Naslovnica Showbiz TV

Domagoj Burić: Nakon “Kraljeva” radim spektakl “Republika”

U njoj se prihvatio fenomena Dubrovačke Republike i već je, kaže, u produkciji. Iznimno je zadovoljan tretmanom serije unutar kuće, poglavito odnosom glavnog ravnatelja Gorana Radmana koji otvoreno i odlučno podržava proizvodnju ove serije.
09. ožujka 2013. u 11:00 1 komentara 1134 prikaza
kraljevi (1)
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Sjajan serijal Domagoja Burića “Hrvatski kraljevi” dosad je prodan satelitskoj kući Viasat, odnosno njihovu kanalu specijaliziranom za povijesne dokumentarce - Viasat History. Taj kanal može se gledati u gotovo svim europskim zemljama, a “Hrvatske kraljeve” dosad je vidjelo pedesetak zemalja.

Nebrušeni glumački talenti

Nije poznato koliko je HRT zaradio na tom serijalu, no kod ovakvih projekata, smatra Burić, puno je važniji imidž HRT-a. – Zahvaljujući “Hrvatskim kraljevima”, HRT se sad u Europi i svijetu prepoznaje kao ozbiljan proizvođač znanstvenih, obrazovnih i dokumentarnih sadržaja koji ni po čemu ne zaostaju za najjačim svjetskim kućama, a u nekim aspektima čak i prednjačimo. Dokaz tomu je programska shema samog Viasat Historyja - foršpan “Hrvatskih kraljeva” stalno se vrti u njihovu programu – kaže Burić koji već naveliko radi novi serijal “Republiku”.

U njoj se prihvatio fenomena Dubrovačke Republike i već je, kaže, u produkciji. Iznimno je zadovoljan tretmanom serije unutar kuće, poglavito odnosom glavnog ravnatelja Gorana Radmana, koji otvoreno i odlučno podržava - ne samo riječima nego i djelom - proizvodnju ove serije, a preko nje i temeljnu javnu ulogu medija koji našim (i stranim) gledateljima nudi dobre obrazovne projekte.

– Takav odnos čelnog čovjeka prema ljudima koji rade nešto u što vjeruju veliki je poticaj za naprijed i generira izniman osjećaj lojalnosti prema HRT-u i ponosa što radimo za takvu firmu – smatra Burić.

U “Hrvatskim kraljevima” statirao je velik broj članova televizijske ekipe serijala. Razlog tomu, pojašnjava, nije bio u činjenici da HRT nije htio dati novac za statiste i glumce, nego je to bila Burićeva osobna želja da se, s jedne strane, HRT-u uštedi novac, a s druge da se pozitivna energija među ekipom, koja je bila evidentna, prenese i na ekran.

– Zahvaljujući tome, otkrili smo mnoge nebrušene glumačke talente među članovima naše ekipe. Nismo imali pretenzije uspoređivati se s profesionalnim glumcima, ali ovo je prije svega bio obrazovno-dokumentarni serijal te su statisti kojima gluma nije životni poziv bili dovoljni za ispunjavanje zahtjeva serije – kaže.

Nepoznati detalji

”Republika” će, kaže, imati četiri jednosatne epizode u kojima će se obraditi najvažniji aspekti Dubrovnika i njegove povijesti.

– Da bi se prikazala dubrovačka povijest, trebalo bi najmanje 40, a ne četiri epizode. No, napraviti ogroman broj epizoda na vrhunskoj produkcijskoj razini bio bi pretežak pothvat i za sam Hollywood. Stoga sam se odlučio koncentrirati na najbitnije, ali istodobno uz puno zanimljivih i nepoznatih detalja iz dubrovačke povijesti – kaže Burić.

Serijal “Hrvatski kraljevi”

Serijal “Hrvatski kraljevi” udarni je projekt Viasat Historyja u ovoj sezoni. Prema informacijama autora, serijal se emitirao premijerno u prime-timeu, a do kraja travnja ove godine bit će emitiran još tri puta. Riječju, “Hrvatski kraljevi” su hit-serijal na Viasat Historyju. U njihovu općem foršpanu, onome za cijeli kanal, kadrovi iz “Hrvatskih kraljeva” zauzimaju više od 80 posto prostora. Serijal je u, primjerice, Norveškoj, postigao velik uspjeh i zanimanje gledatelja, a tako je i u ostalim zemljama u kojima se vidi Viasat. “Hrvatski kraljevi” vrhunac su domaćih produkcijskih kapaciteta, spektakularne slike i zvuka, s impresivnim specijalnim efektima i 3D animacijom te jakim soundtrackom.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • pajopatak:

    Bravo Buriću! Stvarno si genijalac! Nakon Republike treba napraviti dokumentarac o ratovima sa Turcima. to bi bio pun pogodak.