Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVA

Dječak iz Našica, Thomas Horn u lovu na Oscara!

thomas horn (1)
Foto: vl
1/3
28.01.2012.
u 12:00

Četrnaestogodišnjak koji glumi sa Sandrom Bullock i Thomasom Hankom u filmu "Jako glasno i nevjerojatno blizu" svako ljeto je u Hrvatskoj i planinari s djedom Mirkom

Hrvati su se probili do Oscara! Nije šala! Uoči dodjele prestižne nagrade, koja se održava 26. veljače, među nominiranima u kategoriji za najbolji film i najbolju sporednu mušku ulogu je i američki film “Jako glasno i nevjerojatno blizu”. A njegovu glavnu ulogu tumači 14-godišnji dječak Thomas Horn, Amerikanac podrijetlom iz Našica! U drami vezanoj uz newyoršku tragediju 11. rujna 2001. godine, Thomas glumi dječaka Oskara, amaterskog izumitelja, čiji je otac ubijen u napadu na World Trade Centar.

Planirao izumiti biogorivo

Kolege glumci sa seta su mu Sandra Bullock i Tom Hanks, osim uloge skakavca u školskoj predstavi, ovo mu je prva prava uloga, a mi smo u Zagrebu pronašli njegova djeda Mirka Novakovića koji nam je ispričao sve o slavnom unuku.

– Kad me prvi put pogledao, još dok je bio beba, znao sam da je poseban – priča Mirko Novaković, književnik iza kojeg je desetak napisanih knjiga i ponosno nastavlja:

“Već u ranoj dobi postavljao je pitanja iz geografije i astronomije, toliko duboka da sam se crvenio jer mu na njih nisam znao odgovoriti. Znao je svojim znanjem posramiti i neke moje kolege profesore. Još uvijek ne zna čime će se točno baviti kada odraste, a kao malom svašta mu se vrzmalo po glavi. Prvo o čemu mi je govorio je da će se pobrinuti da svijet u budućnosti ima dovoljno vode, ima razrađen plan kako zamijeniti kompletnu javnu rasvjetu u Americi i smanjiti svjetlosno onečišćenje, a sjećam se i kako je “čupao kosu” od jada kada je objavljen izum biogoriva jer je njegova ideja bila da će se njegova buduća tvrtka baviti upravo takvim istraživanjima. O svojem unuku sigurno ću uskoro napisati knjigu!”

Djed Mirko i Thomas telefonski se čuju svakog tjedna, subotom ili nedjeljom. Viđaju se svako ljeto za praznike kada Thomas dolazi u Hrvatsku, a bio je i djed kod njega u San Franciscu desetak puta u posjetu.

– Veliki je ljubitelj Hrvatske, a fasciniran je Zadrom i Dubrovnikom. Skupa planinarimo, puno pričamo o književnosti, on naprosto guta knjige i mene uči stvarima koje ne znam. I trčimo zajedno! Thomas tečno govori hrvatski jezik, a počeo je učiti i mandarinski. Trenutačno pohađa drugi razred srednje škole i puno putuje. Uskoro ide u Berlin zbog filma, a potom i u Japan. Sa slavom nosi se hladne glave i ima svoje planove i prognoze – priča djed.

Slava ga nije promijenila

Djed Mirko podrijetlom je iz Našica, a tamo ima i kuću, pa kad Thomas i njegovi roditelji, liječnica Biljana i očni kirurg Eric Horn, kojeg je Našičanka upoznala u Americi, dođu u Hrvatsku, obvezno posjete i Našice.

– Ma on vam je mali genijalac! Voli Našice pa kad dođu cijela obitelj odsjedne po tjedan dana ili kod nas ili u Mirkovoj kući. Thomasova majka Biljana moja je sestrična i u Ameriku je odselila krajem 80-ih godina. Poput Thomasa bila je ambiciozna i uvijek je znala da će postati liječnica, a to je i ostvarila – ispričao je o svojoj obitelji Radislav Đurić iz Našica. Film u domaća kina stiže 12. travnja i tada će i hrvatska publika moći vidjeti Thomasa Horna na djelu.

Komentara 2

AM
amadeo69
15:26 28.01.2012.

Thomasom Hankom...... hahahahahahhahahahahahahahahahahahahaha..buuuu

AN
anteS
23:53 28.01.2012.

Članak je primjer nacionalnog pretjerivanja i stvaranja iluzija. Film nije osvojio Oscara, samo je dobio nominaciju. Dječak Thomas Horn nije Hrvat , on je Amerikanac, kojemu je majka iz Našica, a otac Amerikanac. Kako se iz toga može zaključiti: „Hrvati su se probili do Oscara!“ Bolje bi nam bilo, da smo malo realniji, manje bi se ljutili u dodiru sa stvarnošću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije