Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUŠEVLJEN JE

Denis Latin bori se s neizlječivom bolešću 36 godina a sada je probao novu terapiju: 'Čudo neviđeno!'

Denis Latin i dr. Dinko Kaliterna
Foto: Facebook
1/4
04.02.2022.
u 20:06

- Tek sam počeo s terapijom koja se već provodi neko vrijeme u svijetu, a kod nas je još pokusna. Tek smo krenuli s infuzijama, ali već osjećam da mi je bolje. Za dva tjedna bih trebao dobiti i matične stanice - ispričao nam je Latin i dodao kako u vrijeme kad je on obolio od Crohnove bolesti ova bolest je kod nas bila rijetka. Onda ju je u cijeloj bivšoj Jugoslaviji imalo oko 500, a danas u Hrvatskoj od nje boluje 10 tisuća ljudi

HRT-ov urednik i novinar Denis Latin (55) od 1986. godine bori se s Chronovom bolesti, zbog koje je i pet puta operiran. Prošlog je tjedna počeo i s eksperimentalnom terapijom matičnim stanicama kod dr. Dinka Kaliterne, a kako je napisao na Facebooku, prvi rezultati su fantastični.

- Danas sam primio treću infuziju kod dr. Dinka Kaliterne. Samo tjedan dana nakon početka primanja terapije čiji je cilj olakšavanje problema kod Crohnove bolesti rezultati su fascinantni: koža se potpuno promijenila, a energija vratila na razine kakve sam imao prije dvadeset godina. Budim se u dva ujutro i stalno mislim kako bi baš u to vrijeme trebao ići nešto raditi. Ustajem u pet, zaspim u dva iza ponoći. Čudo neviđeno. A tek smo na početku - napisao je Latin, koji je za Večernji list i pojasnio o čemu se radi. 

- Tek sam počeo s terapijom koja se već provodi neko vrijeme u svijetu, a kod nas je još pokusna. Tek smo krenuli s infuzijama, ali već osjećam da mi je bolje. Za dva tjedna bih trebao dobiti i matične stanice - ispričao nam je Latin i dodao kako u vrijeme kad je on obolio od Crohnove bolesti ova bolest je kod nas bila rijetka. Onda ju je u cijeloj bivšoj Jugoslaviji imalo oko 500, a danas u Hrvatskoj od nje boluje 10 tisuća ljudi. 

- Većih problema nisam imao od 1998., no Crohna osjećam povremeno, nije tako jednostavno jer sam svake godine po bolnicama. Stoga mi je ova terapija vratila nadu da bih se mogao puno bolje osjećati, a vjerujem kako će se uskoro kod nas korisititi i u drugim zahvatima - kazao je Latin koji je pun podrške za liječnike, stoga mu nije jasno kako danas nekima smeta nošenje maski i pridržavanje epidemioloških mjera.

- Imao sam pet operacija i sve su prošle bez teškoća. Tko nije prošao neku tešku bolest ne razumije da trebamo biti disciplinirani. To mi nikako nije jasno - kazao je HRT-ov urednik koji i dalje pazi na prehranu. Lani je uspio i skinuti dvadesetak kilograma, o čemu je također javno govorio.

- Ova bolest nosi sa sobom bezbroj hospitalizacija, teških pretraga, ponekad i operativnih zahvata, ali i bezbroj ograničenja u svakodnevnom životu. Puno stvari ne možete, jednostavno ostajete zakinuti za ono što drugi mogu. Neki ne mogu uopće raditi i ovise o tuđoj financijskoj i svakoj drugoj pomoći. Nikad se nisam žalio zbog toga. Samo sam se trudio disciplinirano provoditi mjere koje su mi propisali liječnici i na poslu uvijek davati sve od sebe - rekao je  Latin. 

Podsjetimo, Crohnova bolest je upalna bolest probavnog sustava koja pogađa djecu i odrasle. Uzrok Crohnove bolesti nije poznat, ali se sumnja na kombinaciju genetske sklonosti i okolišnih čimbenika. Simptomi Crohnove bolesti su obično rane u ustima, umor, proljev, bol u trbuhu, gubitak tjelesne mase te vrućica. Pacijenti mogu imati i simptome izvan probavnog sustava: kožni osip, bolove u zglobovima, crvenilo očiju te rjeđe probleme s jetrom. Bolest se dijagnosticira temeljem simptoma i testova.

> POGLEDAJTE I EMISIJU IZ STUDIJA Hrvat koji je citatom Miloševića ponizio bošnjačke političare: Tko je ovdje lud da opet ide u rat? Stanje u BiH je bolje nego u nadrealistima 

 

Ključne riječi

Komentara 18

ME
medvedgrad
21:00 04.02.2022.

Drage kolege novinari, pise se "Crohn". Srecom da ne zivite od napisanog :)

LJ
ljudemisi
23:25 04.02.2022.

Vječiti jugo parazit, a mnogima koji zavrjeđuju je uskraćena pomoć i liječenje

SK
Servin_Katolik
23:12 04.02.2022.

yugonostalgija je neizljeciva bolest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije