Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica smrti

Dan kada je svijet zanijemio: Prošlo je 22 godine od smrti princeze Diane

Foto: PA/Pixsell
1/17
31.08.2019.
u 08:00

U stravičnoj prometnoj nesreći u Parizu prije 22 godine život je izgubila najpoznatija kraljevska princeza

Na današnji dan prije 22 godine svijet je napustila najpoznatija princeza u povijesti kraljevske obitelji. Njezina nagla smrt šokirala je cijeli svijet, a okolnosti prometne nesreće u Parizu u kojoj je stradala nisu razjašnjenje ni dan-danas. Svijet je toga dana u nevjerici zanijemio shvativši da više nema utjelovljenja neiskvarenosti, a iza nje su ostala dvojica sinova, danas najpoznatiji prinčevi koji su svakodnevno pod povećalom javnosti; William i Harry.

Princeza od Walesa Diana, nikad prežaljena nasmiješena ikona vječne dobrote i skromnosti, rođena je kao Diana Spencer, kći osmog grofa Spencera i njegove supruge Frances Roche. Njezini roditelji očajnički su željeli sina koji bi naslijedio titulu. Imali su tri kćeri – Saru, Jane i Dianu. Kad su dobili sina Charlesa nakon Diane, odlučili su se razvesti.

Humana i neustrašiva

U 80-ima je počela raditi sa žrtvama AIDS-a, a 1989. godine u južnom Londonu otvorila je dnevni centar za brigu o oboljelima Landmark Aids Centre. Događaj je izazvao veliki interes javnosti jer se pri otvorenju Diana rukovala bez rukavica s direktorom Jonathanom Grimshawom, koji je bio HIV pozitivna osoba. U to doba, policija je sa zatvorenicima zaraženih AIDS-om još uvijek rukovala u rukavicama, a ovaj destigmatizirajući potez člana kraljevske obitelji odjeknuo je u svijetu.

Foto: PA/Pixsell

– Nije opasno poznavati osobe s HIV-om. Možete se s njima rukovati i zagrliti ih. Nebesa znaju da im to treba. Štoviše, možete dijeliti s njima dom, radno mjesto, igrališta i igračke – izjavila je jednom prilikom, a kada se odlučila posvetiti radu s oboljelima, kraljica Elizabeta II. nije ju podržala, nego sugerirala da se „bavi nečim ugodnijim“. Nekoliko mjeseci prije smrti Diana je posjetila Južnu Afriku i sastala se s Nelsonom Mandelom, a on je pet godina poslije odlučio da se njihove zaklade udruže radi pomoći oboljelima od HIV-a.

– Kad je dotaknula tijelo nekoga tko boluje od kuge i kad je sjela na krevet čovjeka s HIV-om i držala mu ruku, transformirala je stavove javnosti i poboljšala životne šanse tih ljudi – rekao je svojedobno Mandela. Neustrašivo je obilazila dijelove svijeta koji se suočavaju s nedaćama; koračala je minskim poljima Angole s običnim šljemom i prslukom, a fotografije hrabre princeze obišle su cijeli svijet. Kasnije je u Washingtonu promicala rad Crvenog križa u tom području, a tri tjedna prije smrti bila je u posjetu BiH. Nije se bojala ni gubavaca pa je u Indoneziji nakon posjeta bolnici odlučila djelovati u misijama u Indiji, Nepalu, Zimbabveu i Nigeriji sve do smrti.

S princem Charlesom Dianu je upoznala njezina starija sestra lady Sarah McCorquodale, kojoj se Diana iznimno divila i koja je među ostalim 1977. bila u kratkoj vezi s princem.

Foto: PA/Pixsell

– Ja sam ih upoznala. Ja sam Kupid – rekla je 1981. nakon što su Charles i Diana objavili zaruke. Nakon udaje postala je princeza od Walesa, a vjenčanje iz bajke prenosilo je više od 70 TV postaja širom svijeta što je pratilo više od 750 milijuna ljudi. Ceremonija se održala u katedrali svetog Pavla u Londonu, a nazočilo je čak 2650 gostiju.

Njihova nekompatibilnost i razlika od gotovo 13 godina uskoro su postale vidljive. Oboje su se upustili u afere. Charles je nastavio vezu s bivšom djevojkom Camillom Parker Bowles, a Diana se upustila u aferu s Jamesom Hewittom, za kojeg je javnost tvrdila da je pravi Harryjev otac na temelju fizičkih sličnosti. Konačno su se razveli 28. studenog 1996., nakon čega je izgubila dio titule te je ostala velška princeza.

Foto: PA/Pixsell

Nakon Charlesa bila je u vezi s pakistansko-britanskim kardiokirurgom Hasnatom Khanom s kojim je bila do srpnja 1997., a nakon njega upustila se u vezu s Dodijem Fayedom, sinom egipatskog multimilijunaša Mohameda Al-Fayeda. Njezina posljednja destinacija bila je Pariz. Poginula je u prometnoj nesreći 31. kolovoza 1997. s Dodijem dok je vozač bježao od paparazza prema tunelu Pont de l’Alma, a sudar je preživio Dianin tjelesni čuvar, Trevor Rees-Jones.

Smrt, ispraćaj i ostavština

Milijuni su tugovali diljem svijeta, a posljednji ispraćaj održan 6. rujna 1997. pratilo je više od 30 milijuna Britanaca. Njezini sinovi koračali su iza lijesa zajedno s princem Charlesom i Dianinim bratom lordom Spencerom i predstavnicima raznih humanitarnih organizacija, a njoj u čast Elton John prvi je i posljednji put odsvirao pjesmu „Candle in the wind“ uživo. U rukama je držala krunicu, dar Majke Tereze koja je preminula isti tjedan kad i Diana.

Na svaku godišnjicu Dianine smrti ispred palače Kensington njezini obožavatelji pale svijeće, ostavljaju cvijeće i pišu pisma neprežaljenoj princezi.

Komentara 2

BU
busbus59
08:41 31.08.2019.

Hm,princeza se malo previše zaigrala! Zato su je i ubili!

Avatar IvanR
IvanR
08:57 31.08.2019.

MiX odradio posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije