska i ja sam tako počeo – kazao je Houdek.

Ključne riječi

Komentara 7

IF
Igor Fux
21:03 22.01.2011.

Koji jadari! Ovako nećemo u E.U. do 2399, di su ove našli? Na birou???

LI
liliZG
13:08 14.01.2011.

Sve mi te cure izgledaju isto, samo su podjeljenje na plave i crne, kao klonirane.... uopće ih ne možeš razlikovati.

IF
Igor Fux
21:46 22.01.2011.

Družba Odvratno Retardiranih Antitalenata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije